Afbeelding

Harkemase Boys terug in titelrace

Sport Sport

Johnsen Bacuna passeert keeper Daan Huiskamp van DVS’33 met een kopbal: het is 1-0 voor Harkemase Boys. Rechts Jordy van Wijk. (Foto: Klaas Rozema)

Harkemase Boys terug in titelrace

HARKEMA – Harkemase Boys kende een wisselvallige start van de competitie, maar heeft de laatste weken aan vorm gewonnen. In een enerverende wedstrijd lieten de Harekieten zaterdagmiddag koploper DVS’33 in het stof bijten. Harkemase Boys speelde een fantastische pot, die propaganda was voor het hoofdklassevoetbal. Door de 4-2 overwinning is Harkemase Boys op gelijke hoogte gekomen met DVS’33, zodat de kampioenskansen nog volop aanwezig zijn.

Door Jelle Jeensma

Er was veel strijd en beleving te zien op sportpark ‘De Bosk’ en de toeschouwers kregen dan ook een wedstrijd met een hoge amusementswaarde voor hun entreekaartje. DVS’33 viel behoorlijk tegen in deze wedstrijd waarin het tempo hoog was. Combinerend creëerde de ploeg uit Ermelo weinig kansen en het was dan ook geen toeval dat de beide doelpunten van DVS’33 uit dode spelsituaties ontstonden.

Het wat voorspelbare voetbal van DVS’33 stond in schril contrast met het completere en snellere spel van Harkemase Boys. De spitsen Johnsen Bacuna, Arton Musliu en Gersinio Constansia waren balvast, snel en beweeglijk en daarin school het grootste verschil. Harkemase Boys creëerde veel kansen met creatief voetbal. Het middenveld met Henny Bouius, Raymond Bolt en de in de basis debuterende Martijn Dijk speelde goed en achterin maakte Harkemase Boys weinig fouten. Martijn Dijk maakte zijn basisplaats waar met een fraaie treffer.

DVS’33 mocht dan tegenvallen, het liet zich wel verbaal gelden. De technische staf reageerde zich steeds af op scheidsrechter Derya Serik, die weinig goeds kon doen. Dat pikte de arbiter uit Deventer niet. Assistent-trainer John Kamphuis en keeperstrainer Aart Foppen kregen een rode kaart en moesten vertrekken naar de tribune.

Trainer-coach Jan Veldhuizen van DVS’33 blonk evenmin uit door sportief gedrag. “Hij wilde geen handen schudden na de wedstrijd. Ik begrijp zijn frustratie wel, maar na de wedstrijd moet je wel normaal met elkaar omgaan”, zegt zijn collega Jan Vlap van Harkemase Boys. Vlap wilde het eigenlijk niet hebben over randverschijnselen en doelpunten met een buitenspelluchtje. “We hebben een hele goede wedstrijd gespeeld. Na de wedstrijd tegen Drachtster Boys hebben we de knop omgezet en die positieve lijn is doorgetrokken. Het publiek klapte voor ons toen we het veld afliepen en dat was nog niet eerder gebeurd.” Vlap moest improviseren omdat de geschorste spits Heine Uuldriks ontbrak. Dat betekende allerminst een verzwakking. “Met Gersinio Constansia in de voorhoede spelen we een ander soort voetbal, met meer snelheid.”
Na ruim een kwartier viel het eerste doelpunt van Harkemase Boys. Daar ging een grote kans aan vooraf. Martijn Dijk lanceerde Arton Musliu, die in kansrijke positie voor het doel opdook, maar de keeper op zijn weg vond. Na de daarop volgende corner van Gersinio Constansia was het wel raak. Johnsen Bacuna scoorde koppend 1-0. Harkemase Boys bleef het betere van het spel houden en kreeg meer kansen. Voor rust zat Harkemase Boys in een comfortabele positie. Een paar minuten voor rust nam Martijn Dijk de bal perfect aan en zijn volley betekende 2-0. DVS’33 probeerde voor rust nog iets terug te doen. Keeper Erick Jansema pareerde het schot.

Ook in de tweede helft bleef Harkemase Boys de betere ploeg. Na een counter kreeg Gersinio Constansia hulp van verdediger Daniël van Warven, die de bal in eigen doel tikte: 3-0. Even ebde de concentratie weg bij Harkemase Boys. Maurice de Ruiter kopte na een corner raak. Harkemase Boys was hiervan niet onder de indruk, want Gersinio Constansia scoorde na een goede dieptepass van Raymond Bolt 4-1. Een overtreding van Jordy van Wijk leverde DVS’33 nog een strafschop op: 4-2, die werd benut door Maurice de Ruiter. Het kostte Van Wijk een rode kaart. Dat was wat al te zwaar bestraft, omdat zijn eerste overtreding eigenlijk geen gele kaart waard was.

Al met al kon Harkemase Boys terugkijken op een wedstrijd, die perspectief biedt voor de tweede seizoenshelft. Nu Oebele Schokker, die bij SC Cambuur geen basisplaats heeft, na de winterstop terugkeert naar Harkemase Boys wordt de selectie kwalitatief nog beter en completer. De dertigjarige balvirtuoos tekende een overeenkomst voor 2,5 jaar. In zijn vijf eerdere seizoenen kwam hij 176 keer in actie voor Harkemase Boys. Daarin was hij 93 keer trefzeker.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 7 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 9 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 10 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 10 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 11 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 12 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 13 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 14 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 15 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 16 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 17 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00