Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Vrijmarkt in Dokkum in 2023. Foto: Ingezonden

Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak!

Algemeen

Koningsdag in Nederland is een feestelijke dag vol tradities en festiviteiten ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander op 27 april. Straten kleuren oranje, vrijmarkten floreren en overal is muziek en gezelligheid waardoor een sfeer van feest en saamhorigheid ontstaat. In Friesland doen we met z’n allen gezellig mee.

Dokkum

Met tal van activiteiten en evenementen belooft het ook in Dokkum een dag vol plezier en vermaak te worden. Het feest begint om 10.00 uur met de traditionele vrijmarkt in de binnenstad. Het is dé gelegenheid om te snuffelen tussen tweedehands spullen en hopend op unieke vondsten.

Markt

Verschillende horecagelegenheden, zoals foodtrucks, zorgen voor de innerlijke mens met hun lekkernijen op de Markt. En terwijl je geniet van al het lekkers, word je getrakteerd op een optreden van de jonge muzikanten van NFPC, Voor de kleintjes is er een schminkster aanwezig en ook is er een kinderdisco met DJ Joost en een verloting. Daarnaast zorgen Dansstudio Dokkum en Dancefactory voor dansoptredens. DJ Rico en Barcode zorgen voor verder muzikaal vertier tot 21.45 uur.

Badeendjesrace

De inmiddels beroemde en traditionele badeendjesrace vindt ook dit jaar weer plaats. De eendjes zullen strijden voor het goede doel ‘Bij Bosshardt’. Om 14.00 uur zal het startschot klinken en worden de gele eendjes losgelaten in het water.

Sportieve activiteiten

Voor sportliefhebbers vindt bij VV Dokkum het veteranenvoetbal plaats. De prijsuitreiking hiervan vindt plaats om 17.00 uur op de Markt.

Om 21:45 uur is er vuurwerk, wat gezien kan worden als een mooie afsluiter van de dag. De kermis gaat nog even een paar dagen door tot en met 5 mei.

Voor een overzichtelijk programma kijk op de website van Stadsfeesten Dokkum.

Kingsday festival Kollum 

Een ouderwets gezellig programma wordt ook dit jaar weer gehouden in Kollum. De aubade begint om 9.00 uur bij Grand Café Wald waar brassband Wilhelmina de muzikale omlijsting verzorgt. Om 10.00 uur is er een seniorenprogramma in Meckama State. 

Om 13.00 uur start de dag met een kinderprogramma in het Hertenkamp, met onder andere oudhollandse spelletjes, kinderdisco en ponyrijden. Dit duurt tot 17.00 uur. Het feest gaat vervolgens in samenwerking met Moonlight Events verder op het mega oranjepodium met onder andere de band Seispack, dweilorkest Jouster Skomkoppen, zangeres Carla de Bruine, Moonlight Drive-in show en feestzanger Gaatze Bosma. Bij zonsondergang zal het hele park sfeervol verlicht worden met een wervelende lichtshow van Kingsday Festival 2024.

Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 9 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 11 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 12 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 13 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 14 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 16 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 17 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 18 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 4 mei, 20:33
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43