De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden Foto: Bote Sape Schoorstra

Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop

Algemeen

Op vrijdag 19 april 2024 bestond het S.O.S. Gelegenheidskoor Rûm Sop uit de 4h-dorpen, Hantum, Hantumhúzen, Hantumerútbuorren en de Hiaure, en omstreken, precies 25 jaar. Een mooi moment om op een bijzondere wijze stil te staan bij dit jubileum. Om exact negen uur op de zaterdagochtend 20 april 2024 waren alle koorleden door de speciale feestcommissie, bestaande uit Owe Dijkstra, Henk Bouma en Jelle de Wilde, uitgenodigd om de dag te beginnen in het dorpshuis ‘d Ald Skoalle aan de Tsjerkestrjitte te Hantum, die speciaal voor die dag feestelijk was versierd. Na een hartelijk welkom van de voorzitter Willem Tilma en na de koffie met traktatie werd koers gezet naar het verzorgingshuis Dongeraheem te Dokkum. Omdat het koor hier het vaakst in haar 25 jarig bestaan heeft opgetreden was deze locatie uitgezocht om een gratis optreden te verzorgen voor alle personeelsleden en de bewoners. Het koor wilde op deze manier dit trouwe publiek bedanken dat het koor zo menigmaal voor hen mocht optreden. Bij aankomst was de zaal al behoorlijk vol en bij aanvang van het optreden al helemaal.

Voor de pauze stonden er mooie Frysk-talige meezingers op het programma. Via de teksten van de liedjes op het scherm kon het publiek in de zaal alsmede op het balkon uit volle borst meezingen. Na een korte onderbreking om de kelen wat te smeren kon vervolgens weer worden meegezongen met de ditmaal Nederlands-talige liedjes. Uit de reacties kon worden opgemaakt dat dit gratis optreden zeer in de smaak viel en dat het koor spoedig weer een keer zou worden uitgenodigd. Hierna werd snel doorgereisd naar een plekje nabij het winkelcentrum op het bedrijventerrein aan de Hogedijken te Dokkum. Na een snelle hap verzorgd door slagerij Smit en bakkerij Van der Bijl kon worden gestart met het tweede gratis optreden. Dit optreden was voor een ieder toegankelijk. Hoogstwaarschijnlijk door het barre weer, het waaide hard en er vielen regelmatig buien, viel hier de belangstelling wat tegen. Gelukkig had de feestcommissie een tweetal partytenten geregeld zodat zowel de accordeoniste als het koor droog konden blijven. Eén van de koorleden had een visboer in het vizier gekregen en kon de verleiding niet weerstaan en maakte de overtocht. Helaas voor hem kwam de wind onder zijn mooie rode petje met als gevolg dat het hoofddeksel een eind verderop in een waterplas terecht kwam. Hij dacht handig te zijn en had zijn pet in de magnetron gedaan om te drogen. Het resultaat was echter dat het petje een iets afwijkende kleur had gekregen.

De leden hadden inmiddels wel hun warme jassen over het rode tenue aangedaan zodat de kou voor hen een beetje meeviel. Onder de geur van gehaktballen, droge worst en vers brood werden de aanwezigen die de natuurelementen wel wilden trotseren een groot aantal bekende liedjes toegezongen. Ook dit werd door de aanwezigen zeer gewaardeerd.

Nadat de partytenten weer waren afgebroken werd koers gezet naar de locatie waar het laatste gratis optreden van die dag zou worden gehouden, te weten het verzorgingshuis De Waadwente aan de Birdaarderstraatweg te Dokkum. De reden waarom voor deze locatie was gekozen ligt in het feit dat het koor hier voor het eerst in haar bestaan in een verzorgingshuis heeft opgetreden. Na ontvangst met koffie en gebak kon worden gestart met het optreden. Tot verrassing van het koor was de zaal tot op de laatste plek bezet. Er kon nagenoeg niemand meer bij. Ook hier werd via de laptop, die bediend werd door Hendrik van der Heide, de tekst van de liedjes weer op het scherm getoond en kon het publiek weer meezingen. Dit werd ook weer volop gedaan. Hier werd ook nagenoemd hetzelfde repertoire gezongen als in Dongeraheem. Na een kleine toegift werd de terugreis naar Hantum aanvaard.

Na een borrel kon worden genoten van een warm buffet verzorgd door slagerij Smit uit Dokkum. Omstreeks kwart over acht die avond kon de voorzitter naast alle actieve leden met hun partners ook een aantal oud-koorleden met eventueel hun partner begroeten alsmede een aantal andere speciale genodigden. Na een woord van welkom schetste hij op humoristische wijze hoe een reguliere oefenavond van het koor verloopt. Daarna was het tijdstip aangebroken om het eerste exemplaar van de tweede CD oftewel “it twadde rûntsje, getiteld 25 jier Rûm Sop”, uit te reiken aan Lieuwe Ferwerda van Dream Project Studio te Ee.

Daarna kreeg de schrijver van het boek : “Reizen door de belevenissen van 25 jaar Rûm Sop”, één van de koorleden van het eerste uur Mient Hof, het woord. In het kort vertelde hij hoe het boek tot stand is gekomen. Vanaf het begin in 1999 wordt in dit boekwerk van 168 pagina’s in tijdsvolgorde terug gezien op die periode van 25 jaar. Bijna alles komt aan de orde. Er zijn heel wat optredens verzorgd. Van Hantum tot Garderen en van Harns tot Groningen. Maar ook tijdens de reizen naar deze bestemmingen toe hebben de koorleden heel wat beleefd. Hooipakjes op de weg, een bus die niet wil starten, een botsing of een sloepenrace naar Ealsum. Maar ook de naamswijziging, de opname van de eerste CD, het maken van een DVD en de deelname aan het programma Doch it foar dyn doarp. Een aantal (ex-) koorleden komen aan het woord en zijn gevraagd naar hun mooiste herinnering aan het koor. Al deze verhalen worden afgewisseld met documenten en foto’s uit die periode. Het eerste exemplaar werd door de schrijver uitgereikt aan de bedenker van de huidige naam van het koor, Jelke Lei.

Nadat de voorzitter de speciale feestcommissie nog in de bloemen had gezet werd tot slot Mient Hof benoemd als “lid van verdienste” van het koor en kreeg hij een speldje uitgereikt. Hierna werd het officiële gedeelte van de avond afgesloten en werd het woord gegeven aan Henk Bouma die speciaal voor deze avond een pub quiz had samengesteld. Het was al na middernacht toen na een lange dag de laatste leden werden uitgezwaaid door het vrijwilligersteam van het dorpshuis. Ook zij hebben hun steentje bijgedragen aan deze voortreffelijk georganiseerde dag. Op naar het volgende jubileum.

Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 9 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 11 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 13 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 14 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 15 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 16 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 18 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 19 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 20 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 4 mei, 20:33
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43