Repetitie Lotte Veltman
Repetitie Lotte Veltman Foto: Ingezonden

Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND

Algemeen

Op 10 mei gaat er bij paviljoen MeM een unieke première plaatsvinden: AREND. Een geheel nieuwe opera, geschreven in de Wâlden. Deze voorstelling is geschikt voor iedereen die van natuur houdt en voor iedereen die van muziektheater houdt. 

Sopraan Elizabeth Kooy uit Hurdegaryp schreef het libretto, de tekst, van de opera AREND. Ze kreeg haar inspiratie van de zeearend, de grootste vogel van Europa, die sinds 2006 weer in Nederland is. In 2018 vloog de zeearend over haar geboortedorp Suwâld en dat trok diverse vogelspotters aan. Elizabeth Kooy: “Ergens, op een landweggetje in Friesland, zag ik twee vogelspotters, beiden op zoek naar de zeearend. Een man en een vrouw, aan weerszijden van een paar struikjes. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als ze elkaar voor de lens zouden krijgen. En besloot: hier ga ik ooit nog eens een opera over schrijven.”

En nu is het dan zo ver. De opera gaat in première in de tuin bij paviljoen MeM. De opera duurt een uur. Elizabeth Kooy: “Het is een mooie, luchtige opera. Heel geschikt voor alle leeftijden en voor iedereen die nog nooit een opera gezien heeft. En interessant genoeg voor iedereen die al wel bekend is met dit genre.” De opera is geschreven in een combinatie van Frysk en Nederlands. Het gaat over twee vogelspotters die de zeearend zoeken. En over een klein vogeltje dat op zoek is naar de liefde. De opera wordt gespeeld door drie professionele zangers en drie muzikanten, de meesten komen uit Fryslân. Bekend gezicht is Ben Brunt uit Driezum en internationaal bekende zangeres Carina Vinke.

Voorafgaand aan de opera is er ook nog een extra verrassing. Elke avond is er een ‘mystery-guest’, een natuurkenner uit de regio die iets vertelt en in gesprek gaat met het publiek. Kooy: “Zo brengen we liefde voor natuur en cultuur bij elkaar.”

Stichting OperY zoekt ook nog mensen die willen helpen bij het tot stand komen van de voorstelling. Via crowdfunding worden de laatste financiële middelen bij elkaar gezocht. Er zijn al 30 mensen die de opera ondersteunen. Samen hebben ze al meer dan 1/3 van het benodigde bedrag gehaald.

De voorstelling wordt gespeeld op 7 (try-out) 10, 11, 12, 19 en 20 mei in de open lucht, in de tuin bij Paviljoen MeM. Het voorprogramma start om 20.00 uur. Reserveren kan via de website van MeM. www.paviljoenmem.nl/events/arend/ Meer informatie over de opera is te lezen via www.arend.frl

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 8 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 9 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 10 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 12 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 13 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23