Afbeelding

KC Boelenslaan en KV It Fean maken elkaar sterker

Specials

BOELENSLAAN – Korfbalclubs in de regio gaan steeds vaker samenwerken, om met complete selecties voor de dag te kunnen komen. Ook KC Boelenslaan en KV It Fean uit Surhuisterveen hebben elkaar gevonden. De beste spelers van de beide clubs vormen dit seizoen de eerste selectie.

Op 3 september opent de nieuwe korfbalcombinatie het veldseizoen met de competitiewedstrijd tegen Nij Quick Libben uit Rinsuma­geast en Burdaard. De clubs zijn niet over één nacht ijs gegaan. “Ik heb een goed gevoel over de samenwerking”, zegt Jan Boomsma, speler van KC Boelenslaan. Dat de beide clubs de banden hebben aangehaald is verstandig, denkt de eenentwintigjarige Boomsma. “De leden van beide clubs hebben zich positief uitgesproken over de samenwerking. We hebben een speciale ledenvergadering belegd en de meerderheid van de leden van Boelenslaan was voor. Het is beter zo, want het wordt voor beide clubs steeds moeilijker voldoende spelers bij elkaar te krijgen. Je moet ook naar de toekomst kijken.

Bij Boelenslaan zijn na het afgelopen seizoen twee selectiespelers gestopt en dat is niet zo gemakkelijk vervangers te vinden. Als er cultuurverschillen zijn tussen de beide clubs, dan zullen die na een tijdje snel verdwijnen. We moeten elkaar eerst wat beter leren kennen. Het gaat niet om een fusie, maar om samenwerking en dan alleen bij de senioren.”

Trainingskamp

De spelers hebben net een trainingskamp in Appelscha achter de rug, zodat ze voor de eerste competitiewedstrijd al behoorlijk op elkaar zijn ingespeeld. Trainer/coach van de combinatieselectie is Christiaan Schaafsma, de huidige trainer van KV It Fean. Bij Boelenslaan stopte trainer Sietse de Boer na het vorige seizoen. De prestaties van KC Boelenslaan waren het afgelopen seizoen zeker niet slecht, vierde in de zaal en vijfde in de veldcompetitie. “We hebben een aardige mix van oudere en jongere spelers”, zegt Boomsma, die tot de laatste categorie behoort. We hebben een goed seizoen gehad.”

Vier seniorenteams

KC Boelenslaan heeft wel F- en E- pupillen en C- en D-junioren, maar geen A- en B-junioren. “Er zit een te groot gat tussen de junioren- en de seniorenteams”, weet Boomsma. KC Boelenslaan speelde ooit op eersteklasniveau, maar is nu te vinden in de vierde klasse.

Door de samenwerking van beide clubs spelen dit seizoen vier gecombineerde seniorenteams en twee midweekteams in de competitie. De eerste helft van het veldseizoen bij de senioren wordt in Boelenslaan gespeeld, het vervolg in Surhuisterveen. In de zaal wordt in Surhuisterveen gespeeld. Boomsma gaat ervan uit dat de eerste selectie sterker is geworden door de samenwerking.

“We moeten bij de bovenste ploegen kunnen eindigen.”

Hij is een scorende speler, die gemiddeld zo’n drie tot vier treffers per wedstrijd aantekent. Hij denkt dat hij in een beter en veelzijdiger team een hoger rendement kan halen. “De nieuwe selectie heeft meer mogelijkheden. Ik hoop vaker aan scoren toe te komen.” Binnen de nieuwe selectie is de concurrentie groter geworden, maar Boomsma gaat ervan uit dat hij de nodige speeltijd krijgt in het eerste achttal. Boom­sma speelt al vanaf zijn vierde jaar bij KC Boelenslaan en hij is een echte clubspeler. “Ik ben wel benaderd door andere clubs, maar daar ben ik niet op ingegaan. Ik laat de club niet in de steek.” Hij komt uit een korfbalnest, vader Tjeerd was trainer en teamleider en speelt nog in een midweekteam.

Jan heeft korfbal een paar jaar gecombineerd met voetbal bij SV Houtigehage, maar het afgelopen seizoen heeft hij alleen gekorfbald. De overbelasting bezorgde hem fysieke klachten en daardoor moest hij een keuze maken. “Ik kreeg last van mijn liezen en ben daarom met voetbal gestopt.” Hij wil elke wedstrijd winnen, maar hij volgt het korfbal op een hoger niveau niet op de voet. “Ik speel op de eerste plaats voor mijn plezier.”

Afbeelding
Roas Kuipers winnares 48e FMDT Solistenconcours Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Provinciale Staten vergaderen woensdagavond 1 februari in Holwert Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Wij maken ons zorgen om de vermiste Harry Elzen uit Drachten Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Raai ontdekken internationale wereld Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Wat is de stand van zaken voor nieuwbouw in Noardeast-Fryslân? Algemeen gisteren
Afbeelding
(Video) Snel internet via glasvezel nu ook bereikbaar voor kleine kernen in Smallingerland Algemeen 30 jan, 13:12
Afbeelding
Duo Fling in Witte Kerk te Hemrik Algemeen 30 jan, 12:21
Afbeelding
Vrijkaarten februari en maart Theater De Colle Algemeen 30 jan, 11:16
Afbeelding
Vier op de tien Nederlanders verwachten boven energieverbruiksplafond te komen Algemeen 30 jan, 10:58
Afbeelding
Beweegfeest voor peuters en kleuters bij gymvereniging VenV Garyp Algemeen 30 jan, 10:35
Afbeelding
Energiemarkt Ryptsjerk geopend met waterstofauto en wind Algemeen 30 jan, 09:59
Afbeelding
Het is een 'gekkehûs' bij de Burdaarder toneelvereniging Algemeen 30 jan, 07:30
Afbeelding
Crazy weekend bij Ropta Boys Algemeen 29 jan, 17:50