Een luchtfoto van een vorige editie van het Veenhoopfestival.
Een luchtfoto van een vorige editie van het Veenhoopfestival. Foto: ingezonden

Het beste van de afgelopen 71 jaar op 70e editie Veenhoopfestival

Algemeen

De line-up van de zeventigste editie van het Veenhoopfestival is bekend. De organisatie combineert het beste uit de rijke geschiedenis van het festival met de populairste Nederlandse en Friese bands en artiesten van dit moment. Zo staan onder andere de volgende bands en artiesten op het programma: Status Quo, The Dublin Legends, Di-rect, Miss Montreal, De Hûnekop, De Doelleazen en Johannes Rypma. Het festival vindt - net zoals voorgaande jaren - plaats in het eerste weekend van de noordelijke bouwvak. Dat is dit jaar van 29 juli tot en met 1 augustus.

Het thema van het festival is ’Het beste van 70 jaar Veenhoopfestival’. Eigenlijk is dit 71 jaar, want de eerste officiële editie van het Veenhoop Festival vond plaats in 1951. De zeventigste editie werd twee keer uitgesteld door corona. 

“Wij hebben dus twee jaar na kunnen denken over wat wij zouden gaan doen met de jubileumeditie”, zegt Peter Huijskes van de organisatie. “Wij hebben hier natuurlijk heel wat artiesten gehad. Welke zou je dan terug willen halen? Status Quo heeft veel indruk gemaakt. Toen (op het Veenhoopfestival in 1986, red.) waren ze op de top van hun kunnen. Nu hadden wij de kans om ze terug te halen.” De band speelt op de vrijdagavond.

Status Quo - die in 1962 begon als The Spectres - veranderde door de jaren heen vaak van bezetting. Momenteel is zanger-gitarist Francis Rossi nog het enige bandlid uit de begintijd. In 2016 overleed zanger-gitarist Rick Parfitt. De Ierse gitarist Richie Malon heeft hem opgevolgd. Overigens speelde Status Quo tijdens het optreden in 1986 ook al niet meer in de originele bezetting. De huidige bassist John ‘Rhino’ Edwards en huidige toetsenist Andy Bown speelden toen wel in de band. Sinds 2013 is Leon Cave drummer van Status Quo. 

Op de zaterdagavond treden er twee Nederlandse acts op: Miss Montreal en Di-rect. Huijkes noemt ze “de absolute top van de Nederlandse festivalacts”. De zondagmiddag is normaalgesproken het hoogtepunt van het Veenhoop Festival, geeft hij aan. “Deze is altijd binnen vijf minuten uitverkocht.” Het programma begint dan al om 15.00 uur en is zeer gevarieerd. Naast de tributebands ABBA Fever en The Dirty Daddies staan zondagmiddag de Friese bands De Hûnekop, De Doelleazen en The Bountyhunters op het podium.

Maandagavond is de Keltische avond. “Een topavond vind ik het zelf”, zegt Huijkes. “Er komt dan net een iets ander publiek dan op de andere dagen.” Hij is trots dat er ook op de laatste avond van het festival een internationaal bekende band op de planken staat. “Onze oude boeker Bauke Algra begeleidde destijds The Dubliners. Dus wij hadden nog een lijntje liggen. Vandaar dat wij The Dubliners – de band heet nu The Dublin Legends – deze kant op konden krijgen.” De maandagavond, en daarmee het festival, wordt afgesloten door Scrum.

Huijkes vindt het een “fantastisch programma”. Maar bovenal is hij blij dat het festival eindelijk weer plaats kan vinden. “Het Veenhoopfestival is het oudste festival van Nederland. Het is nog ouder dan Pinkpop. Daarmee is het een belangrijk stukje Fries cultuurgoed. En wat ook belangrijk is: wij werken met zo’n zeventig vrijwilligers. Als je het enthousiasme bij hen ziet en hoe het festival gedragen wordt door alle mensen, dat is fantastisch.”

Kaarten zijn vanaf 23 april 12.00 uur te bestellen op: www.veenhoopfestival.frl.

De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 13 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 14 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 15 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 17 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 18 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 19 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30