Tussen de kubussen v.l.n.r.: Atsje Lettinga, locatiedirecteur Miranda Bakker, COA-voorzitter Milo Schoenmakler en burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel.
Tussen de kubussen v.l.n.r.: Atsje Lettinga, locatiedirecteur Miranda Bakker, COA-voorzitter Milo Schoenmakler en burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel. Foto: Ingezonden

AZC Burgum officieel heropend met praktische kunst

Algemeen

Het asielzoekerscentrum (AZC) in Burgum is woensdag 1 september 2021 officieel en feestelijk heropend. Centraal stonden zes frames met elk acht kubussen, beschilderd door de asielzoekers, medewerkers en buren uit de nabije omgeving. Ook de nabij gevestigde medewerkers van KEARN hebben aan de kubussen meegewerkt.

Circa zestig procent van de in totaal 48 kubussen zijn beschilderd door asielzoekers, schat Atsje Lettinga: “De kubussen toane net allinne it grutte ferskaat oan kultueren, sy binne ek praktysk brûkber: om op te sitten, om der in tafel of bygelyks om der in dekôr fan te meitsjen.” Zij is de bedenker van het kubus-idee. Het maken en vooral het beschilderen vond plaats onder leiding van Jeroen Kluitenberg.

De nieuwbouw is al een tijd gereed, maar vanwege het coronavirus werd de officiële heropening uitgesteld tot 1 september. De ‘prefab’-woningen van voorheen zijn vervangen door stenen huizen. Die kunnen, mocht het AZC niet meer nodig zijn, ook als permanente, reguliere woningen worden gebruikt. Momenteel wonen er in elke woning maximaal tien asielzoekers.

600 asielzoekers

Er verblijven nu maximaal 600 asielzoekers, met name gezinnen, die ‘uitgeprocedeerd’ zijn. “Elkenien wennet der dus tydlik. Mar mei de kubussen litte de bewenners wat taastbers fan harren sels en fan harren kultuer achter”, verklaart Atsje Lettinga het idee. “Guon bewenners dy’t der oan meiwurke hawwe, binne yntusken al wer earne oars hinne ferhuze!”

Voorzitter Milo Schoenmakers van het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers), locatiedirecteur Miranda Bakker en burgemeester Jeroen Gebben van Tytsjerksteradiel woonden de officiële heropening bij. Ook enkele asielzoekers hielpen mee bij het installeren van enkele kubussen. Velen hielden echter wat afstand, omdat ze niet op foto of film vereeuwigd wilden worden.

Meer kubussen mogelijk

Atsje Lettinga wijst er op, dat het mogelijk is om meer kubussen te maken. Op die manier is het achterlaten van iets blijvends ook voor nieuwe asielzoekers een optie. De metalen frames waar de kubussen in passen, zijn het werk van ‘De mannen van staal’ in Leeuwarden.

‘Wereldburgumers’

Lettinga en Kluitenberg waren ook betrokken bij het project ‘Wereldburgumers’, dat deel uitmaakte van LF2018:met een wereldbol werd Burgum op de kaart gezet. De wereldbol werd lopend van Burgum naar Leeuwarden gebracht. Het AZC was daar ook bij betrokken. Zodoende nam het AZC contact op met Lettinga. “Ik haw allinnee it idee oandroegen”, zegt zij bescheiden.

Actueel

Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 12 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 12 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 14 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 15 uur geleden
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 17 uur geleden
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 18 uur geleden
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 uur geleden
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 uur geleden
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 20 uur geleden
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 21 uur geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 18 apr, 16:03
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 18 apr, 15:00
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 apr, 14:12
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 18 apr, 13:12
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 18 apr, 12:21