Afbeelding

Nieuw centrum aan de Morra in Drachten is vrijdag officieel geopend

Zakelijk Zakelijk

DRACHTEN – Het nieuwe Gezondheidscentrum in Drachten heeft een positieve uitwerking op de zorg voor de bewoners in de omgeving. Dat zeggen de betrokkenen die het centrum hebben opgezet. Het werd afgelopen vrijdag officieel geopend door burgemeester Tjeerd van Bekkum van Smallingerland. Maar het draait al sinds eind vorig jaar.

Gezondheidscentrum gunstig voor betere zorg

Het gebouw stond er al, het was een beautycentrum. Het is grondig verbouwd, zeggen de eigenaren fysiotherapeut Oedo Mulder en huisarts Mark van Bracht. “Alleen de buitenmuren stonden nog overeind”, vertelt Mulder. Thuiszorg De Friese Wouden (onderdeel van de KwadrantGroep) is ook gebruiker van het gebouw. “Wij huren een deel van de eerste verdieping”, legt regiomanager Baukje Ouderkerken uit.

Het voordeel van samen in één gebouw is vooral het snelle onderlinge contact en de korte lijnen, ook voor patiënten. “Je loopt gemakkelijk bij elkaar naar binnen om te overleggen over zorg die een patiënt nodig heeft”, zegt Van Bracht. De thuiszorg fungeert als ogen en oren van de huisarts en fysiotherapeut: mensen wonen tegenwoordig langer thuis en de thuiszorgmedewerkers kunnen ingrijpen voordat een situatie escaleert. Ouderkerken vult aan: “De Friese Wouden heeft in meer plaatsen een kantoor in een gezondheidscentrum. Door letterlijk in de wijk te gaan zitten, kunnen we met elkaar zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Wij beschouwen de hele wijk dan ook als één groot verzorgingscentrum.”

Mulder stelt dat bundeling van meerdere specialismen de patiënten ten goede komt. Patiënten geven zelf ook aan tevreden te zijn over de samenwerking tussen de partijen. Doordat verschillende specialismen in één gebouw zitten kunnen zij nu voor een medisch probleem bijvoorbeeld een duo consult van de huisarts en fysiotherapeut aanvragen.

Multidisciplinair

Van Bracht en Mulder hadden al jaren de wens om een gezamenlijk gezondheidscentrum met verschillende disciplines op te zetten. “We wilden graag een vestiging in Drachten-West. Maar het vinden van een geschikt en betaalbaar gebouw was lastig”, zegt Mulder. Het vernieuwde gebouw zit nog niet ‘vol’. “We zijn klaar voor eventuele groei. Gelet op de ‘vergrijzing’ verwachten we ook toename van het aantal patiënten”, aldus Van Bracht. Ouderkerken vult aan: “Ouderen die ziek zijn hebben ook steeds vaker meerdere kwalen. Samenwerking en multidisciplinair werken hebben de toekomst in de zorg. Je hebt elkaar nodig.”

Preventie

Het gezamenlijke ideaal is om ook meer aan preventie te doen. Ouderkerken: “Het gaat niet alleen om het verlenen van zorg aan mensen die al ziek zijn. Als mensen meer gaan bewegen, met hulp van een fysiotherapeut, kan zorg wellicht uitgesteld worden.” Naast de gezamenlijke ambitie geeft Van Bracht aan dat hij en zijn collega Sonja Dorgelo eenvoudige ingrepen aanbieden: “Denk bijvoorbeeld aan ooglidcorrectie en sterilisaties van mannen. Het is fijn dat we dit werk hier in het gezondheidscentrum kunnen doen.” (Zijn collega Sonja Dorgelo was niet aanwezig bij het vraaggesprek).

Het gezondheidscentrum is gevestigd aan de Morra 39-41 in Drachten.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 11 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 12 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 14 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 14 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 15 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 16 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 16 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 17 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 19 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 19 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 20 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00