Mark bij zijn General Motors Truck met de originele patina zoals die sinds 1937 in Texas op het land stond.
Mark bij zijn General Motors Truck met de originele patina zoals die sinds 1937 in Texas op het land stond.

(video) Throttleheads Dokkum kunnen hun oldtimers weer showen

Algemeen

Het is inmiddels alweer zestien jaar geleden dat de Throttleheads uit Dokkum als groep liefhebbers van oldtimers en hotrods van start gingen. Zaterdag stonden de meeste Amerikaanse bolides flink te glimmen. De gepimpte wagens trekken veel bekijks van het langs wandelend publiek.


Menigeen laat zich met z’n smartphone voor één van de prachtige oldtimers vereeuwigen. Er staan onder andere oude Chevrolets, een blinkend rode Ford Mustang cabriolet en een vreemde roestige Generals Moters Truck. Dit lijkt op een regelrechte ‘barnfind’ (schuurvondst red.) zoals ze dat in Amerika zeggen. Wie wel eens American Pickers op History Channel volgt zal een gelijkenis zien in wat Mike en Frank daar zoal vinden. Vooral de originele roestige, verweerde uitstraling zoals een oldtimer wordt gevonden is voor bepaalde liefhebbers een must.

De verweerde authentiek bewaarde klassieker van het merk General Motors is zo’n vijf jaar in het bezit van Mark, die lid is van de Throttleheads. Van zijn klassieker kun je door het unieke patina zien dat ‘ie geleefd heeft. In het verleden werden oude auto’s door liefhebbers weer helemaal in concoursstaat gebracht. Later kwam er een omslag wat de populariteit van authentieke bewaarde klassiekers flink in prijs deed stijgen. Mark kocht deze bijzondere oude Amerikaanse Truck bij Han Holman Trucks uit Damwâld. “Hij komt origineel uit Texas, waar die vanaf 1937 zo in het land heeft gestaan. Ik heb hem gekocht zoals die hier in Dokkum staat. Ik heb hem op kenteken gezet en heb de truck voor de rest wat aangepast. Hij staat wat lager dan normaal. Met een pompmechanisme komt de auto weer op hoogte.”

De mannen van Throttleheads Dokkum zitten op het plein voor de Sint Martinuskerk gezellig met een biertje bij elkaar naar muziek te luisteren en zijn blij dat ze hun bijzondere wagens weer kunnen tonen. De afgelopen twee jaar was dat door corona niet mogelijk. In de tussentijd hebben de clubleden wel flink veel tijd aan hun old-timers kunnen besteden. Ze zien er dan ook allemaal perfect uit. “We kunnen elkaar weer opzoeken en naar meetings gaan. Sommige gaan zelfs naar Zweden om op vakantie gelijkgestemden te bezoeken”, vertelt één van de mannen.

Afbeelding
Opnieuw Friese paardenkalender voor kankeronderzoek Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Deel je foto met je favoriete huisdier Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Ben jij de toekomstige Epke Zonderland? Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Kom ook naar de Museumnacht in het Kazemattenmuseum Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Appeldag en streekmarkt bij de Tropische Kas te Beetsterzwaag Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
30 musea open op tweede Museumnacht FRL Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Metaalregio Fryslân start met een metaalmiddag in Burgum Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Twee topnummers tijdens de Jouster Merke draverijen in Joure Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Werkervaringsproject van start in De Kruidhof Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Spectaculaire avond tijdens Museumnacht in Museum de Grutterswinkel te Leeuwarden Algemeen 26 sep., 19:00
Afbeelding
Concert Vocation Grijpskerk staat in het teken Händel Algemeen 26 sep., 17:00
Afbeelding
€ 210 miljoen extra voor isolatie en warmtepompen Algemeen 26 sep., 15:00
Afbeelding
Busje volledig uitgebrand op N361 bij Wetsens 112 26 sep., 14:22