Paaseieren zoeken: deze zes zijn al gevonden!
Paaseieren zoeken: deze zes zijn al gevonden! Foto: Ingezonden

Tien leuke paasactiviteiten om met het gezin te doen

Algemeen

Zondag 17 April is het alweer Pasen. Een leuke feestdag, maar wat zijn nou activiteiten die je met je gezin kan gaan doen? In dit artikel geven we je enkele leuke ideeën.

Eén van de meest voor de hand liggende, maar tegelijkertijd ook één van de leukste activiteiten is om gezellig met het gezin te brunchen. Neem het er op deze dag van en zet vooral lekkere dingen op tafel. Denk hierbij aan vers gebakken croissantjes, pistoletjes, muffins of cupcakes en natuurlijk, niet te vergeten, een gekookt eitje.


Paasbrunch - Ingezonden

Iets wat ook onlosmakelijk bij Pasen hoort is natuurlijk het schilderen van eieren. Kook de eieren eerst goed hard. Zorg er voor dat je genoeg water gebruikt. De eieren moeten straks goed onder water staan. Voeg wat zout toe, dit voorkomt namelijk dat de eieren kapot koken. Als het water eenmaal kookt, op laag vuur zetten en tot tien minuten door laten koken. Vervolgens even onder de koude kraan om ze af te koelen.

Eieren beschilderen

Eventueel kun je er voor kiezen om de eieren even in de koelkast echt volledig af te laten koelen. De verf hecht en droogt beter. Wil je de eieren vooraf al een basiskleur geven? Voeg dan een theelepel azijn toe en voeg natuurlijke kleurstof toe van de gewenste kleur. Kijk na een kwartiertje koken of de kleur naar wens is. Mocht de kleur nog niet goed genoeg zijn, dan kun je de eieren ook een nacht in de koelkast laten staan, bedekt met het kleurmiddel. Natuurlijk is het leuk om een wedstrijdje te doen wie het mooiste ei kan schilderen.

Eieren zoeken

Als het weer het toelaat is het natuurlijk hartstikke leuk om na de brunch eieren te zoeken in de tuin. Zijn je kinderen nog wat aan de jonge kant? Kies dan voor normale eieren die je misschien eerder wel met zijn allen geschilderd hebt. Zijn je kinderen al wat ouder? Kies dan bijvoorbeeld voor de bekende kleine chocolade eitjes. Deze zijn namelijk een stuk moeilijker te vinden. Wees ook creatief met verstopplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan vogelhuisjes, bloempotten, in een struik of in het schuurtje. Bij slecht weer is deze activiteit uiteraard ook binnen te doen. Tip: schrijf de verstopplekken op, zodat je hints kunt geven over de niet gevonden eitjes. En achteraf kun je de eitjes weer opruimen.

Knutselen

Voor het paaseieren zoeken heb je uiteraard een mandje nodig. Dat kun je kopen in de winkel, maar het is veel leuker om zelf een mandje te knutselen. Op internet staan verschillende filmpjes die je hierbij kunnen helpen. Ook leuk: maak een mandje voor een ander en laat jezelf ook verrassen door het resultaat van iemand anders.


Paasmandje - Ingezonden

Knutsel leuke pakketjes op brievenbus-formaat, met enkele chocolade-eitjes en verras de buren ermee. Voeg hier eventueel een briefje aan toe met een persoonlijke boodschap.

De natuur in

Fryslân heeft een mooie natuur. Maak ook op Pasen hier gebruik van. Ga bijvoorbeeld met zijn allen wandelen in het bos. Probeer broedende vogels niet te verstoren.


Wandelen met het gezin - Ingezonden

Slecht weer-alternatieven

Ook bij slecht weer zijn er genoeg leuke dingen te doen. Een veel gespeelde activiteit op feestdagen is sjoelen. Ook met Pasen is het leuk om de sjoelbak van zolder te halen en een wedstrijdje te doen. Het kan ook leuk zijn om de kinderen leuke of grappige spelregels te laten verzinnen, zoals papa moet met de verkeerde hand laten sjoelen, of mama met één oog dicht.

Of laat ieder gezinslid een paar dagen van tevoren een top drie van (gezin)films maken, die ze graag willen zien op bijvoorbeeld Netflix. Vergelijk met Pasen de lijstjes en kijk of er overeenkomsten zijn en kies die films. Kom je daar niet uit, dan kun je ook een spelletje doen, zoals ‘steen, papier, schaar’. Laat de winnaar een film van zijn lijstje uitkiezen.


Een leuke film kijken - Ingezonden

Of doe een ei-survival-wedstrijd. Maak in de woonkamer een parcours met verschillende onderdelen. Gebruik bijvoorbeeld plastic bekertjes om een slalom te maken, leg een bezemstok op twee stoelen om de limbo te kunnen doen, of gebruik stoelen en dekens om een tunnel te maken waar je door heen moet tijgeren. Leg het parcours af terwijl je een hard gekookt ei in een eetlepel moet balanceren. Eventueel kun je de kinderen een sauslepel of zeefje laten gebruiken om het iets makkelijker voor ze te maken. Degene met de snelste tijd wint de wedstrijd.

Een hele spelmiddag

Organiseer eventueel een hele spelmiddag. Je kunt kiezen voor bekende spellen, zoals memory of mens-erger-je-niet of kaartspelletjes. Je kunt ook met een spelcomputer samen een spel doen, zoals Mario Party of Overcooked 2. Kortom: maak er samen een leuke dag van. Heb je met Pasen één van bovenstaande activiteiten gedaan? Stuur er dan een leuke foto van naar de redactie van Weekblad Actief, via Facebook Messenger.      

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 10 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 11 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 12 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 13 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 14 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 15 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 15 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 16 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 18 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 18 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 19 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00