Het monument aan de Woudweg in Dokkum.
Het monument aan de Woudweg in Dokkum. Archieffoto: Actief Media

Kranslegging en herdenking in Dokkum op 24 januari 2022

Algemeen

De jaarlijkse kranslegging en herdenking van de 22e januari 1945 vindt ook dit jaar weer plaats. Het is dit jaar 77 jaar geleden dat twintig gevangenen afkomstig uit gevangenissen in Leeuwarden en Groningen zijn omgebracht aan de Woudweg in Dokkum. Gewoonlijk is deze herdenking op 22 januari, maar dat valt dit jaar op een zaterdag, vandaar dat de herdenking dit jaar op maandag 24 januari is.

Ieder jaar worden de slachtoffers herdacht met een bijeenkomst bij het monument aan de Woudweg. Betrokkenen en familie zijn hierbij ook aanwezig. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noardeast-Fryslân, het comité tot herdenking van de 22januari en de Bond van Friese Wapenbroeders leggen samen met leerlingen van het Dockinga College kransen bij het monument.

Online programma vanwege maatregelen coronavirus
De gemeente Noardeast-Fryslân en het Dockinga College hebben een passend programma gemaakt, waarin samen met betrokkenen en familie de slachtoffers herdacht worden. In verband met de maatregelen tegen het coronavirus zal het programma dit jaar volledig online zijn. Alleen direct betrokkenen zijn bij dit programma aanwezig. Het publiek kan de herdenking volgen via een livestream. Dit kan via de website van het Dockinga College: www.dockinga.nl. Van daaruit volgt u de instructies.

Het programma
Het programma voor de kranslegging en herdenking begint om 10.30 uur. Door enkele leerlingen wordt er een lied gezongen. Ook zal er een gedicht worden voorgedragen door één van de leerlingen. De namen van de slachtoffers worden voorgelezen en toespraken zijn er van burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslan en door Geert van Lonkhuyzen, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Dockinga College. In een stille tocht lopen de aanwezigen naar het monument aan de Woudweg waarna er twee kransen bij het monument worden gelegd.

Monument geadopteerd
Het Dockinga Collega heeft het monument aan de Woudweg geadopteerd. Elk jaar besteden leerlingen aandacht aan deze gebeurtenis. Dit gebeurt niet alleen in de lessen. Ze werken ook mee aan de herdenking door op hun eigen wijze een brug te slaan van vroeger naar nu, veelal door theater en muziek. En ze helpen mee bij de kranslegging.

Wat gebeurde er op 22 januari 1945?
Op 22 januari 1945 werden aan de Woudweg in Dokkum twintig mannen gefusilleerd op bevel van de Duitsers. Dit was als wraak voor een verzetsactie in De Valom. Bij deze bevrijdingsactie overvielen verzetsmensen een Duitse auto met arrestanten. Als gevolg daarvan stierven een Duitse SD’er en zijn chauffeur. De Duitsers besloten toen twintig mannen te fusilleren. Ze selecteerden gevangenen uit de gevangenis in Leeuwarden, verzetsstrijders en Joden. Dit waren nog geen twintig personen. De Duitsers wezen toen nog elf gevangenen aan uit de gevangenis van Groningen, ook verzetsstrijders en Joden. Alle verzetsstrijders hadden ook zonder deze wraakactie waarschijnlijk de doodstraf gekregen. De eerste vijf slachtoffers die aan de Woudweg gefusilleerd werden kwamen uit de omgeving van Dokkum. 

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 14 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 15 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 16 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 16 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 17 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 18 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 19 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 20 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 22 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 22 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 23 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00