Bij de rioolwaterzuivering in Damwâld liggen zo'n 3.000 zonnepanelen. Netwerkbedrijf Liander kan de snelle toename niet altijd aan.
Bij de rioolwaterzuivering in Damwâld liggen zo'n 3.000 zonnepanelen. Netwerkbedrijf Liander kan de snelle toename niet altijd aan. Foto: Ingezonden

Toenemende teruglever-problemen met zonnestroom

Algemeen

Stroomnetbedrijf Liander heeft steeds meer problemen om de spanning in de netten op het juiste peil te houden. Dit is het gevolg van de groei van het aantal zonnepanelen en windturbines in Nederland en ook in Friesland. De zonnepanelen leveren bij mooi, zonnig weer meer extra stroom aan het net, zodat de spanning op het net kan oplopen.  Als de spanning op het net boven de 253 Volt (230 Volt + tien procent) uit komt, kunnen elektrische apparaten in huis stuk gaan.

De toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie zorgen voor drukte op het elektriciteitsnet. Zelfs zo druk dat het voor klanten niet meer vanzelfsprekend is, dat zij altijd energie terug kunnen leveren. Het gaat vooral om de dagen dat de zon volop schijnt en velen stroom terugleveren op het net. Dit is een landelijk en ook Friesland-breed probleem.

Capaciteit achter bij groei aanbod

De spanning op het laagspanningsnet moet tussen de 207 en 253 Volt blijven (-10 en +10 procent van 230 Volt). Anders kunnen  apparaten bij mensen thuis stuk gaan als gevolg van een te hoge spanning. De netbeheerder heeft als taak om die spanningshuishouding op orde te houden. Dat dit steeds lastiger wordt, komt ook doordat de nieuwste zonnepanelen meer stroom opwekken dan oudere types.

Omvormer schakelt uit

Wanneer het daadwerkelijk aan het net ligt, schakelt vaak de omvormer bij particulieren automatisch uit. In sommige gevallen volstaat een andere instelling in een trafokast, in andere gevallen moet de netwerkbeheerder het net verzwaren en dat kost (veel) meer tijd en geld.

Uit analyses blijkt dat de afgelopen jaren de benodigde aanpassingen bij spanningsklachten steeds ‘zwaarder’ worden. Er worden met name nieuwe voedingspunten gerealiseerd om de spanningsklachten ‘toekomstvast’ op te lossen. In 2020 was er een toename van nieuwe voedingspunten van veertig procent. Voor mensen die meer willen weten de volgende link: Spanningsproblemen | Liander 

Zelf in actie komen

Liander is een campagne gestart om particulieren beter te informeren wat mogelijkheden zijn om zelf maatregelen te nemen. Zijn de zonnepanelen bijvoorbeeld aangemeld bij energieleveren.nl ? Via deze route is er overzicht hoeveel particulieren zonnepanelen hebben om zo op tijd de netten te kunnen aanpassen. Maar dit aanmelden wordt vaak vergeten.

Klantenservice Liander

Heeft u klachten over de spanning op het net? Stuur dan uw klacht naar het e-mailadres: LKC.spanningsklachten@alliander.com . Dan wordt via de slimme meter nagegaan wat de spanning is en wordt er contact opgenomen met de klant. Is de spanning (vaak) meer dan de genoemde 253 V, dat moet het net opgewaardeerd worden. De wachttijd hiervoor is aanzienlijk, meldt Liander. U kunt ook contact opnemen met de klantenservice van Liander: https://www.liander.nl/contact-met-liander 

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 8 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 9 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 11 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 11 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 12 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 13 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 13 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 14 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 16 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 16 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 17 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00