Voorzitter Rommy Soepboer en penningmeester Roelof Veeningen van de Stichting Panorama InsideOUT Fryslân. Op de achtergrond is een klein deel van het panorama zichtbaar.
Voorzitter Rommy Soepboer en penningmeester Roelof Veeningen van de Stichting Panorama InsideOUT Fryslân. Op de achtergrond is een klein deel van het panorama zichtbaar. Foto: Actief Media

Panorama van 37 meter in Sluisfabriek

Algemeen


Vanaf woensdag 9 juni staat er in de Sluisfabriek in Drachten een panorama van 37 meter lang en 2,5 meter hoog. Bezoekers kunnen er kennismaken met de belevingswereld van 100 kunstenaars met een psychiatrische achtergrond. Het kunstwerk is tot en met juli te zien.

Het panorama met de titel InsideOUT Panorama werd geschilderd voor Culturele Hoofdstad 2018 door (ex)cliënten van de geestelijke gezondheidszorg. In de zomer van 2018 was het kunstwerk te zien in de tuin van Groot Lankum in Franeker, de bakermat van de Friese psychiatrie. Met ruim 2500 bezoekers was de expositie een groot succes. Het project ontving meerdere prijzen en ook werd er een documentaire over gemaakt.

Het kunstwerk valt onder de zogenaamde ‘outsider art’. Voorzitter Rommy Soepboer van de Stichting Panorama InsideOUT Fryslân heeft wat moeite met dat label. “De makkers binne minsken lykas jo en ik. Hja hawwe in beperking, mar binne net in beperking.” Ze wil het taboe en de stigmatisering rondom mentale problematiek aan de orde stellen. “It panorama lit kwetsbere minsken sjen yn harren krêft en talinten. Meiinoar kinne jo in soad.”

Bij de vervolgexpositie in de Sluisfabriek hoort ook een gedichtenproject. Kunstenaars schrijven gedichten over hun herinneringen aan het kunstwerk. Aan bezoekers wordt gevraagd om hun ervaring met het panorama op te schrijven als een dichtregel. Op die manier ontstaan er meerdere gedichten die later worden gebundeld. Tijdens de expositie zijn er ‘soundscapes’ te horen van Wander Kars, die de beleving nog intenser maken.

Er is een samenwerkingsverband met Museum Dr8888, waar tot en met 27 juni de tentoonstelling ‘Waanzinnig! Het buitengewone leven van Klaas Koopmans’ is te zien. In deze tentoonstelling is er speciale aandacht voor het werk dat Koopmans maakte tijdens opnames in psychiatrische instellingen. Daarnaast is in het auditorium van het museum ‘Salon van de Panoramisten’, met werk van zestig deelnemers aan het project.

Waarschijnlijk is het de laatste keer dat het kunstwerk te bewonderen is, verwacht Soepboer. “Wy hawwe o sa socht om der in plak foar te finen. Einliks woenen wy wol nei in museum ta. Wy hawwe der oer neitocht om - it wie miskien in bytsje te heech grypt - nei it Dolhuys yn Haarlem te gean, dat is it ‘Museum van de Geest’. Mar dêr hawwe wy fan ôfsjoen, want sa’n grut doek kin der noait stean.”

Vanuit de panoramisten is nu het idee gekomen om het kunstwerk te verknippen en er tassen van te maken. Hier is mee ingestemd. Maar mocht zich toch nog een organisatie aandienen die een mooie locatie heeft voor het panorama, dan staat de stichting daar zeker nog voor open.

De Sluisfabriek op Tussendiepen 6 in Drachten is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Reserveren is verplicht. Dit kan door een e-mail te sturen naar panoramafriesland@gmail.com of te bellen naar 06-57229351 of 0657229351.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 11 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 13 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 14 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 14 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 15 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 16 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 17 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 18 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 19 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 20 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 21 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00