SMD-bestuursleden Ab van der Veen, Henk van der Veen en Warner B. Banga en DVC-directeur Marc de Jager tonen trots de nieuwe SMD-stichtingsvlag.
SMD-bestuursleden Ab van der Veen, Henk van der Veen en Warner B. Banga en DVC-directeur Marc de Jager tonen trots de nieuwe SMD-stichtingsvlag. Foto: Ingezonden

Nieuwe vlag in top voor Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel

Algemeen

De Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel zat eind 2020 even in een dip, maar afgelopen vrijdag ging de vlag in top van korenmolen ‘De Hoop’ als hoopvolle doorstart en voor een hopelijk mooie toekomst voor deze weer springlevende stichting. De stichting bezit en beheert zeven molens en zesentwintig kerktorens uit de voormalige gemeente Dongeradeel, die nu onder de gemeente Noardeast-Fryslân valt.

Na zorgen over de toekomst van het monumentenbeleid en -behoud in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân lukte het Wim Megens tijdens de corona-crisis toch om drie nieuwe bestuursleden te werven. Naast bestuurslid Ab van der Veen – die zich beschikbaar stelde voor een tweede termijn voor technische zaken en torenonderhoud – zijn dat Henk van der Veen als nieuwe voorzitter en Lolke Folkerstma, die als penningmeester op de centen gaat passen. Warner B. Banga neemt de molenzaken en coördinatie van de vrijwillige molenaars voor zijn rekening. Tot slot verricht Marco Feenstra ambtelijke ondersteuning vanuit de gemeente.

Het stichtingsbestuur is overigens nog steeds op zoek naar enkele bestuursleden, onder andere voor de PR. Desondanks kan de vlag nu weer uit voor monumentenbehoud in het gebied van voormalig Dongeradeel!

Nieuwe Stichtingsvlag SMD

Al enige jaren leefde binnen de stichting de wens om op met name de molens een eigen vlag te kunnen laten wapperen tijdens bijvoorbeeld Molendagen, maar door de komst van een nieuwe gemeente en de corona-pandemie bleef dat lange tijd liggen. Oud-bestuurslid en vrijwillig molenaar Karel Jongsma ontwierp op basis van het stichtingslogo de nieuwe blauwgroene vlag en bestelde voor elke molen een exemplaar bij de plaatselijke vlaggenfabrikant.

Tijdens een zomerstorm brak in juli 2020 plotseling de vlaggenmast van molen ‘De Hoop’ met daarin de ‘Met elkaar, voor elkaar!’-vlag van DVC. Nadat contact was opgenomen, bood de Dokkumer Vlaggen Centrale spontaan aan om de mast op de Dokkumer stellingmolen te vervangen door een spiksplinternieuw houten exemplaar van zes meter lengte. Deze is de afgelopen week tijdens reparatiewerkzaamheden aan de rietbedekking van de romp weer achter op de kap van de molen geplaatst. Uiteraard is het stichtingsbestuur in zijn nopjes met de nieuwe vlaggenmast.

Die reparatie van stormschade aan de rietbedekking loopt vooruit op een uitgebreidere restauratie van molen ‘De Hoop’ en de Hantumermolen, die na de zomervakantie zullen plaatsvinden; en dat is hoognodig, want stichtingsbesturen kunnen misschien even met de handen in het haar zitten, maar het verval en de noodzaak van onderhoud staan nooit stil! Een stilstaande molen is echter vaak een ‘dode’ molen en gaat snel achteruit. Hopelijk gaat u daarom de komende tijd weer veel van de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel horen.

Afbeelding
Busje volledig uitgebrand op N361 bij Wetsens 112 4 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe vrachtwagen voor RDC Friesland Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Eerste Oerbosk fan de Takomst in Twijzelerheide Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Maak met Trendkeukens de keuken het gezellige middelpunt van je huis Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Voormalig wereldkampioen kickboksen Robin Ciric is te zien in House of Glory Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Bij jubilerend ESS Woman in Burgum is het de hele week modefeest Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Maartenskerkconcert met de bekende blokfluitist Erik Bosgraaf Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Pjutte- opfang 'De Springplank' Earnewâld ferlinget it sertifikaat foar twatalich wurkjen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Orgelconcert en expositie 'De Schepping' Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
(video) Silent Waters van Friese filmmaker Brent Bosker wint award Nederlands Filmfestival Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Adri de Boer zingt Stef Bos in het Fries Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Friese muziekverenigingen samen 225 jaar Algemeen gisteren
Afbeelding
Europese wedstrijd voor jeugdtriathleten AV Impala Algemeen 25 sep., 17:00