Jan Baljeu bij een Hyundai NEXO op waterstof.
Jan Baljeu bij een Hyundai NEXO op waterstof. Foto: Actief Media

Friesland Lease: Verschuiving van bezit naar betalen voor gebruik

Algemeen

Technische ontwikkelingen en corona hebben de mobiliteitssector behoorlijk veranderd. Het draait niet langer om het bezit van een vervoersmiddel, maar om het gebruik ervan. Daarnaast is het Nederlandse wagenpark de afgelopen jaren behoorlijk duurzamer geworden. Een koploper op het gebied van duurzame mobiliteitsoplossingen is Friesland Lease in Drachten. 

Voor de ingang van het pand aan de Lange West staat een matgrijze Hyundai NEXO. De dikke SUV kan op een volle tank waterstof tot 665 kilometer ver rijden en stoot daarbij helemaal geen CO2 uit. Het is een behoorlijk contrast met de Lamborghini Urus, die er vlak naast staat in de showroom van Autoland van den Brug. Het is ook een grijze SUV, en voor velen (ook de redacteur van dit artikel) nog steeds een jongensdroom. Maar met zijn 4.0 liter V8 en een uitstoot van 290 gram CO2 per kilometer is het wel een beetje een dinosauriër geworden.

Directeur Jan Baljeu van Friesland Lease verwacht dat er ook de komende jaren nog wel auto’s met een verbrandingsmotor verkocht zullen worden, al wordt het aandeel wel veel kleiner. “Zo’n 30% van alle nieuw verkochte auto’s in Nederland is nu al elektrisch en er worden nog maar weinig diesels verkocht.” Baljeu reed zelf al heel vroeg in een Tesla en heeft de opkomst van de elektrische auto van heel dichtbij meegemaakt en er met Friesland Lease ook aan bijgedragen. Volgens hem zijn veel elektrische auto’s nu een serieus alternatief voor een auto met een verbrandingsmotor. “Zie bijvoorbeeld de Peugeot e-208 en de VW ID.3. Dat zijn heel mooie auto’s met een goede actieradius. Heb je thuis een laadpaal en zonnepanelen, dan rijd je vrij goedkoop. Daarnaast heeft Nederland het hoogste aantal laadpalen per inwoner van Europa. Al stijgt het aantal verkochte elektrische auto’s wel sneller dan er nieuwe laadpalen bij komen.”

Waterstoftankstations zijn er nog niet heel veel in Nederland. Toch verwacht hij dat de waterstofauto wel een plaats in zal nemen naast de elektrische auto met een accu. “Een groot voordeel van waterstof is dat de tank in vijf minuten vol zit. Dan kun je zo’n 600 kilometer rijden.”

Zeven jaar geleden breidde Friesland Lease het assortiment uit met elektrische leasefietsen. Hier moesten veel mensen aan wennen. “Eerst zei men: ‘Wie gaat er nu een fiets leasen?’ Nu hebben wij zo’n 17.000 leasefietsen op de weg.” Er zijn zelfs fietsmerken die ervoor kiezen om de lease van fietsen via Friesland Lease te laten lopen omdat het bedrijf zo’n uitgebreide kennis op dit gebied heeft.

Baljeu merkt dat corona als een katalysator voor slimmere mobiliteitsoplossingen heeft gewerkt en ertoe heeft geleid dat mensen zich bewuster worden van hun keuzes. “Doordat mensen meer thuis zijn, worden veel auto’s niet gebruikt. Hoeveel auto’s heb je nodig? En als je dan toch de stad ingaat, is een Carver of een elektrische fiets dan niet veel slimmer? Het besef is gekomen dat het anders kan. Mobiliteit kan veel slimmer, schoner en vitaler. Wij laten het graag zien.”

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 1 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 3 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 3 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 3 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 4 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 6 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 7 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 8 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 23 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen gisteren
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07