Afbeelding
Foto: Ingezonden

Welke methoden gebruikt een lekdetectiespecialist?

Algemeen

Bij een lekkage denken veel mensen al snel dat er een plas water op de vloer licht of er vochtplekken zichtbaar zijn. Dit is inderdaad vaak het geval, maar helaas gaat dit niet altijd op. Er kan namelijk ook sprake zijn van een zogeheten onzichtbare lekkage. Een verminderde waterdruk kan hier een signaal van zijn. Is hier sprake van? Of heb je het vermoeden dat er ergens een lekkage zit? Schakel dan een lekdetectiespecialist in als je het lek niet kunt vinden. Zo’n specialist kan verschillende methoden gebruiken om het lek boven te krijgen. Wij zetten er in deze tekst een aantal op een rijtje.

1. Thermografie

Een lekdetectiespecialist spoort een lek vaak op met behulp van thermografie. Bij deze methode maakt hij gebruik van een warmtebeeldcamera. Deze richt hij bijvoorbeeld op een vloer of muur waar leidingen doorheen lopen. Met de camera ziet hij snel of er temperatuurverschillen waarneembaar zijn. Is dit het geval? Dan duidt dit doorgaans op een lekkage. Grote voordeel van deze methode is dat de bron van een lekkage vaak tot op de millimeter nauwkeurig bepaald kan worden.

2. Endoscopie

Schakel je een lekdetectiespecialist in om een lekkage in een moeilijk toegankelijke ruimte op te sporen? Dan is de kans groot dat hij gebruikmaakt van endoscopie. Bij deze methode gebruikt de specialist een kleine, wendbare camera. Deze kan hij bijvoorbeeld gebruiken om de ruimte onder een douchebak of bad te inspecteren. Doordat de camera – ook wel endoscoop genoemd – klein van stuk is, hoeft er maar weinig opengebroken te worden om te kijken of er een lekkage zit. Bijkomend voordeel van deze methode is dat het niet bijzonder veel tijd kost om een lekkage op te sporen.

3. Druktest

Als je vermoedt dat er een lekkage in een water-, gas of cv-leiding zit, kun je een lekdetectiespecialist een druktest uit laten voeren. Met behulp van een perspomp of drukmeter achterhaalt een specialist binnen een handomdraai of er sprake is van een drukverschil in één van de genoemde leidingen. Blijkt er sprake te zijn van luchtverlies? Dan duidt dit zeer waarschijnlijk op een lekkage. De specialist zal de leidingen dan één voor één testen, zodat het lek opgespoord wordt.

4. Rookproef

Naast een leidinglekkage kun je ook te maken krijgen met een daklekkage. Het opsporen van zo’n lek kan een stuk lastiger zijn dan gedacht. Gaat het om een lek in een plat dak? Schakel dan een lekdetectiespecialist in. Met behulp van een rookproef slaagt hij erin om het lek snel te achterhalen. Bij deze methode blaast hij rook in de ruimte onder het platte dak. Dit doet hij met behulp van een speciaal apparaat. De rook zal vervolgens via de opening in jouw dak ontsnappen. Hierdoor is binnen de kortste keren duidelijk waar de bron van de lekkage zit. 

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 12 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 13 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 14 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 15 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 15 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 16 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 17 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 18 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 20 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 20 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 21 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00