De Aegonzaal in Stadsschouwburg De Harmonie
De Aegonzaal in Stadsschouwburg De Harmonie Foto: Majanka Fotografie

Stadsschouwburg vindt het theater opnieuw uit!

Algemeen

Denken vanuit de kansen. Mogelijk maken wat kan. En zo als cultureel hart van Friesland, blijven inspireren. Dat is wat De Harmonie in Leeuwarden zich tot doel stelde toen corona in eerste instantie alleen maar beperkingen leek op te leggen. Vanuit de tegenslag staat de stadsschouwburg nu als herboren op. 

Het theater van de toekomst is ontstaan door een beleving te creëren die intiem en persoonlijk aanvoelt en to´ch ook veilig en comfortabel is. Een plek waar sensaties van natuur, licht en ruimte bijdragen aan een optimale nieuwe beleving in het theater- en muziekcentrum. ’Hiermee anticiperen wij op de uitdagingen van de toekomst’: de nieuwe Harmonie.

‘We hebben flink nagedacht voordat we aan het verbouwen zijn geslagen,‘ legt directeur Marijke van der Woude uit, ‘en op basis van ervaringen en publieksonderzoeken hebben we een uitgekiend plan ontwikkeld. We werden daarvoor beloond met landelijke subsidie van het Kickstartfonds en een bijdrage van onze sponsoren. We hebben in de maanden erna keihard gewerkt om een Harmonie te cree¨ren die niet alleen veilig is, maar toch ook intiem en inspirerend. Voor zowel de artiesten als de gasten. We hebben telkens een podium voor ogen gehad dat die zo belangrijke wisselwerking tussen artiest en publiek, die essentie¨le vibe, garandeert. Vertrouwd en close in alle opzichten, ondanks - of misschien juist dankzij – de coronamaatregelen. Geen compromis maar een totaal nieuwe beleving.’

Samen op adem komen in een toegankelijke Harmonie

De twee ervaren scenografen Wikke & Marloes uit Amsterdam hebben op briefing van De Harmonie drie fantastisch nieuwe zaalconcepten uitgewerkt . Alle drie de zalen ademen een sfeer van lucht, licht en het gevoel van buiten. Ze zijn vanuit deze thema’s opnieuw vormgegeven en ingericht. Stuk voor stuk een kunstwerk op zich zelf. Overal is er een beleving van natuur, ruimte en frisheid en de strenge scheiding tussen podium en zaal is verdwenen; de act is onderdeel van het publiek. Zoals in de grote zaal, waar het publiek zich in een weelderig duinlandschap rond de cabaretier of muzikanten schaart. Van der Woude: ‘De arena-opstelling vergroot de beleving van het samen genieten van kunst en cultuur: de artiesten worden meer ‘aanraakbaar’, de beleving wordt persoonlijker, tussen artiest en publiek en tussen de bezoekers onderling. Je zou kunnen zeggen, dat we het ‘festivalgevoel’ in een veilige setting van buiten naar binnen halen. Zo kunnen we straks samen weer op adem komen in een nieuwe inspirerende omgeving.’

Totaal nieuwe ervaring

Niet alleen de grote zaal onderging een metamorfose. Ook de Rabobankzaal en de Accentzaal kregen na de verbouwing een nieuwe identiteit. In de middenzaal staat de beweging centraal. Prachtige projecties en natuurlijk wapperende voile gordijnen, gezellige bankjes in een kunstzinnige entourage. Met een prachtig uitzicht over de stad waan je je in de kleine zaal helemaal buiten. Zo kun je genieten in een verfrissende tuinsetting, met als achtergrond de skyline van Leeuwarden. Ontspanning staat centraal in de kleine zaal, die nog het meest weg heeft van een chill room. Van der Woude: ‘En terwijl publiek en artiest samen ervaren en elkaar opnieuw vinden, komt een nieuwe Harmonie tot leven. Aantrekkelijk en toegankelijk voor iedereen. Wij zijn er klaar voor en kunnen niet wachten zoveel mogelijk mensen onder te dompelen in deze totaal nieuwe ervaring.’ Zodra de richtlijnen dat toestaan, wordt de nieuwe Harmonie feestelijk geopend.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 12 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 14 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 15 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 15 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 16 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 17 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 18 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 19 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 20 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 21 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 22 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00