Molenaar Rolf Dijkema bij de Grutte Mûne in Broeksterwâld is in zijn nopjes als het waait en 'zijn molen' draait. Hij is al sinds zijn 18e molenaar bij deze molen. "Geregeld onderhoud en geregeld draaien is belangrijk voor het in conditie houden van de molens", vertelt hij. Leerling-molenaars zijn altijd welkom, want er zijn molens in Friesland die zelden draaien omdat er geen molenaar voor is. Molenaar Rolf Dijkema bij de Grutte Mûne in Broeksterwâld is in zijn nopjes als het waait en 'zijn molen' draait. Hij is al sinds zijn 18e molenaar bij deze molen. "Geregeld onderhoud en geregeld draaien is belangrijk voor het in conditie houden van de molens", vertelt hij. Leerling-molenaars zijn altijd welkom, want er zijn molens in Friesland die zelden draaien omdat er geen molenaar voor is.
Molenaar Rolf Dijkema bij de Grutte Mûne in Broeksterwâld is in zijn nopjes als het waait en 'zijn molen' draait. Hij is al sinds zijn 18e molenaar bij deze molen. "Geregeld onderhoud en geregeld draaien is belangrijk voor het in conditie houden van de molens", vertelt hij. Leerling-molenaars zijn altijd welkom, want er zijn molens in Friesland die zelden draaien omdat er geen molenaar voor is. Molenaar Rolf Dijkema bij de Grutte Mûne in Broeksterwâld is in zijn nopjes als het waait en 'zijn molen' draait. Hij is al sinds zijn 18e molenaar bij deze molen. "Geregeld onderhoud en geregeld draaien is belangrijk voor het in conditie houden van de molens", vertelt hij. Leerling-molenaars zijn altijd welkom, want er zijn molens in Friesland die zelden draaien omdat er geen molenaar voor is. Foto: Actief Media

Jubilerende stichting zet molens in het licht

Algemeen

NOORDOOST FRIESLAND - Tot en met maandag 28 december staan tientallen molens iedere avond prachtig te schitteren in het Friese landschap. Met het initiatief ‘Molens in het Licht’ viert Stichting De Fryske Mole het 50-jarig bestaan.

Maandag 28 december is het exact een halve eeuw geleden dat de stichting het beheer van een groot aantal molens overnam van de Provincie Fryslân. In de afgelopen decennia werd het molenbezit uitgebreid tot 42 molens, plus een molenromp. “Samen met de molenaars werken onze vrijwilligers maand in, maand uit aan het behoud en het draaiend houden van onze molens”, laat bestuursvoorzitter Wiepke Schukken weten. “Ook werd voortvarend werk gemaakt van restauraties. De molens houden niet alleen het verhaal van ons polderlandschap levend, ze worden ook nog steeds ingezet wanneer de watersnood te hoog wordt. De krachtpatsers zijn pareltjes in ons landschap!”

Coronaproof
Dankzij de donateurs van De Fryske Mole, tientallen vrijwilligers en gedegen onderhoud staat het Friese molenbestand er goed bij. “Molens bezoeken kan momenteel helaas niet”, constateert de voorzitter met spijt, “maar door de feeërieke verlichting zijn ze nu wel van ver te bewonderen.”

Collega-molenorganisaties zullen aanhaken bij het initiatief door hun molens in de vreugdestand te zetten (de wieken staan dan iets naar links) en sommige zullen ook hun molen in de schijnwerpers zetten. Een plattegrond met de 23 molens van de jubilerende stichting die meedoen is te downloaden op www.defryskemole.nl bij ‘De Molens’.

Wat betreft onze regio gaat het om Heechhiem, De Modderige Bol en De Jansmole aan de Peansterdyk nabij nr. 10 in Goëngahuizen, de Grutte Mûne aan de Schwartzenbergloane 2A en de Broekpoldermûne aan de Boargemaster Nautawei 4A in Broeksterwâld, de Miedemûne aan Miedwei nabij nr. 11 in Holwerd, De Hond aan de Mounewei 4 in Paesens, De Olifant aan de Wiereweg 12 in Burdaard, De Phenix aan de Nieuweweg 3 en de Grutte Mûne aan de Ljouwerterdijk nabij nr. 1 in Marrum en de Hegebeintumer Mûne aan Mieddyk 6 in Hegebeintum.Molenaars Hilke van Houten en Willem Oosterbaan bij molen Heechhiem in Goëngahuizen. Een klein eindje verderop staan De Jansmole en De Modderige Bol.
Wigle van der Meer, molenaar van de Miedemole bij Holwerd, toont graag de werking van de poldermolen aan toeristen. Nu dat door corona niet kan, zetten hij en zijn collega's, met plezier de schijnwerpers op het culturele erfgoed.
Afbeelding
Krijgt Drachten eindelijk eigen treinstation? Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Saranti: Kerstkriebels op de circusschool Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Banketstaven voor bewoners Haersmahiem Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Trio Légenda speelt 17 december in Beetsterzwaag Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Hijs jij ook de regenboogvlag op Paarse Vrijdag? Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Rusland - Oekraïne, een koloniale oorlog ? Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Mgla, Touch of TOTO en MY BABY in Iduna Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Janneke Warringa in Doarpstsjerke Rottefalle Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Museum Dokkum heeft twee portretten terug gegeven Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Inzamelactie Lionsclubs voor Douwe Egberts waardepunten Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Vijfde dan voor 78-jarige karateka Herman Veltman Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Welkom Dienst in adventstijd: ‘Kerst in etalage’ Algemeen 4 dec, 18:24
Afbeelding
Kerststuk ‘Scrooge’ in het Readtsjerkje op 18 december Algemeen 4 dec, 18:14