<p>Ymkje de Vries, NLP Master Trainer en Master Coach.<br><br></p>

Ymkje de Vries, NLP Master Trainer en Master Coach.

(Foto: Ingezonden)

Leven naar je eigen waarden

Wat vind jij het állerbelangrijkst in je leven? Stel die vraag eens aan jezelf! Meestal weten we het heel goed te vertellen voor de korte termijn, b.v. een deadline halen, minder moe zijn, een schoon huis, drie kilo afvallen, enz. Maar wat willen we nu eigenlijk met ons leven?

Door stil te staan bij je waarden, stijg je uit boven de waan van de dag. Enkele voorbeelden van waarden zijn: verbinding, bezieling, humor, uitdaging, gezondheid. Jouw unieke set aan waarden helpen je om te kiezen en prioriteiten te stellen, als een kompas.

Als je vriendschap een hoge waarde vindt, zul je een afspraak met een vriend niet gauw afzeggen. Als je dan later terugkijkt op je leven ben je tevreden als je veel tijd hebt doorgebracht met vrienden. Of met spijt als die waarde onvoldoende vervuld is.

Bronnie Ware geeft in haar boek antwoord op de vraag: “Als je terugkijkt, waar ben je tevreden over? En waar heb je spijt van?”

Op nr. 1 staat: “Ik wou dat ik de moed had gehad het leven te leiden waar ik trouw was gebleven aan mezelf in de plaats van te leven volgens de verwachtingen van anderen.”

Hoe kun je leven volgens je eigen waarden? Door stil te staan bij wat je echt belangrijk vindt, ook voor de langere termijn.

Maak je eigen waarden concreet door het je levendig voor te stellen hoe je dag eruit zou zien als je doet wat je zelf belangrijk vindt. Dat kan al in kleine dingen zitten, bijvoorbeeld door vaker de humor van situaties te zien in plaats van te focussen op problemen. Of door een inspirerend boek te lezen of op andere manieren te werken die voldoen aan je waarden.

Praat er eens over met anderen en maak er wat moois van!

Meer informatie of direct inschrijven? Bezoek onze website www.kieskoers.nl

Ymkje de Vries, NLP Master Trainer en Master Coach

Kies Koers Opleidingscentrum en Coachingspraktijk | Pr. Bernhardstraat 1a/203
9251 GJ Burgum | 06-13362669 | info@kieskoers.nl | www.kieskoers.nl

Meer berichten