<p>Meindert Halma maakt de &#39;vang&#39; (rem) los, zodat de wieken kunnen gaan draaien. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor het filmpje.</p>

Meindert Halma maakt de 'vang' (rem) los, zodat de wieken kunnen gaan draaien. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor het filmpje.

(Foto: Actief Media)

Leerling-molenaars gezocht voor 'De Hoop'

SUMAR - Korenmolen De Hoop wordt draaiende gehouden door de wind én door vrijwilligers. Maar die hebben een gemiddelde leeftijd van dik in de 70 jaar, dus is het stichtingsbestuur van de molen naarstig op zoek naar leerling-molenaars. Dat mogen ook vrouwen zijn (’graag zelfs’), ook al bestaat de huidige ploeg molenaars uitsluitend uit mannen.


Elke zaterdagochtend - als weer en wind het toelaten - rond half tien beginnen de molenaars met het op gang brengen van de molen. Bovendien wordt binnenin de molen tarwe, bloem en af en toe wat mais gemalen. Dit is te koop in het ‘winkeltje’, ook in de molen.

De molenaars houden de weersverwachting van tevoren goed in de gaten, en vooral de windrichting. De kop van de molen moet zo worden gedraaid, dat de wind mooi recht op de wieken valt: dat geeft de hoogste druk en de maximum snelheid. “Te harde wind is niet gunstig voor het malen. Dan vallen de korrels er te snel doorheen. Een matige wind van kracht drie of vier is mooi”, vertellen de molenaars.
Nadat de ankers van de wieken zijn losgemaakt, wordt de kop tegen de wind in gedraaid. Dat kan met de hand - zwaar werk - en zo nodig ook met een elektrisch aangedreven motortje. Als er weinig wind staat of wordt verwacht, worden de zeilen op wieken uitgeslagen en weer vastgemaakt. “Niet te strak, de zeilen moeten mooi op de ietwat hol staande wieken vallen”, legt leerling-molenaar Eric van der Vegte uit.

Als de kop mooi recht tegen de wind ingedraaid is - “dat kun je zien aan de wimpel aan de achterkant van de kop: die moet mooi recht naar beneden hangen” - wordt de ‘vang’ (de rem) losgemaakt. Dat doet molenaar Meindert Halma deze keer. “Troch mei dit tou in balke yn ‘e kop sakje te litten, komt de izeren as frij en kinne de wjukken draaie”, legt hij uit.

Korenmolen De Hoop is ook een opleidingsmolen. De opleiding tot molenaar neemt ongeveer twee jaar in beslag. Al vanaf 14 jaar kun je leerling worden en vanaf 16 jaar kun je molenaar zijn, als je het examen hebt gehaald.

Zie ook: www.dehoopsumar.nl

Meer berichten