Aanvoerder Steffen Kempe van FC Burgum (blauw tenue) mist de bal net. Keeper Emile Peters is attent. Bekijk ook het filmpje via de Actief Plus-app.
Aanvoerder Steffen Kempe van FC Burgum (blauw tenue) mist de bal net. Keeper Emile Peters is attent. Bekijk ook het filmpje via de Actief Plus-app. Foto: Fotografie Jaap Kingma

FC Burgum maakt indruk in het eerste serieuze duel

Algemeen

BURGUM - Na de fusie tussen BCV en VV Bergum zijn de sportieve ambities dit seizoen groot in Burgum. Bij de kersverse fusieclub probeert men die hoge verwachtingen te temperen, maar het visitekaartje dat FC Burgum zaterdag in het bekerduel tegen Drachtster Boys afgaf maakte duidelijk er met de Burgumers terdege rekening moet worden gehouden. FC Burgum speelde een voortreffelijke eerste helft en trok uiteindelijk deze wedstrijd met 3-1 over de streep.

Door Jelle Jeensma

De wedstrijd tegen Drachtster Boys op deze feestelijke dag was een uitstekende testcase voor de ploeg uit Burgum. Drachtster Boys is een gerenommeerde eersteklasser met hoofdklasse aspiraties en FC Burgum wil zich ook op dit niveau manifesteren. Dat is geen irreële gedachte, want FC Burgum staat er na het samenvoegen van de beide selecties uitstekend voor. In de eerste helft werd het tegenvallende Drachtster Boys soms overklast en kreeg de ploeg flink wat kansen.

Trainer Henk Konings en zijn staf hebben in korte tijd een team neergezet dat in alle linies overtuigt. Bovendien is er chemie tussen de spelers en dat is de basis voor goede prestaties. Het was wel een wedstrijd met twee gezichten. In de tweede helft herpakte Drachtster Boys zich en kwam FC Burgum onder druk te staan.

FC Burgum liet voor rust een staalkaart zien van de mogelijkheden. Het publiek werd verrast door het hoge niveau. De combinaties werden uitgevoerd in een hoog tempo, er werd gevarieerd gevoetbald en de Burgumers creëerden flink wat kansen. Harmen Vlietstra, zeer actief en vaak aan de bal, kreeg al meteen een kans, maar hij stuitte op keeper Emile Peters.

Drachtster Boys draaide stroef en liet aanvallend weinig zien. Robin Zuidema, teruggekeerd na een zware blessure, liet af en toe een glimp van zijn klasse zien. Dat FC Burgum op voorsprong kwam was een logisch gevolg van de krachtsverhoudingen in het veld. De openingsgoal was er één uit het boekje. Steffen Kempe werd de diepte ingestuurd, haalde de achterlijn en legde de bal panklaar voor Jorn Sikkenk, die de keeper passeerde. Daarna werd Harmen Vlietstra gestuit door de keeper. Scheidsrechter Zeeman wees naar de penaltystip. Steffen Kempe bracht vervolgens de marge op twee doelpunten.

Drachtster Boys liet na rust een ander gezicht zien. Spelmaker Saïd Hassan kwam in de ploeg en dat maakte voor een groot deel het verschil. De passes kwamen beter aan en Drachtster Boys kreeg de beste mogelijkheden. Robin Zuidema bracht na een corner Drachtster Boys terug in de wedstrijd met een kopbal: 2-1. Drachtster Boys was gevaarlijker, onder andere met een inzet van centrumspits Rob Schokker, maar Alex Bosma scoorde op het goede moment na een uitval de beslissende treffer voor FC Burgum: 3-1.

De 3-1 overwinning tegen Drachtster Boys heeft een historische waarde en gaat de boeken in als de eerste officiële zege in de historie van de fusieclub.
Op 7 september speelt FC Burgum in Drachten de bekerwedstrijd in Drachten en de derde tegenstander in de poule, De Griffioen uit Oosterwolde, staat op 14 september thuis op het programma. Daarna speelt FC Burgum op 21 september de eerste competitiewedstrijd, thuis tegen VVI. Drachtster Boys start de competitie op 21 september tegen Blauw Wit'34.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 14 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 15 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 16 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 17 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 17 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 19 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 19 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 20 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 22 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 22 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 23 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00