Pieter van der Werff samen het Brommels wyfke.
Pieter van der Werff samen het Brommels wyfke. Foto: Actief Media

Eerste brommels voor 'grienman' Pieter van der Werff

Algemeen

NOARDBURGUM - De organisatie van Brommels! trapte donderdag 15 augustus het bramenfestijn traditioneel af met de aanbieding van de eerste bramen. De eerste 'brommels' gaan elk jaar naar iemand die zich op een bijzondere wijze inzet voor het Nationaal Landschap De Noardlike Fryske Wâlden of de Wâldpykcultuur. Dit jaar is de eer aan 'grienman' Pieter van der Werff, directeur cursus en contract van het Nordwin College.

Van der Werff is een man die groene innovatieve initiatieven tot stand weet te brengen. Een drijvende kracht achter veel samenwerkingsverbanden in de groene sector in Fryslân. Zo is hij de initiatiefnemer achter de samenwerking tussen de diverse streekproductenorganisaties in Fryslan, zoals Wâldpyk in De Wâlden. En hij is de mede-initiator en stille kracht achter het prijswinnende project Tuinen Verbinden dat momenteel in de Noardlike Fryske Wâlden draait.

Het afgelopen jaar was de inzet van Pieter van der Werff goed zichtbaar in de regio. Diverse partijen werken in Buitenpost, Eastermar en Feanwâlden via het Project Tuinen Verbinden samen aan meer biodiversiteit. Zo zijn er meer dan 15.000 (!) bollen geplant in een kerktuin, inheemse hagen geplant langs een fietspad en heeft een particuliere tuin – als voorbeeldfunctie – een complete make over gekregen. Ook zijn er tuincursussen en lezingen georganiseerd voor inwoners, tegen een zeer geringe deelnemersprijs. Zo inspireert het project een zo breed mogelijk publiek om meer groen en leven in de tuin te krijgen. Onlangs won Tuinen Verbinden hiermee nog de Gouden Zwaluw.

Van der Werff was gevraagd om tijdens de feestelijke aanbieding van de eerste bramen wat over de laatste ontwikkelingen van het project te vertellen. Zijn verhaal werd echter op een ludieke wijze onderbroken door het Brommelwyfke die hem de eerste brommels kwam overhandigen. 

Ook de organisatie van Brommels! helpt mee het leefgebied te vergroten van kleine wilde dieren, vogels, vlinders en bijen in onze regio. Tuinen Verbinden is dit jaar het thema van bramenfestijn Brommels! Met onder andere vijftien open tuinen, negen groene workshops (van bloemschikken tot en met vogelhuisje timmeren), drie excursies (waaronder een excursie/workshop 
natuurfotografie voor kids), een tentoonstelling over tuinieren en natuur, een tuinontwerpster en zes professionele tuinbedrijven die voor Brommels! extra aandacht geven aan het thema biodiversiteit, bestaat de helft van het programma uit thema-activiteiten. De gerestylde tuin aan de Nije Wei 53 in Feanwâlden, van het project Tuinen Verbinden, is tijdens Brommels! ook te bezichtigen.

Het complete Brommels! programma staat afgedrukt in het midden van de komende editie van Weekblad Actief en is te vinden op brommelsfestijn.nl. Op de website staan ook alle bramenpluklocaties vermeld. Bramen plukken en deelname aan de meeste activiteiten is deze achtste van Brommels! geheel gratis.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 11 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 12 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 13 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 14 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 15 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 16 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 16 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 17 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 19 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 19 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 20 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00