Wieler driedaagse Harkema

Algemeen Sport

HARKEMA – Harkema pakt komend weekend uit met een heuse Wieler driedaagse.  Vrijdag openen de amateurs het wielerbal. Zaterdag tekent de organisatie voor een primeur: een individuele tijdrit over ruim één kilometer met herkansing. Zondag staat wielerklassieker de Wadro Ronde van de Kerspelen op het programma.

In Harkema worden al bijna zestig jaar wielerkoersen georganiseerd. Op de druilerige zaterdagnamiddag van 29 augustus 1959 won de latere beroepsrenner bij het Franse Peugeot, Henk Hiddinga uit Stiens, de eerste Ronde van Harkema met start en finish op de Reitsmastrjitte. Bijna zestig jaar later is er nog altijd volop koers op De Harkema. Vrijdagavond 8 juni (19.00 uur) bijten de amateurs het spits af met een criterium. Met aan de start veel regionale favorieten.

Zaterdag 9 juni een noviteit: een individuele tijdrit over 1,25 kilometer met herkansing. Eigenlijk een lange supersprint op het lokale criteriumrondje. Deze wedstrijd staat open voor de categorieën Elite-mannen en beloften, Elite/belofte club-vrouwen/Amateurvrouwen en Amateur-mannen. "Per categorie mag je over een bepaalde tijd zo vaak als je wilt opnieuw starten om een betere tijd neer te zetten. Dus als je hersteld bent van je poging dan meld je je weer bij de jury en kun je weer opnieuw starten en de snelste tijd blijft gehandhaafd," meldt André Weening, voorzitter van Stichting Wielerpromotie Achtkarspelen. "Voor de amateurs, die vrijdagavond ook starten in het criterium, hebben we een overkoepelend klassement met leuke geldprijzen".

Zaterdag wordt ook een Dikke Banden Race georganiseerd in samenwerking met de stichting Bernefedivedaasje. De Decathlon Dikke Banden Race is een fietswedstrijd voor jongens en meisjes van 7 tot en met 12 jaar oud, die geen wielerlicentie of basislidmaatschap bij de KNWU hebben.

Wadro Ronde van de Kerspelen

Voor zondag 10 juni staat de Wadro Ronde van de Kerspelen op het programma. De klassieker voor vrouwen en mannen maakt deel uit van de nationale Clubcompetitie. Beide wedstrijden gaan door/langs alle dorpen van de gemeente Achtkarspelen. De vrouwen starten om 9.30 uur en rijden 121 kilometer met één lokale ronde over de Krûswei,  Hamsterplein, Turfloane, Krûswei, Wopkeloane naar de Homear, waar de start en finish zijn. Voor de vrouwen is het de eerste wedstrijd die meetelt voor de Clubcompetitie. Aan de start onder meer Janieke Kalsbeek, Danique Braam en Wendy Oosterwoud. Vorig jaar werd de wedstrijd gewonnen door Sanne Bouwmeester uit Westerbork.

De Elite/Beloften starten om 13.45 uur voor een wedstrijd over 157 kilometer, inclusief vijf lokale ronden. Aan het vertrek in Harkema staan 29 clubploegen. Voor de mannen is het de vijfde wedstrijd in de Clubcompetitie in een reeks van tien wedstrijden. De voorgaande vier wedstrijden werden gewonnen door Jesper Rasch (Omloop van de Veenkoloniën/Veendam), Jos Koop (Dronter Zuiderzeeronde), Martijn Keizer (Zuid-Hollandse Eilanden Tour) en 'de kolibrie van Warfhuizen', Peter Merx (Omloop van de Hoekse Waard). In deze laatste wedstrijd werd Martijn Dijkstra uit De Knipe tweede.

In het individuele klassement leidt Jesper Rasch (West-Frisia) voor Martijn Keizer (NWVG), Arjan Hofman (Kanjers voor Kanjers CT), Peter Merx (NWVG). Martijn Dijkstra (WV De Jonge Renner) is de beste Fries op een zevende plaats. In de ploegenstand staat de NWVGroningen eerste. De ploeg met onder meer Hartthijs de Vries (Kollum), Sven Kramer, Douwe de Vries, Peter Merx, Jeen de Jong en oud-prof Martijn Keizer. Vorig jaar werd de Ronde van de Kerspelen gewonnen door Jordy Buskermolen uit Kudelstaart.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 11 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 13 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 14 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 14 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 15 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 16 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 17 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 18 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 19 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 20 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 21 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00