Afbeelding

Jelmer Hijlkema: “VV Oerterp wil meedoen om titel”

Specials

URETERP - De voetballers van VV Oerterp kijken terug op een merkwaardig seizoen. Na een tegenvallende competitiestart werd bijna nog promotie afgedwongen, maar in de nacompetitie stokte het succesverhaal. “Dit seizoen wil Oerterp weer meedoen om het kampioenschap. Met deze selectie zullen we niet misstaan in de tweede klasse. Dit is het sterkste team waarin ik tot nu heb gespeeld”, zegt middenvelder Jelmer Hijlkema.

Hijlkema heeft geen verklaring voor het slechte begin van de vorige voetbaljaargang. “We hebben een goede selectie, maar verloren de eerste vier wedstrijden. Het zelfvertrouwen was even verdwenen. Harde woorden zijn er niet gevallen toen het tegenzat. We hebben een vriendenploeg en hielden het vertrouwen in onszelf. Wel hebben we een paar omzettingen gedaan in het team en die zijn goed uitgepakt. Zelf verhuisde ik naar het middenveld en mijn broer Jorrit nam mijn positie als laatste man over. Op het middenveld rouleer ik veel met Kees-Jan Dijk. Ook de aanvallers gingen beter voetballen. Het elftal stond beter.”

Na vier verloren duels kwam Oerterp in de ‘flow’ en werden bijna alle wedstrijden gewonnen. Het kampioenschap was niet meer binnen handbereik, maar in de nacompetitie leken de Oerterpers tegen SV Olyphia uit Noordwolde kansrijk. “Die wedstrijden zijn we wat al te gemakkelijk ingegaan. Olyphia is een tweedeklasser, waarvan we thuis verloren met 2-4. Dat konden we niet meer goedmaken.”

Vader Gerk speelt nog steeds in veteranenteam

De achtentwintigjarige Jelmer Hijlkema speelde al bijna driehonderd wedstrijden voor VV Oerterp. “Bij de club houden ze allemaal keurig bij welke spelers tweehonderdvijftig wedstrijden op hun naam hebben. Die krijgen een herinnering.” Zijn oudere broer Jorrit heeft inmiddels meer dan driehonderd wedstrijden gespeeld. Jelmer komt uit een echt voetbalgezin. Vader Gerk (62) was jarenlang een vaste waarde in het eerste team van Oerterp. Hij voetbalt nog steeds, nu in het veteranenteam. Broer Jorrit (31) is zijn teamgenoot en zus Bernou (21) speelt tegenwoordig voor de zaaldames van Drachtster Boys. Jelmer: "In ons gezin is het voetballen er met de paplepel ingegoten. Toen ik vijftien jaar was debuteerde ik in het eerste team, ik was toen nog B-junior."

Te laat op training?: trakteren

Johan van Slooten is ook dit seizoen de oefenmeester van VV Oerterp. Hijlkema: “Dat is de beste trainer die ik tot nu toe heb gehad. Hij is een type dat de teugels kan laten vieren, maar ook de discipline aanhaalt als het nodig is. Tactisch is hij sterk en hij legt in wedstrijdbesprekingen hoe het beter kan. Hij heeft een uitgebreid netwerk bij andere clubs en weet hoe onze tegenstanders spelen. Hij is een trainer die van regels houdt. Als je te laat bent voor een wedstrijd ben je wisselspeler en wie niet op tijd komt voor de training moet trakteren. Dan zitten we met zijn allen oranjekoek of een tompouce te eten in de kleedkamer. Als we trainen dragen we allemaal dezelfde kleding. Zoiets schept ook weer een band tussen de spelers.”

VV Oerterp heeft dit seizoen nieuwe ambities vertelt Hijlkema. “Met deze goede lichting voetballers moeten we meedoen om het kampioenschap, de ploeg is toegegroeid naar een hoger niveau. Niemand is zeker van zijn plek in deze selectie die vrijwel hetzelfde gebleven. Folkert Hoekstra en Freerk Brouwer zijn de nieuwe spelers. Ze zijn afkomstig van ODV zondag uit Wijnjewoude.” Hoekstra is een spits, die een duo kan gaan vormen met de explosieve en veel scorende aanvaller Lars Boonstra. Verder is A-junior Wiard Jansma nieuw bij de selectie. Met deze nieuwelingen gaat VV Ureterp de competitie in. “Udiros gaat meedoen om het kampioenschap en ook VV Jubbega eindigt hoog, waagt Hijlkema zich aan een voorspelling.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 11 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 12 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 14 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 14 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 15 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 16 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 16 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 17 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 19 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 19 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 21 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00