Afbeelding

Gerrie van Lingen is in vorm voor EK skeeleren

Sport Sport

Gerrie van Lingen in actie op de landelijke baanwedstrijd van IDS in De Westereen. Hij is medaillekandidaat voor de Europese kampioen­schappen later deze maand. Foto: Klaas Rozema

Gerrie van Lingen is in vorm voor EK skeeleren

TWIJZELERHEIDE – “Technisch en fysiek ben ik in vorm en ik ben klaar voor het Europees kampioenschap”. Gerrie van Lingen manoeuvreert zichzelf niet in een underdogpositie, maar spreekt duidelijke ambities uit voor het EK skeeleren dat van 24 tot en met 30 juli wordt gehouden in het Gelderse Heerde.

Door: Jelle Jeensma

Met drie Nederlandse titels en een bronzen plak stelde de inline-skater uit Twijzelerheide vorige maand zijn kandidatuur voor hoge klasseringen bij het Europees kampioenschap. Gerrie van Lingen excelleert op de sprintafstanden bij de junioren en is nationaal de beste. Volgend seizoen wil hij dat ook laten zien bij de senioren. De broers Michel en Ronald Mulder, ook schaatstoppers op de sprint, zijn grote matadoren bij de inline-skaters, maar als het aan Gerrie van Lingen ligt, krijgen ze stevige concurrentie uit Twijzelerheide. “Ik wil de beide Mulders verslaan”.

“Ik ben een snelle starter en val in het startschot”

Eerst moet hij in Heerde bij de junioren nog nieuwe titels verga­ren. Van Lingen heeft al Europees zilver en brons, maar hij gaat op dit EK voor goud. Op de baan komt hij uit op de 300 meter tijdrit en de 500 meter. “Ook rijd ik de 1000 meter of de aflossing, misschien wel beide afstanden.” Bij de wegwedstrijd komt hij in actie op de 100 meter korte baan, de one-lap sprint – een afstand van 340 meter – en de aflossing. “Op de 500 meter en de one-lap sprint heb ik de beste kansen op winst, maar ook op de andere afstanden rijd ik voor de winst, zegt Van Lingen. “Op de 100 meter korte baan heb ik een tijd staan van 10.2 seconden. Dit moet en kan zeker sneller. Ik ben een snelle starter en val in het startschot.”

Hij kan zichzelf een prachtig verjaarscadeau geven als hij op 25 juli wint. “Dan staat mijn beste afstand, de 500 meter, op het programma.”

“Op het EK moet ik geen ruimte weggeven en gaat het om details”

Dat het met de vorm wel goed zit bewees hij vorige week woensdag op de skeelerbaan van IDS in De Westereen, waar een landelijke KNSB baanwedstrijd werd gehouden. Van Lingen deed mee met de senioren en werd derde op de 500 meter, na de Portugese winnaar Diogo Marreiros en Luc ter Haar uit Heerenveen. Er had volgens Van Lingen meer ingezeten. “Ik had de overwinning in handen, maar gaf teveel ruimte weg waardoor Remon Kwant onderdoor kwam, hierdoor raakte ik mijn koppositie kwijt. Rémon werd gediskwalificeerd, maar ik was uitgeschakeld voor de eerste plek. Op het EK moet ik geen ruimte weggeven, dan gaat het om details.”

Hij rijdt dagelijks zijn trainingsrondjes op de skeelerbaan in De Westereen. “Egbert Post is nog steeds mijn trainer en maakt mijn trainingsschema’s. Ook fiets ik veel om de conditie te verbeteren en ik volg krachttrainingen in Groningen. Met de Nederlandse selectie train ik op de skeelerbaan in Heerde, een snelle piste. Ronald en Michel Mulder zijn daar onder andere mijn trainingspartners. Aan hen trek ik mij op. Door deze trainingen bouw ik wedstrijdhardheid op en word ik beter. Door die snelheidstrainingen kom ik op een hoger niveau.”
Van Lingen plukt nu het volle rendement van zijn trainingsarbeid. “Alles valt nu goed op zijn plek. Ik heb steeds kunnen doortrainen en geen blessures gehad. De jaren hiervoor had ik daar steeds last van.” Hij moet zich volgend seizoen meten met de grote kanonnen. “Ik zal bij de senioren nog een paar stappen moeten maken.”

“Ik wil goede schaatstijden rijden op sprintafstanden”

Carrière maken in de skeelersport zou hij het liefste willen. Maar dat is alleen mogelijk door de ondersteuning van sponsoren en vrienden die hij zelf moet zoeken. “Ik zoek eigenlijk nog een hoofdsponsor”, zegt Gerrie. “Ik kan nu net rondkomen, maar zou graag meer budget willen hebben. Materiaal is duur en als ik naar het buitenland ga om wedstrijden te rijden, kost dat natuurlijk geld. Ik ben van plan parttime te gaan werken.” Op zijn website www.gerrievanlingen.nl kunnen zijn prestaties worden gevolgd en staat meer informatie over hoe hij ondersteund kan worden.

Als het skeelerseizoen is afgelopen, richt hij zich op het schaatsen, want ook daarin wil de geboren sprinter naam maken. “Ik wil goede tijden neerzetten op de 500 en 1000 meter en het Nederlands kampioenschap gaan rijden. Hopelijk trek ik de aandacht van een commerciële ploeg. Schaatsen is voor sponsoren toch aantrekkelijker dan skeeleren.”


Ian van Zutphen, jeugdtrainer bij skeelervereniging IDS (midden) wordt zesde in de afvalkoers. Foto: Klaas Rozema

Afbeelding

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 13 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 15 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 16 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 16 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 17 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 18 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 19 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 20 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 21 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 22 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 23 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00