Afbeelding

Kerkmusici laten hun talent horen

Specials

Publiek luistert naar Ensemble Ma Non Troppo, bestaande uit Wiepkje Pool, spinet; Ineke Tromp, barokviool; Greetje te Velde, viola da gamba. (Foto: Klaas Rozema)

Kerkmusici laten hun talent horen

DRACHTEN – Het jaarlijkse concert van de Vereniging van Gereformeerde Kerkmusici (V.G.K.) vond zaterdag plaats in De Fontein in Drachten. Het Pels-orgel aldaar bestaat vijftig jaar en dat werd gevierd.

“Een afwisselend geheel”, zo typeert de organisatie het jaarlijkse concert. “Er werd gespeeld door jonge en oude musici, beginners en gevorderden, op verschillende instrumenten.” Gert-Jan Schuurman, vaste organist van De Fontein, opende de avond met gebed en een welkomstwoord. Het eerste optreden was een samenzang, waarbij het jubilerende orgel werd bespeeld door Jan Jarig van der Tol uit Blije.

Daarna was het de beurt aan verschillende jonge orgelleerlingen uit Drachten en omgeving: Hermien Ouwejan, Marilène Boer, Harold Bosma en Hessel Haitsma, leerlingen van orgeldocenten Johan G. Koers en Jochem Schuurman. Het was een uitgelezen kans voor deze kinderen om een muziekstuk voor te spelen en te laten horen dat het orgel ook voor kinderen een heel leuk instrument kan zijn.

Nieuwe Liedboek
Tussendoor werd er opgetreden door de cantorij van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt Drachten-Oost onder leiding van Hilde Wiersma. Naast een aantal canons van de Engelse componist Henry Purcell en liederen uit de Taizé-traditie, bracht deze zanggroep ook een aantal liederen uit het pas ingevoerde Nieuwe Liedboek ten gehore. Dit boek is in verschillende kerken al in gebruik genomen, Ook werd er opgetreden door een instrumentaal ensemble met de naam Ma Non Troppo (zie foto). Dit ensemble bestaat uit drie amateurmusici die op enthousiaste wijze oude muziek spelen op historische instrumenten. Ze lieten muziek horen van Boismortier en Scarlatti.

Ruthger Franssen (38 jaar, orgelleerling van Johan G. Koers) maakte indruk met een complex orgelwerk van Max Reger (1873-1916). Ook begeleidde hij de aanwezigen bij het samen zingen van een lied.

Zestienjarig talent
Wietse Ouwejan, orgelleerling van Jochem Schuurman, is nog maar 16 jaar, maar begeleidt af en toe al de gemeentezang in Gereformeerde Kerk de Hoeksteen in Drachten. Ook op deze avond liet hij horen dat hij al ver gevorderd is in het begeleiden van de gemeentezang bij de samenzang van het mooie lied ‘Blijf mij nabij’. Ook speelde Wietse een orgelwerk van Johann Sebastian Bach: het koraalvoorspel over ‘Von Gott wil ich nicht lassen’ (BWV 658).

Improvisatie
Jan Jarig van der Tol zorgde voor de nodige afwisseling in het programma met een improvisatie met verschillende thema’s waarbij hij tegelijkertijd piano en keyboard bespeelde: piano met zijn linkerhand en keyboard met zijn rechterhand.

Het programma werd afgesloten door Jochem Schuurman (26) uit Drachten. Hij is drie jaar geleden cum laude afgestudeerd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en heeft diverse piano- en orgelleerlingen in Drachten en omgeving, van wie er deze avond dus ook enkelen optraden. Jochem speelde een theatraal orgelwerk van de Italiaanse operacomponist Gaetano Donizetti en beëindigde daarmee het programma op vrolijke wijze.

Meer activiteiten
Er worden dit jaar nog verschillende activiteiten georganiseerd rond het vijftigjarig bestaan van het Pels-orgel in De Fontein, meldt de organisatie. “Noteer alvast in uw agenda: zaterdag 23 april, 20.00 uur, orgelconcert door Jochem Schuurman met hoogtepunten uit de orgelliteratuur en zaterdag 5 november, 20.00 uur, het jaarlijkse Bachconcert door Jochem Schuurman.”

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 13 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 14 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 15 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 16 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 16 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 18 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 18 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 19 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 21 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 21 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 22 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00