Afbeelding

Crisis VV Oerterp houdt aan: 0-1 verlies

Sport Sport

Sander Hoogeveen van VV Oerterp (rechts) probeert Hessel Algra van VC Trynwâlden af te stoppen. (Foto: Klaas Rozema)

URETERP – VV Oerterp onderscheidde zich in het vorige seizoen met een grote doelpuntenproductie, die de talrijke tegenpunten nog overtrof. Van dit scorend vermogen is in de nieuwe competitie weinig over. Oerterp had zondag weliswaar een optisch overwicht tegen VC Trynwâlden, maar de ploeg uit Oentsjerk had aan één doelpunt in de tweede helft genoeg om de winst af te dwingen: 0-1.

Trainer Johan van Slooten van Oerterp maakte na de wedstrijd een aangeslagen indruk. Zijn doelstelling was het kampioenschap in de derde klasse, maar dat verwachtingspatroon moet worden bijgesteld. Na vier wedstrijden staat Oerterp nog steeds op nul punten en die tegenvallende serie heeft het zelfvertrouwen van zijn ploeg behoorlijk aangetast. “Een paar dagen voor de wedstrijd zijn de spelers en ik bij elkaar gekomen. De spelers kwamen tot de conclusie dat de resultaten niet aan de trainer liggen, maar aan henzelf”, zegt Van Slooten.

De trainer weet dat zijn ploeg in een dip zit. “Het goede voetbal is verdwenen, scoren was altijd ons sterkste punt, maar nu speelt de ploeg te onrustig. In plaats van het balletje rustig rond te laten gaan en dan kansen te creëren spelen we te vaak de lange bal.” En daar kon de tegenstander gemakkelijk op anticiperen.

Lars Boonstra kon Oerterp evenmin over het dode punt heen helpen. De talentvolle aanvaller werkte hard, maar koos vaak voor de moeilijkste en niet effectieve ingevingen. “Zijn rendement was te laag, hij voetbalde teveel tegen zichzelf”, vond Van Slooten. De ploeg in deze vorm is moeilijk te coachen aldus de trainer. “Maar het is een spelersgroep met mogelijkheden en de sfeer is goed.”

VC Trynwâlden heeft door deze eerste overwinning aansluiting gekregen met de middenmoot. Technisch en positioneel was Trynwâlden een fractie beter dan Oerterp, dat vooral hard werkte. Middenvelder Sander Seinstra is de speler die bij VC Trynwâlden intelligent de lijnen uitzet en veel kansen voor medespelers weet te creëren. De beste kans in de beginfase was voor Oerterp. Folkert van Foeken ging verdedigend in de fout, maar Lars Boonstra schoot te slap in.

Trynwâlden benutte in de eerste helft de ruimte om over meerdere schijven kansen te scheppen. Het meeste gevaar kwam van rechts, waar Hessel Algra aardige passeerbewegingen in huis bleek te hebben. Hij troefde Sander Hoogeveen af, waarna Roland Schweigman over schoot. Keeper Robert Visser van Oerterp moest daarna aan de bak na een uithaal van Daan Smit, die was aangespeeld door Sander Seinstra. Oerterp stichtte het meeste gevaar met vrije trappen van Jelmer Hijlkema. De eerste keer stond de lat een treffer in de weg en bij de volgende poging was keeper Sybren Dijkstra attent.

Oerterp gaf in de tweede helft meteen gas om een goal te forceren. De snelheid van Boyd Weersing was een wapen, hij zag een inzet van de doellijn gehaald. Trynwâlden bleef vrij gemakkelijk overeind en sneed de toevoer naar de aanvalslinie van Oerterp af door verdedigend de gaten goed dicht te lopen. Trynwâlden was minstens zo gevaarlijk en dat werd geïllustreerd met het enige doelpunt in de wedstrijd. Daan Smit schoot van afstand loepzuiver in en de bal verdween in de bovenhoek: 0-1.

Dat was een kolfje naar de hand van de gasten, die het wapen van de counter uitstekend beheersen. Trynwâlden kreeg de beste kansen om Oerterp op een grotere achterstand te zetten. Daan Smit kreeg twee mogelijkheden, beide keren was hij niet scherp genoeg. Oerterp bleef tot de laatste minuut pressie uitoefenen om de gelijkmaker te forceren, maar gogme en geluk ontbraken.

Aanvoerder Kees-Jan Dijk van Oerterp had de vierde seizoens-nederlaag nog kunnen voorkomen toen de scheidsrechter op het punt stond af te fluiten. Zijn inzet was echter te onnauwkeurig, waardoor de keeper niet hoefde te capituleren.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 14 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 15 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 17 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 17 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 18 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 19 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 19 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 20 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 22 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 22 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen gisteren
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00