Afbeelding

Nieuwe competities voor tennissers bij Sanjes

Sport Sport

Ankie van der Vliet en Wim Riemsma van Tennisferiening Feanwâlden met op de achtergrond deelnemers aan het Sake Store-toernooi. (Foto: Klaas Rozema)

Nieuwe competities voor tennissers bij Sanjes

FEANWALDEN/DE WESTEREEN – Sportpark Sanjes is de thuishaven van Tennisferiening Feanwâlden. Het tenniscomplex aan de Boppewei in De Westereen, met vier french court buitenbanen en drie binnenbanen, wordt geëxploiteerd en beheerd door de club zelf en heeft een belangrijke regiofunctie voor tennissers in Noord-Oost Friesland. De club heeft het indooraanbod breder gemaakt met nieuwe competities voor de tennissers en daarnaast worden tennislessen aangeboden.

Het is tamelijk uniek dat een sportvereniging zelf eigenaar is van zo’n groot tenniscomplex. Nadat een tweede exploitant zich vorig jaar terug had getrokken nam de tennisvereniging, al voor de helft eigenaar, de hal, inclusief de kantine, over. Wim Riemsma en Albert Dorenbos vormen de directie die verantwoordelijk is voor de exploitatie van Sportpark Sanjes met de hal. Ankie van der Vliet zorgt voor de verhuur van de banen en de public relations terwijl Geertje Schepel de kantine en het onderhoud voor haar rekening neemt. Daarnaast zetten vrijwilligers zich in voor de ruim honderd leden tellende club.

Het overnemen van de hal was een ingrijpende beslissing, want naast de lusten zijn er de lasten voor de vereniging. Toch is hiervoor doelbewust gekozen. “Tennisferiening Feanwâlden wil de sport en het tennis in het bijzonder in de regio bevorderen. We hebben geen winstoogmerk”, zegt Riemsma. De vereniging is weliswaar eigenaar, maar aan de exploitatie kleeft een aanzienlijk kostenplaatje en de club is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de accommodatie. Verhuur van de banen en de opbrengsten van de kantine zijn de belangrijkste inkomstenbronnen.

Eén tennisbaan in de hal is permanent verhuurd aan gymnastiekvereniging GVV uit Feanwâlden. Binnenkort wordt een geluidsdichte tussenwand aangebracht tussen de drie tennisbanen en de turnhal van GVV.
De gemeente Dantumadiel geeft de vereniging geen subsidie en faciliteert de vereniging op geen enkele manier. Sanjes Sportpark wordt door Dantumadiel gezien als commerciële instelling en niet als een noodzakelijke sportvoorziening, aldus de tennisvereniging.

De vereniging is het er niet mee eens dat onderscheid wordt gemaakt met andere verenigingen die wel financiële steun krijgen. “We hebben een belangrijke regiofunctie voor de sporters en beschikken over de enige tennishal in de wijde omgeving. Dat hebben we bij de gemeente aangegeven”, zegt Riemsma. Nu de tennisvereniging haar ‘eigen broek’ moet ophouden richt ze op nieuwe activiteiten door het tennisaanbod te vergroten en nieuwe inkomsten te genereren. De buitenbanen zijn goed bezet, clubleden en anderen maken er het hele seizoen gebruik van.

In de grote tennishal zijn verschillende competities voor tennissers gecreëerd. Ankie van der Vliet: “Gemengd dubbelspel, herendubbelspel en enkelspel kan worden gespeeld op zaterdagmiddag. Damesdubbel op zondagochtend is nieuw en zondagavond is er een dubbelcompetitie, waarbij je moet afwachten met wie je samenspeelt. We hebben al behoorlijk veel aanmeldingen voor de competities, maar nieuwe deelnemers zijn welkom. We hebben verder clubavonden op zaterdagavond, dan kan de hal worden gehuurd.” De tennishal is open van 21 september tot eind maart volgend jaar. “Het is onze bedoeling dat de hal steeds maximaal bezet is”, zegt Riemsma. Ook leden van andere clubs kunnen van de tennishal gebruik maken om de wintermaanden indoor te overbruggen. “We zijn geen concurrent van andere tennisclubs”, aldus Riemsma.

Tennisferiening Feanwâlden werkt nauw samen met tennisschool Grip, die in het voorjaarsseizoen en het winterseizoen in de tennishal lessen geeft. De tennisschool legt contacten met andere tennisclubs en scholen, om het tennis te promoten. De tennislessen worden dinsdagavond tussen zes en acht uur in de hal gegeven. Ook bedrijventeams kunnen les krijgen of een baan huren of deelnemen aan één van de competities.

Afgelopen week werd op Sportpark Sanjes voor de eerste keer het Sake Store-toernooi gehouden van Tennisferiening Feanwâlden gehouden, waaraan honderdtwintig deelnemers meededen. Een succes dus. De oudste tennisser was eenentachtig jaar en kwam uit Winsum. “Tennis kan tot op hoge leeftijd worden beoefend, maar ook kinderen kunnen tennissen. Tennis is nog steeds de op één na populairste sport in Nederland”, zegt Ankie van der Vliet. Meer informatie staat op de vernieuwde website van www.sanjessportpark.nl.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 14 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 15 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 16 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 17 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 18 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 19 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 19 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 20 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 22 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 22 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 23 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00