Afbeelding

‘t Fean’58 weer met lege handen

Sport Sport

Jelte Bottema van ‘t Fean’58 in duel met Jens Bakker van VV Rijperkerk (witte tenues). (Foto: Klaas Rozema)

‘t Fean’58 weer met lege handen

SURHUISTERVEEN – Dat VV Rijperkerk een moeilijk seizoen tegemoet gaat in de tweede klasse, daarvan zijn zelfs de grootste optimisten in de club doordrongen. Voorlopig doet de ploeg van de nieuwe trainer Prem Ganpat het boven verwachting. Met vier punten uit twee wedstrijden heeft VV Rijperkerk al afstand genomen van tegenstander ’t Fean’58, dat nog steeds puntloos is. ’

door Jelle Jeensma

t Fean’58 slaagde er zaterdag niet in Rijperkerk op de knieën te krijgen. Zelfs niet toen Rijperkerk in de tweede helft met tien spelers verder moest. Rijperkerk hield een 0-1 voorsprong vast.

Na het vertrek van Johannes Meijer naar FVC en het stoppen van routinier Joute van der Meulen leek Rijperkerk, dat vorig seizoen spectaculair aan degradatie ontsnapte, verzwakt. Dat valt alleszins mee, want hun vervangers hebben zich goed aangepast aan het niveau. Eén van de meest opvallende spelers was Onur Tekbas, die afkomstig is van Blauw Wit’34 uit Leeuwarden, een voetballer met techniek en overzicht. Hij is zijn trainer Prem Ganpat, die de tweede selectie van Blauw Wit’34 trainde voordat hij een contract tekende bij Rijperkerk, gevolgd naar Ryptsjerk.

Bij Blauw Wit’34 was Tekbas enigszins op een zijspoor geraakt, vertelt Ganpat. “Hij heeft talent, maar dat heeft hij te weinig laten zien, omdat hij in de eerste selectie geen kans kreeg. Hij heeft bijna een jaar niet gespeeld, maar is een fantastische voetballer, die nog veel moet leren.” Ganpat heeft er vertrouwen in dat hij Tekbas wel aan het voetballen krijgt bij Rijperkerk. “Ik weet op welke knoppen ik bij hem moet drukken.” De linkerspits was beslissend in het duel tegen ’t Fean’58 door de beslissende assist te geven.

’t Fean’58 had het meeste balbezit en liet een iets betere opbouw zien, maar het creëren van kansen was een manco bij de ploeg van trainer Yko de Boer. Het raffinement ontbrak, te weinig werden de spitsen in kansrijke positie voor het doel gebracht.

Pas na zo’n twintig minuten voetbal was ’t Fean’58 voor de eerste keer gevaarlijk. Het schot van Jens Hamstra werd gepareerd door keeper Redmer Jorna van Rijperkerk. Daarvoor was Rijperkerk al een keer dreigend geweest. Onur Tekbas dwong keeper André de Graaf van ’t Fean’58 met een fraaie volley tot een redding nadat een lange bal op zijn ‘stropdas’ werd gelegd.

Het overbevolkte middenveld domineerde in de eerste helft en daarom gebeurde er weinig in de beide strafschopgebieden. Rijperkerk leek zichzelf in dit stevige maar faire duel in de voet te schieten toen Johan Nijp een tik uitdeelde aan aanvaller Joost Nieuwenhuis terwijl de bal niet in de buurt was. Scheidsrechter De Zeeuw had zijn ogen niet in zijn zak en stuurde de verdediger met een rode kaart van het veld. Rijperkerk moest net voor rust met tien man verder, maar ging er niet minder door voetballen.

Omdat ’t Fean’58 aandrong ontstond er ruimte voor Rijperkerk, dat de aanval bleef zoeken. Rutger Bosch maakte snel in de tweede helft een goede actie op rechts en bereikte met een voorzet Onur Tekbas. Die vond aanvoerder Joris Bakker en toen was het plotseling 0-1.

’t Fean’58 had toen nog voldoende tijd om de achterstand te repareren, maar de interactie tussen de spelers ontbrak en het veldoverwicht leverde niets op. In de hectische slotfase ging ’t Fean’58 va banque spelen en kreeg Rijperkerk het nog even knap lastig. Joost Nieuwenhuis schoof de bal naast en daarna werd een voorzet van invaller Erwin Tabak half verwerkt door Redmer Jorna, maar stond er geen speler van ’t Fean’58 om de bal in het doel te tikken. André van der Molen zag de bal vervolgens na een scherpe voorzet op de lat belanden en ook de laatste desperate poging, een kopbal van Jens Hamstra, leverde niet de gelijkmaker op, die gezien het spelbeeld wel terecht zou zijn geweest.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 8 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 10 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 11 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 11 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 12 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 13 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 13 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 14 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 16 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 17 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 18 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00