Afbeelding

Ondernemer Feico Westra benadrukt de kracht van werknemers met beperking

Nieuws

Feico Westra jr. (links) toont Tweede Kamerlid Jacques Monasch een nieuw ontwerp tafel. (Ingezonden foto)

Ondernemer Feico Westra benadrukt de kracht van werknemers met beperking
“Se wurkje omdat se sa graach wólle”

BURGUM – We moeten mensen met een beperking niet langer willen wegstoppen in werkvoorzieningsplaatsen als Caparis. Dat stelt wethouder Houkje Rijpstra van de gemeente Ty­tsjerksteradiel. Het kán straks niet eens meer: in 2015 gaat de nieuwe participatiewet van kracht, die inhoudt dat mensen met een arbeidsbeperking in gewone bedrijven aan de slag moeten. Het Burgumer bedrijf Westra Interieur geldt voor Rijpstra als “goed foarbyld fan in bedriuw wêr’t dat al tapast wurdt”. Onlangs mocht hij dat zelfs aan een Tweede Kamerlid tonen.

Door Marije Blacquière

Eigenaar Feico Westra jr. heeft een goede motivatie om jongeren met een arbeidsbeperking aan te nemen. “Ik bin sels mei in Melkertbaan begong”, vertelt hij. Hij gunt jongeren met een Wajong-uitkering net zo’n kans als hij zelf kreeg toen hij het meubelmakersvak mocht leren bij een gerenommeerd bedrijf. En natuurlijk moet je tijd investeren als je iemand een werkervaringsplaats biedt. “Mar krijst der sá folle foar werom. Dy jongens binne enorm motiveard om taken sels te dwaan. Se wurkje net allinnich foar it jild, mar omdat se sa graach wólle. Dat is echt in win-winsituaasje.”

Als ondernemer krijg je ook nog een flinke tegemoetkoming in de loonkosten, benadrukt hij. Wethouder Houkje Rijpstra legt uit dat de ‘verdiencapaciteit’ van de persoon in kwestie wordt bepaald – een woord waar zij niet van houdt. “As dy persoan fyftich prosint sels fertsjinje kin, leit de gemeente de oare helte by.” Ook zij erkent dat de ondernemer altijd bereid moet zijn te investeren in een werknemer met een beperking. “Mar dêr moatte jo in sekere foarm fan innerlik gefoel by ha. Net allinnich ekonomysk redenearje, mar ek in stikje weromjaan wolle oan de maatskippij.” Ze snapt dat dat lastig is in economisch moeilijke tijden. “Mar dizze minsken fertsjinje ek in plakje yn de maatskippij.” De wethouder roept ondernemers daarom op om hun bedrijf eens onder de loep te nemen. Een plekje voor iemand met een arbeidsbeperking is soms snel gevonden, weet ze. “Ast wolst dat in lasser sa min mooglik tiid kwyt is oan it skjinmeitsjen fan syn wurkplak, dan kin in persoan mei in beperking dat hiel goed dwaan. Sjoch ris op dy manier nei dyn bedriuw.”

Rijpstra heeft bewondering voor de manier waarop Westra zijn onderneming runt. Daarom nam ze Tweede Kamerlid Jacques Monasch onlangs mee naar Westra Interieur. “Om him sjen te litten hoe it útwurkje kin ast wajong-jongeren yn tsjinst nimst.” Monasch vond het geweldig, vertelt de wethouder. “Hy wie ûnder de yndruk.” Het Kamerlid nodigde Westra en de wethouder uit om op bezoek te komen in Den Haag. “Om de oare kant fan it ferhaal sjen te litten. Wêr’t de polityk tsjinoan rint.” Dat bezoekje zal binnenkort plaatsvinden.

Feico Westra heeft er zin in. Hij wil de Tweede Kamerleden graag op het hart drukken hoe belangrijk het is dat regelingen als de Wajong blijven bestaan. De participatiewet wordt de verantwoordelijkheid van de gemeentes, maar juist de Wajong blijft onder de hoede van het Rijk. “Der binne partijen dy’t alle Wajongers derút ha wolle. Mar it soe dochs ferskriklik wêze as myn jonges, dy’t om in reden beperkt binne, aanst harren baan kwytreitsje.” Niet dat dat bij Westra Interieur gebeurt, benadrukt hij. “Wat der ek besletten wurdt, ik lit se net falle.”

Actueel

KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen 11 minuten geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 15 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 16 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 17 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 18 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 18 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 19 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 20 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 21 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 23 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 23 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen gisteren
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00