De laatste tijd gaan nogal wat automobilisten onder invloed de weg op. Foto ter illustratie.
De laatste tijd gaan nogal wat automobilisten onder invloed de weg op. Foto ter illustratie. Foto: Freepik

Laatste tijd veel automobilisten met drank en drugs de weg op

112

De pakketjes met bloedmonsters stapelden zich de laatste dagen weer hard op bij het team van Politie Basisteam Noordoost Fryslân. Er blijken de laatste tijd nogal wat automobilisten onder invloed op pad te gaan. 

Zo werden er dinsdag gedurende de dag 4 automobilisten van de weg gehaald die worden verdacht van het rijden onder invloed van drugs. Ook in de voorgaande dagen werden tal van automobilisten naar het bureau gebracht voor een verplichte bloedafname. In veel gevallen gaat het om een verdenking van het rijden onder invloed van een combinatie van verschillende soorten drugs. In een enkel geval gaat het om drugs in combinatie met alcohol. Bij een verdenking van het rijden onder invloed van drugs wordt er een rijverbod voor de duur van 24 uur opgelegd. Naar gelang de uitslag van het bloedonderzoek wordt er vervolgens proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed. Ook wordt het CBR in kennis gesteld, wat gevolgen heeft voor de rijbevoegdheid. De politie deed op facebook bericht omtrent een aantal aanhoudingen waarbij er mogelijk van onder invloed rijden sprake was 

Aanhoudingen op dinsdag

50-jarige inwoner van Harkema werd dinsdagochtend aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van harddrugs. De man werd in het voorbijrijden op de Warmoltsstrjitte in Harkema herkend door een agent die hem eerder had aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs. Ook deze keer sloeg de speekseltest positief uit. Op het bureau in Burgum werd bloed afgenomen. 

Ook werd een 32-jarige automobilist uit Musselkanaal dinsdagmiddag in Eanjum aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs en het rijden zonder rijbewijs. De man droeg tijdens de staandehouding ondanks de bewolking een zonnebril en als snel bleek dat hij behoorlijk stoned was. De speekseltest gaf een positieve indicatie op gebruik van hard- en softdrugs, waarop de man werd aangehouden. Op het bureau in Dokkum werd bloed afgenomen voor verder onderzoek naar het rijden onder invloed en voor de andere zaken werd proces-verbaal opgemaakt.

Langs de Uniastrjitte in Ie werd diezelfde middag een 29-jarige inwoner van Buitenpost aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs en drugsbezit. De Buitenposter reed met een verlopen APK en scoorde tijdens de staandehouding positief op een speekseltest. Omdat hij niet voldeed aan de vordering tot uitlevering van aanwezige drugs, werd ook voor dat feit proces-verbaal opgemaakt. Een flesje GHB werd in beslag genomen. Op het bureau in Dokkum werd bloed afgenomen voor verder onderzoek naar het rijden onder invloed. 

Vrijdag was de man op de Stationsstraat in Buitenpost ook al aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. Gelijktijdig werd in Dokkum bloed afgenomen van een 19-jarige inwoner van de gemeente Noardeast-Fryslân. De jonge automobilist werd op de Ridwei bij Eanjum gecontroleerd op drugsgebruik en scoorde positief op het gebruik van hard- en softdrugs. Van een passagier uit de auto werd een gebruikershoeveelheid 3MMC in beslag genomen.

Weedgeur

Maandagochtend werd langs de N31 bij Garyp een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van rijden onder invloed van softdrugs. Van de man, die stevig naar weed rook, werd op het bureau in Leeuwarden bloed afgenomen voor verder onderzoek.

Weigeren speekseltest

Aan de Ds. Noordmansstraat in Sumar werd zondagavond een 20-jarige scooterrijder uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. De man weigerde op straat mee te werken aan een speekseltest en werd aangehouden omdat hij kenmerken van drugsgebruik vertoonde. In afwachting van de uitslag van het bloedonderzoek werd er proces-verbaal opgemaakt voor het weigeren van de speekseltest, het rijden zonder helm, onverzekerd rijden en het rijden zonder rijbewijs.  

Drugsbezit en weigering

Een 33-jarige automobilist uit Harkema werd zaterdagavond rond 23.30 uur in Surhuisterveen aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs, drugsbezit en het rijden met een ongeldig rijbewijs. De man, die enkele dagen eerder in Koostertille ook al was aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs en het rijden met een ongeldig rijbewijs, weigerde mee te werken aan een speekseltest. Op het politiebureau weigerde hij eveneens om mee te werken aan een bloedonderzoek, waarna ook voor dat feit proces-verbaal werd opgemaakt. De auto van de Harrekiet werd in beslag genomen. In zowel de auto als in de woning van de man werd beslag gelegd op aangetroffen drugs.

Minderjarige passagier in Twijzel

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd aan de Optwizel in Twijzel een 20-jarige automobilist uit Buitenpost aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van een combinatie van harddrugs. De Buitenposter werd voor bloedonderzoek en verhoor naar het bureau in Burgum overgebracht. Een minderjarige passagier van de man werd thuis afgeleverd.

Combinatiegebruik Dokkumer

Vrijdagochtend werd langs de Trekwei bij Walterswâld een 28-jarige automobilist aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van een combinatie van harddrugs. De Dokkumer vertoonde de nodige kenmerken van drugsgebruik, wat door een speekseltest werd bevestigd. Op het bureau in Dokkum werd bloed afgenomen voor verder onderzoek.

Ongeval Tytsjerk

Langs de Rustenburgerweg in Tytsjerk raakte vrijdagochtend een auto in de sloot. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Leeuwarden, raakte lichtgewond. Uit een blaas- en speekseltest bleek dat de Leeuwarden als verdachte kon worden aangemerkt ter zake het rijden onder invloed van een combinatie van harddrugs en alcohol. In het ziekenhuis werd bloed afgenomen voor verder onderzoek.

Damwâldster met drank en drugs

Een 26-jarige automobilist uit Damwâld werd donderdagavond langs het Oastein in Feanwâlden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van harddrugs en alcohol. De Damwâldster blies bij een alcoholcontrole een F-indicatie en vertoonde kenmerken van drugsgebruik. Op het bureau in Burgum werd bloed afgenomen voor verder onderzoek.

Bestuurder en eigenaar onder invloed

Een 35-jarige automobilist uit Kootstertille werd afgelopen week in Drachten aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. Op het bureau werd bloed afgenomen voor verder onderzoek en de collega’s belden ondertussen met de eigenaresse van de auto om haar te vertellen waar ze de auto kon ophalen. Het toeval wil dat de eigenaresse van de auto gelijktijdig ook vast op een politiebureau. De vrouw, een 30-jarige inwoonster van de gemeente Westerkwartier, zat in het bureau in Burgum en bleek eveneens te zijn aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed van drugs. Omdat de vrouw ook twee jonge kinderen in de auto vervoerde, werd Jeugdbescherming in kennis gesteld.

Negeren rijverbod

Een 64-jarige automobiliste uit Bussum werd afgelopen week in één nacht twee keer aangehouden. Na een melding dat er een auto op lage snelheid slingerend op de Sintrale As bij Sumar reed, werd de Bussumse van de weg gehaald. Ze bleek onder invloed van alcohol te rijden en de ademanalyse resulteerde in 295 µg/l. Met een proces-verbaal en een rijverbod op zak, verliet ze het politiebureau om de tijd van het rijverbod uit te zitten. Een half uur later bleek de vrouw ondanks het rijverbod, met de auto te zijn vertrokken. Op de A6 bij Lemmer werd ze wederom van de weg gehaald. Er werd proces-verbaal opgemaakt ter zake het negeren van het rijverbod, dat als een misdrijf wordt beschouwd.

Bron: Facebook - Politie Noordoost Fryslân

Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 6 uur geleden
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 6 uur geleden
Probeer een speed-pedelecs van Klever bij Egbert Tweewielers.
Probeer speed-pedelecs van Klever tijdens opstapdag bij Egberts Tweewielers Algemeen 8 uur geleden
Pannenkoekendag in Rottevalle
Pannenkoekendag in Rottevalle Algemeen 9 uur geleden
De subsidie biedt kansen voor iedereen die wil bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige landbouw.
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Algemeen 9 uur geleden
Foto links: Friso Wielenga 
Foto rechts: Monique vd Ven en Elles Pieterse
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Algemeen 10 uur geleden
De lopers van de Wetter- en Willerun in Burgum gaan van start voor de editie van 9 oktober 2022
Derde editie van de Wetter- en Wille run Algemeen 11 uur geleden
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm
Eerste Duitse Kneipenquiz in Dokkum sehr angenehm Algemeen 11 uur geleden
De bedside singers.
(video) De Bedside Singers zingen al 5 jaar aan het bed Algemeen gisteren
Skriuw dy no yn!
Noch twa wiken om yn te skriuwen foar Liet 2024 Algemeen 16 apr, 16:03
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum.
Start kaatstrainingen bij KV Oostergo Dokkum Algemeen 16 apr, 15:00
'They Young Source' en 'Amazing Kids' in de VGKN-kerk in Boornbergum.
(video) "Nog amper christelijke kinderkoren in Fryslân sinds corona" Algemeen 16 apr, 13:29
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum
Record aantal inschrijvingen 22e editie Bonifatiusloop Dokkum Algemeen 16 apr, 12:30