Johannes Couperus van Eastermar probeert tevergeefs keeper Rick Ypma van TFS te passeren. Tweede van links is Gjalt Veenstra van Eastermar.
Johannes Couperus van Eastermar probeert tevergeefs keeper Rick Ypma van TFS te passeren. Tweede van links is Gjalt Veenstra van Eastermar. Foto: Harry Blokzijl

TFS laat zich niet langer naar de slachtbank leiden

112


DRACHTSTERCOMPAGNIE - De voetballers van TFS uit Drachtstercompagnie incasseerden in het vorige seizoen louter zware nederlagen en de verdediging fungeerde continu als schiettent. Met een flink verjongde selectie zijn de bordjes verhangen en doet TFS nu weer serieus mee in de vijfde klasse. VV Eastermar ondervond zaterdag dat met de ploeg uit Drachtstercompagnie rekening moet worden gehouden. TFS won met 1-0.

Door Jelle Jeensma

Trainer Hans Gellert staat nu aan het roer bij TFS en sinds zijn komst is de opgaande lijn zichtbaar. "We kregen vorig seizoen gemiddeld zeven doelpunten tegen per wedstrijd. Dat aantal tegentreffers moest naar beneden. Verdedigend zijn we beter geworden en met counters zijn we vaak gevaarlijk", zegt de oefenmeester uit Drachten. Elftalleider Bert Nijmeijer van TFS vindt dat TFS dit seizoen op schema ligt na een mindere periode, waarin de club zelfs afdaalde na een competitie met reserveteams. "Onze doelstelling is een klassering onderin de middenmoot, we zijn goed op weg." TFS heeft met twee seniorenteams weer wat meer mogelijkheden.

VV Eastermar viert dit jaar het vijftigjarig jubileum, maar het is twijfelachtig of deze mijlpaal in de historie door de subtopper kan worden opgeluisterd met promotie naar de vierde klasse, waaruit Eastermar recent degradeerde. "Dit is momenteel ons niveau, de nederlaag tegen TFS was terecht. We kwamen niet in de wedstrijd en konden ons niet wapenen tegen de lange ballen van TFS", vond trainer Marco van der Veen, die als excuses aanvoerde dat hij een kleine selectie tot zijn beschikking had.

De jonge ploeg van TFS voetbalde niet altijd goed, maar stichtte met directer spel meer gevaar dan Eastermar, dat geen breekijzer in huis had om een beslissing te forceren. De lange ballen van TFS resulteerden in kansen, maar ook in veel buitenspelsituaties, omdat de aanvallers te gretig waren. Vlak voor rust kreeg Chris Visser een levensgrote kans om TFS op voorsprong te zetten na een dieptepass op maat van de uitblinkende technicus Nick de Roos. Visser was te gehaast en schoot huizenhoog over. Eastermar had wel steeds een licht overwicht, maar was zelden echt gevaarlijk. Een inzet van Pieter Sikkema van Eastermar werd in de eerste helft gestopt door keeper Rick Ypma en dat was één van de weinige wapenfeiten. Kees Schotanus maakte zijn rentree in de hoofdmacht van Eastermar, maar de geblokte centrumspits kwam wedstrijdritme te tekort, om zijn specialiteit, het aan de lopende band scoren van doelpunten, te demonstreren.

Ook in de tweede helft kon Eastermar de favorietenrol niet waarmaken. Nadat Nick de Roos zijn inzet door keeper Jelle van der Wal van Eastermar zag gepareerd, was het even later wel raak voor TFS. In eerste instantie kon Jelle van der Wal de bal nog stoppen, maar in de rebound schoot Jochum Otten raak voor TFS: 1-0. Eastermar ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker, maar de zorgvuldigheid ontbrak. Een combinatie over meerdere schijven leek soelaas te bieden voor Eastermar. Het schortte aan de afronding, want Johannes Couperus schoot naast. Een corner van Kees Schotanus leverde nog het meeste gevaar op, de bal raakte de paal.

Eastermar zakte naar de vierde plaats op de ranglijst, omdat De Sweach won van VVT en nu derde is. TFS presteert nog steeds naar vermogen in de vijfde klasse.

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 9 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 10 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 11 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 12 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 13 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 14 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 14 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 15 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 17 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 17 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 18 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00