Directeur-bestuurder drs. Ingrid van de Vegte van heet Fries Sociaal Planbureau is donderdag 10 februari 2022 één van de twee inleiders over 'de grote uitdagingen van Fryslân'.
Directeur-bestuurder drs. Ingrid van de Vegte van heet Fries Sociaal Planbureau is donderdag 10 februari 2022 één van de twee inleiders over 'de grote uitdagingen van Fryslân'. Foto: Ingezonden

Meedenken en -praten over ‘de grote uitdagingen van Fryslân’

Algemeen

Het Fries Sociaal Planbureau (FSP) houdt donderdagmiddag 10 februari een (al dan niet digitale) bijeenkomst over ‘de toekomst van Fryslân’. Centraal staat de oproep aan de Friese inwoners, gemeenten en de provincie: ‘Denk verder dan de eerstvolgende vier jaar’. Dit naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022.

In november verscheen de FSP-publicatie ‘Leven in Fryslân’. Zie ook: https://www.fsp.nl/wp-content/uploads/2021/11/FSP2021-11-Leven-in-Fryslan-2021-lr.pdf . Uit dit onderzoek kwamen vier grote uitdagingen voor Fryslân naar voren: vergrijzing, minder jongeren, een groeiende kloof tussen hoog- en laagopgeleiden en een toenemende druk op het landschap. “Hoe kunnen we deze uitdagingen het hoofd bieden? Hoe zorgen we ervoor dat Fryslân ook in de toekomst een provincie is waar het goed wonen, werken en leven is?” Die vragen staan centraal in het programma voor deze donderdagmiddag 10 februari.

Vier ‘takomstlabs’

Dit gebeurt met inspirerende ‘Takomstlabs’ (workshops), een ‘keynote’-lezing en een prikkelende paneldiscussie. Vanaf 12:30 uur is er een inloop. Om 13:00 uur beginnen de ‘TakomstLabs’ rondom de vier verschillende uitdagingen. Om 14:00 uur directeur-bestuurder  Ingrid van de Vegte van het FSP zich buigen over de vier grote uitdagingen voor Fryslân.

Uitdagingen

Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente, houdt tussen 14:30 en 15:30 uur een lezing over de uitdagingen voor bestuur, beleid en organisaties. Van 15:30 uur tot 16:00 uur is het pauze. Tussen 16:00 en 17:00 uur is er een paneldiscussie met vertegenwoordigers van overheden en maatschappelijke organisaties, onder leiding van dagvoorzitter Afke Boven.

Vanaf 17:00 uur wordt de middag informeel afgesloten met een hapje en een drankje, als de coronamaatregelen dit toelaten. Men kan zich aanmelden voor de gehele middag, dan wel voor onderdelen daarvan, via de website van het Fries Sociaal Planbureau.

De vier workshops of ‘takomstlabs’ zijn genummerd van één tot en met vier. Wie één of meer hiervan wil bijwonen, wordt gevraagd een eerste en een tweede voorkeur te vermelden: https://www.fsp.nl/agenda/fsp-conferentie-2022/

1. Armoede anders bekeken

Welke groepen zullen bij een volgende economische crisis onder de armoedegrens wegglijden? En welke partijen kunnen dan bijdragen aan een evenwichtige aanpak van deze armoedeproblematiek? “In dit TakomstLab onderwerpen we ons ’sociaal contract’ aan een stresstest in een realistische confrontatie met mogelijke toekomstscenario’s.”

2. Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt

“Een regio die vooruitkijkt, werkt aan de veerkracht om veranderingen te incasseren en te zorgen dat ze daar een antwoord op heeft. Gemeenten kunnen onderwijspartijen, ondernemers en beroepsbevolking verbinden voor een veerkrachtige arbeidsmarkt. Maar daarvoor is een gezamenlijk beeld nodig van menselijk kapitaal. In deze workshop geven we samen een aanzet tot een verbindend toekomstbeeld.”

3. De kansen van vergrijzing

Geïnspireerd door actuele inzichten in de veranderende leefsituatie van ouderen en hun naasten “verkennen we in dit Lab welke maatschappelijke kansen vergrijzing met zich meebrengt. Kan de vergrijzingspiek rond 2040 als ‘versneller’ van maatschappelijke transities worden benut, wanneer we daar de komende jaren de goede voorwaarden voor scheppen?”

4. De strijd om de ruimte

“Als we de betrokkenheid van inwoners bij het landschap en de energietransitie bekijken, welke spanningen kunnen we dan verwachten bij ruimtelijke ingrepen voor de aanleg van zonneweides, windmolenparken en andere bovengrondse energiebronnen? Met deelnemers aan dit Lab zoeken we naar ‘hittemomenten’ in de strijd om de ruimte en naar ‘hefbomen’ om tot duurzame oplossingen te komen.”

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 14 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 15 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 16 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 17 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 19 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23