De schets van het plan van Zwanenburg Projecten in de buurt van de Elingsloane in Burgum. De blokjes rechtsonder duiden op bestaande woningen.
De schets van het plan van Zwanenburg Projecten in de buurt van de Elingsloane in Burgum. De blokjes rechtsonder duiden op bestaande woningen. Foto: VNL Architecten en Zwanenburg Projecten.

“In mearke út in earder noch rike gemeente”

Algemeen

De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel lijkt steeds meer klem te komen zitten, bij de keuze: waar moet nieuwbouw in Burgum komen? In de informatieve raadsvergadering van donderdag 18 november werd zelfs aan wethouder Gelbrig Hoekstra gevraagd, of de nieuwbouw ook in een ander dorp dan Burgum zou kunnen. Maar de wethouder wil daar (nog) niet aan: “It kolleezje fiert in moasje fan de gemeenteried út, dat de ‘Sintrale As’-wenningen yn Burgum komme moatte”, legde ze uit.

Intussen maken projectontwikkelaars zich op met het bedenken van allerlei plannen en plannetjes. Zwanenburg Projecten is inmiddels de derde eigenaar van een lap grond in de buurt van Elingsloane, noordwestelijk van Burgum, tussen hoogspanningskabels en de Sintrale As en de bestaande bebouwing. Projectleider Bastiaan Dijk heeft bij de gemeente een plan ingeleverd voor 77 woningen, op voldoende afstand van de hoogspanningskabel, zo staat in de begeleidende brief aan de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel.

Tuincentrum aan de Nieuwstad

Ook het tuincentrum van Jouke Douma aan de Nieuwstad (het zuidoostelijke deel van Burgum) is nog ‘in de race’ voor nieuwbouw, al dan niet in combinatie met verplaatsing van dit tuincentrum. En dan zijn er nog vier andere locaties, die net als de locatie bij Elingsloane van omwonenden nogal wat protesten oproepen. Die hebben allemaal één teneur: ‘Bouw alsnog in De Warren’, het gebied ten westen van de Sintrale As, waarvan de gemeenteraad een paar jaar geleden besloot, er niet te willen bouwen, ook al heeft de gemeente er meer dan tien miljoen euro in gestoken.

“Een sprookje over een stageloper”

Inspreker Feije van der Meer, bewoner aan de Elingsloane en bedenker van een plan om toch in de Warren te bouwen, in combinatie met een tunnel onder de Sintrale As door, had opnieuw een wat afwijkend geluid. Hij vertelde “in mearke” (een sprookje) over een stagiaire bij een projectontwikkelaar, die de “destijds nog rijke gemeente” waarschuwde, dat een nieuwe projectontwikkelaar (de derde op rij) de grond bij Elingsloane had gekocht en wil(de) bouwen bij de hoogspanningsleidingen. “Mei dy staazjerinner komt it wol goed”, volgens Van der Meer.

Wethouder Gelbrig Hoekstra vroeg de raad nogmaals met klem, het college van b. en w. een richting te geven, waar volgens de raad het beste kan worden gebouwd. “It giet der om in lokaasje te neamen dêr’t draachflak foar is”, zei de wethouder.

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 7 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 8 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 8 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 9 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 10 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 11 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 13 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07