Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân. Foto: Kanselarij der Nederlandse Orden

Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân

Algemeen

In totaal kregen zes mensen in Noardeast-Fryslân dit jaar tijdens de Lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding. Allen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De onderscheiding werd op 26 april uitgereikt door burgemeester Johannes Kramer.

Warner Benno Banga (65) Dokkum
De heer Banga is vanaf het begin in 1993 betrokken geweest bij Stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân. Als amateurhistoricus én auteur weet de heer Banga zijn passie voor de historie van Dokkum en voor oude windmolens als geen ander om te zetten in daden. Hij heeft vele publicaties, boeken en columns geschreven over taal, cultuur en windmolens. In 2001 was de heer Banga mede-oprichter van Stichting Historia Doccumensis.

Geert Dijkstra (74) Kollum

De heer Dijkstra is in 1973 begonnen als vrijwilliger bij de Protestantse Kerk in Kollum. Op dit moment is hij hier voorzitter van het college van diakenen. De heer Dijkstra is actief bij het kerkkoor, het amusementskoor Haven in Zicht en de Vogelwacht. Daarnaast is hij 36 jaar werkzaam geweest op CBS Prins Bernhardschool als leerkracht en later als directeur. Hier heeft hij ook de schoenendoos actie van Stichting Edukans geïntroduceerd. De heer Dijkstra is al meer dan 20 jaar vrijwilliger voor deze actie waarbij hij ook geholpen heeft deze actie op te zetten.

Doeke Prins (70) Hantumhuzen

De heer Prins is al meer dan 35 jaar vrijwilliger bij verschillende organisaties. Zo is hij in 1987 voorzitter geworden van de begrafenisvereniging “De Laatste Eer” te Hantumhuizen. Het dorpsbelang is onder andere door de inzet van de heer Prins opgericht. Hier is hij ondersteunend geweest bij veel verschillende activiteiten. Van 1992 tot 2019 was de heer Prins kerkenraadslid ook hier heeft hij verschillende activiteiten op zich genomen en velen weten te stimuleren.

Tiny Weidenaar-Nicolai (73) Nijewier

Mevrouw Weidenaar is sinds 1995 actief voor de Gereformeerde Kerk Niawier en later voor PKN gemeente Mitselwier/Niawier. Sinds 1995 is mevrouw redactielid van de Dorpskrant Niawier-Wetsens. Zij schrijft niet alleen haar vaste rubrieken, maar helpt ook mee met het bezorgen van de dorpskrant. Mevrouw Weidenaar is (mede)-initiatiefnemer van de aanschuifmaaltijden voor ouderen en van de Doarpstún.

Trijntje Hendrika de Vries-Smit (81) Dokkum
Mevrouw De Vries is sinds 1997 actief bij de unie van vrijwilligers. Hier is zij vrijwilliger in restaurant Bysûnder in de Waadwente in Dokkum. Mevrouw is betrokken bij het bijbeluurtje in de Waadwente. Daarnaast is mevrouw De Vries actief voor Stichting de Zonnebloem. Op de afdeling in Dokkum gaat mevrouw langs verschillende ‘gasten’ en helpt ze als begeleiding bij georganiseerde uitjes.

Tjeerd Jorna (76) Damwâld
De heer Jorna is al meer dan 20 jaar actief voor het Vriendschapscomité Dokkum-Crediton-Fulda. Het Vriendschapscomité zet zich in voor de internationale stedenband tussen de steden die het verhaal vertellen van Bonifatius. Meneer Jorna is vele jaren voorzitter van het Vriendschapscomité geweest. Jaarlijks reist hij af naar Fulda en legt daar contacten om diverse uitwisselingen mogelijk te maken op het gebied van onderwijs, sport, cultuur en religie. Zonder de heer Jorna was de vriendschap tussen de steden niet zo sterk geweest.

De Europese verkiezingen zijn in Nederland op donderdag 6 juni 2024.
Verkiezing Europees Parlement komt er aan! Algemeen 2 uur geleden
Lente- en Bijenmarkt Passiflora
Lente- en Bijenmarkt Passiflora zaterdag 11 mei Algemeen 3 uur geleden
Tweedaagse 2024 voorjaar winnaar Twin Games Middenbouw
150 deelnemers voetbaltweedaagse Veerkr88 in Buitenpost Algemeen 5 uur geleden
Koppelwedstrijd Biljartclub Buitenpost
Seizoen afgesloten met koppelwedstrijd Algemeen 6 uur geleden
Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT Algemeen 16 uur geleden
Jan Bandstra
Officieus over en uit voor Ropta Boys Algemeen 17 uur geleden
 Foto ter illustratie.
Voetbal Dokkum - Anjum Algemeen 17 uur geleden
Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 21 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 23 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen gisteren
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen gisteren
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 5 mei, 13:02