Afbeelding

Peter Tolsma verliest laatste duel nipt

Sport Sport

Sip Mulder en Linda Schingenga, die afscheid namen van KF De Wâlden, kregen een publiekswissel. (Foto: Klaas Rozema)

Peter Tolsma verliest laatste duel nipt

TYTSJERK – “Scheids, mag ik een wissel? Ik wilde eigenlijk jou wisselen, maar dat kan zeker niet?”, grapt trainer Peter Tolsma richting de arbiter van dienst.

Hoewel het vooral een leuke opmerking is tijdens het duel met koploper KVZ, schuilt in die uitlating de kern van de werkwijze waarmee Tolsma twee jaar lang de leiding had bij De Wâlden. Het liefst heeft hij overal invloed op en van werkelijk iedereen vraagt hij het uiterste. Ook in zijn laatste wedstrijd gaat hij weer tot het randje, al kan hij een overwinning en dús het kampioenschap van KVZ nèt niet voorkomen: 14-15.
Terwijl de spelers van KVZ juichend het veld inrennen meteen na het laatste fluitsignaal, beseft Tolsma dat zijn laatste wedstrijd als trainer van De Wâlden erop zit. Even is er het contact met teambegeleidster Doete Kloosterman, zijn trouwe rechterhand. Een knipoog van haar naar hem. Twee jaar lang keihard werken, vol passie en power, zit er dan toch echt op.

“Maar ik heb alles gedaan om het maximale eruit te halen”, vertelt Tolsma. “Over mijn eerste jaar ben ik zeer tevreden, dat was een goed seizoen. Dit jaar had het beter gekund. Als wij écht optimaal hadden gepresteerd, waren we in de zaal kampioen geworden. Daar ben ik van overtuigd. Daarbij kijk ik ook naar mezelf; het laatste jaar had ik soms tijd tekort om alles optimaal te communiceren en voor te bereiden. Over de hele periode ben ik wél tevreden met de individuele ontwikkeling van de spelers.”
De werkwijze van Tolsma is duidelijk: keihard trainen, fit zijn en heel hard werken. Hij vraagt veel van zijn spelers, maar geeft óók veel. “Helaas had ik weleens het gevoel dat ik er minder voor terugkreeg dan ik zelf investeerde. Niet iedereen was even fanatiek als ik, daar had ik moeite mee. Als ik video-analyses maak en daar wordt niets meegedaan, dan heb ik niet de tijd er voorover om dat weer te doen. Een verschil in fanatisme.” Dus besloot hij, dat het na dit seizoen mooi is geweest bij De Wâlden.
Want naast zijn job als korfbalcoach, is hij óók trainer bij kaatsvereniging Puur Passie én werkt hij fulltime. Er ontstond het afgelopen jaar zo nu en dan tijdgebrek. “Mijn vrouw en mijn zoon heb ik het afgelopen jaar door alle drukte weleens verwaarloosd, dat ga ik rechtzetten.”
Desondanks had hij toch graag een derde jaar volgemaakt. ,,Want het kost tijd voor je spelers leert kennen. In het derde jaar hadden we er meer uit kunnen halen. Vanwege de beschikbare hoeveelheid tijd moest ik kiezen en nog een jaar alles opzij zetten met het gevoel dat ik niet alles terugkrijg, past niet in mijn schema. Maar ik heb een prachtige tijd gehad en veel nieuwe, lieve mensen ontmoet bij De Wâlden.”

In de laatste minuten was er ondanks de spanning ook ruimte voor het afscheid van veel spelers. Sip Mulder en Linda Schingenga kregen even na de rust een publiekswissel, terwijl ook Theun Linthof en Grytsje Kramer eindigden met welverdiende afscheidsbloemen in hun handen. Na het duel was er ook het afscheid van Popke Wijma (trainer De Wâlden 2), Emmy Jongsma en teambegeleidster Doete Kloosterman. Tolsma’s afscheid komt dus niet alleen. Met een lach en een traan eindigt zijn termijn na twee jaar. En hoewel er volgend jaar met Sake Koelma een nieuwe trainer komt, blijft het fanatisme van Tolsma de komende jaren nog nagalmen in Tytsjerk en omstreken. Maar dan waarschijnlijk in beperktere mate.

Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 16 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 20 uur geleden
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 22 uur geleden
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 23 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen gisteren
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen gisteren
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 4 mei, 10:18
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30