Gemeente aansprakelijk voor gebouwen

Politiek

BUITENPOST – Bijna drie jaar heeft de gemeente Achtkarspelen geworsteld met de kwestie van de aansprakelijkheid aangaande gebouwen en opstallen op gemeentelijke sportterreinen. De gemeenteraad heeft er menig uurtje aan besteed, soms met hoog oplopende emoties. Donderdag 16 maart is een unaniem raadsbesluit genomen: de gemeente blijft aansprakelijk voor schade, veroorzaakt door gebouwen en opstallen.

Achtkarspelen gooit roer om

Maar voor schade aan gebouwen en opstallen worden de huurders (zoals sportverenigingen) aansprakelijk gesteld. “Sa nedich lit de gemeente dy skea reparearje en stjoere wy de rekken nei de oanbelangjende feriening”, zei wethouder Jouke Spoelstra (CDA).
Hij was als raadslid degene die het beleid van zijn voorganger – FNP-er Marten van der Veen – het felst aanviel. Keer op keer bestreed Spoelstra dat er draagvlak was bij de verenigingen voor de ‘omkering’ van de aansprakelijkheid. Nu hij zelf wethouder is, heeft hij eerst een verzekeringsdesundige laten beoordelen, of de gemeente de verzekeringen goed voor elkaar heeft.

Wel moet nog geld worden begroot voor het jaarlijks uitvoeren van inspecties. Hierover komt de raad in juni aan zet, bij de bespreking van de Voorjaars- of Kadernota. Die gaat over de financiën voor 2018 en daarna.

Verzekeringen goed geregeld
“En dat is it gefal. Wol is it sa, dat ek de ferienings in oanspraaklikheidsfersekering hawwe moatte. Net fanwege skea troch gebouwen, mar fanwege skea as gefolch fan aktiviteiten fan de ferienings. By de measte ferienings is dat ek goed foarinoar”, aldus Spoelstra. “Wy sille alle kuorbal- en fuotbalferienings hjir noch in brief oer skriuwe.”
Ongeval Twijzel
Aanleiding tot de bijna drie jaar durende discussie was een dodelijk ongeval op het sportterrein in Twijzel, 21 mei 2014. De betonnen plaat boven een ‘dug-out’ begaf het, toen er kinderen op zaten. Een tienjarig meisje uit Surhuisterveen kwam om het leven.
De gemeente nam – na lang beraad – de aansprakelijkheid op zich, maar poogde tevens voor de toekomst de aansprakelijkheid aan de hurende verenigingen over te dragen. Vooral kleinere sportverenigingen verzetten zich hier fel tegen.

Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 7 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 8 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 9 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 11 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 12 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 13 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 15 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 16 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 4 mei, 20:33
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43