Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas. Foto: Robert Wagter

Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT

Algemeen

ONT kwam tegen Zwaagwesteinde na een kwartier spelen op een 0-1 achterstand. Die stand verdubbelden de bezoekers na een half uur spelen, na een discutabele strafschop, naar 0-2. ONT slaagde er niet in om verandering in die stand te brengen. Plan A slaagde niet en plan B leek niet van stal gehaald te kunnen worden.

Voor beide partijen waren de belangen groot. ONT en Zwaagwesteinde worstelen zich door hun wedstrijden in de onderste regionen van de competitie. Zwaagwesteinde kende een serie van vier nederlagen op rij, waar ONT het beter deed met drie overwinningen voor er twee weken geleden van Rijperkerk werd verloren. ONT zal zich zeker bewust zijn geweest van het belang van de wedstrijd. Ook zal er vertrouwen geput zijn uit de resultaten van de afgelopen weken. Maar dat vertrouwen leek tegen Zwaagwesteinde totaal verdampt. ONT speelde gezapig en liep achter de feiten aan. Waar was het mes tussen de tanden dat in deze fase van de competitie nodig is? Dat is een waarneming vanaf de zijlijn, die vrijwel nooit strookt met de beleving in het veld.

ONT begon aardig aan de wedstrijd met meer balbezit dan de bezoekers, maar had ook al snel te maken met de bonkige Zwaagwesteinde aanvaller Jan Eisma. Die bleek toch wel een plaag voor de ONT verdediging en klopte al snel op de ONT deur. ONT doelman Hidde Ament voorkwam een snelle tegentreffer. En dat deed Ament zeven minuten later nog eens door eerst Pieter Henstra van scoren af te houden en ook Eisma de baas te zijn. 

ONT probeerde combinerend een bres te slaan in de verdediging van Zwaagwesteinde, de finesse ontbrak. Chris Visser dacht wel op weg te zijn naar een ONT voorsprong, de tackle van Lars Rozema voorkwam dat. Na een kwartier was Eisma dan toch de aanstichter van ONT leed. De Zwaagwesteinde aanvaller ontdeed zich van Jorrit de Graaf en scoorde. 

Twee keer balverlies van ONT bracht evenzovele keren Lieuwe de Roos in stelling, scoren deed de Zwaagwesteinder niet. Dat deed ook ONT niet uit een kans van Noël Mulder. Een doelpoging in de lange hoek werd door Zwaagwesteinde doelman Marvin Heidstra tot corner verwerkt. En waar ONT niet scoorde breidde Zwaagwesteinde de score uit tot 0-2. Daar was wel een discutabele strafschop voor nodig. De verdedigende actie van Albert Wijma was niet handig en scheidsrechter Wim Stel beoordeelde dat de actie op de lijn van het strafschopgebied was. Die lijn telt mee en dus er binnen. De beslissing leidde tot veel tumult. ONT dacht aan een overtreding buiten het strafschopgebied en die mening was ook ONT’s assistent-scheidsrechter Engbert Jongsma toegedaan. Jongsma werd door Stel volkomen genegeerd en dat leidde tot nog meer frustraties bij ONT en gele kaarten wegens commentaar. De strafschop bleef staan en De Roos benutte het buitenkansje feilloos. Met nadruk buitenkansje, want ook Zwaagwesteinde was verbaasd over de strafschop. ONT probeerde daarna wel gevaarlijk te zijn, er was te veel onnauwkeurigheid om tot kansen te komen.

De tweede helft kan kort worden samengevat. Zwaagwesteinde hoefde niet echt meer en ONT kon niet. Daar bracht de wissel van ONT trainer/coach Tjerk Koops ook geen verandering in. Centrale verdediger Thimo Bouma bleef in de kleedkamer achter en Marten Folkersma was de aanvallende wissel. Hielke Knippels zakte een linie en daarmee veranderde er niet echt iets wezenlijks bij ONT. Plan A werd niet plan B want dan had ONT achterin één op één moeten spelen en Knippels op het middenveld geposteerd. ONT bleef wel amechtig proberen in de buurt van het doel van Zwaagwesteinde te komen. Aanvallend ging het te vaak mis en op het middenveld was ONT geen baas. Dertien minuten voor afloop gaf Zwaagwesteinde ONT de genadeklap. Een corner van Eisma zeilde zo maar in de verre hoek in het ONT doel.

En zo verloor ONT van concurrent Zwaagwesteinde. En daar was niets op af te dingen. De strafschop was dan wel medebepalend, ONT slaagde er ook nooit in de touwtjes op eigen veld in handen te nemen. 

Door de andere uitslagen staat ONT nu weer twaalfde, een plaats op de ranglijst die goed is voor de nacompetitie om handhaving. ONT speelt nog drie wedstrijden; uit tegen Opende, thuis tegen kampioen LAC Frisia en uit tegen Be Quick Dokkum. Voorwaar geen gemakkelijk programma. Zes punten uit deze drie wedstrijden lijken beslist noodzakelijk om de nacompetitie of zelfs rechtstreekse degradatie te ontlopen.

Volgende week zaterdag staat de uitwedstrijd tegen Opende op het programma. Aanvang 14.30 uur.

Sinaasappels
Kassenrondleiding Tropische Kas Algemeen 8 uur geleden
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters Algemeen 10 uur geleden
Dam Jaarsma
Dam Jaarsma-kuier met volksverhalen in Eastermar Algemeen 10 uur geleden
In beslag genomen drugs en illegaal vuurwerk. De opbrengsten worden wellicht onder andere geïnvesteerd in vastgoed.
"Ook in Fryslân kan 'ondermijning' zich als langzame olievlek uitbreiden" Algemeen 17 mei, 17:17
Brandweerlieden bezig met het nablussen van de uitgebrande auto met caravan op de Wäldwei nabij Drachten.
File op Wâldwei door uitgebrande auto met caravan 112 17 mei, 16:43
Groove Factory in Iduna
Unieke jamsessies tijdens Groove Factory in Iduna Algemeen 17 mei, 16:28
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!'
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!' Algemeen 17 mei, 14:00
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum Algemeen 17 mei, 12:00
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne Algemeen 17 mei, 11:00
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met “Jazzpresje”
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met "Jazzpresje" Algemeen 17 mei, 10:00
Nomi $hanya
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Algemeen 17 mei, 08:30
Wat houdt de Europese parlementsverkiezing in?
Interactieve avond over Europese verkiezingen Algemeen 16 mei, 17:04
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland neemt in de herfst van 2024 afscheid. Acht personen hebben zin om hem op te volgen.
Acht kandidaten burgemeester Smallingerland Algemeen 16 mei, 15:31