Afbeelding

Actie voor Syrië groot succes

Nieuws

GROOTEGAST/OUDEGA - 920 bananendozen nam de vrachtwagen die half december uit Grootegast vertrok mee naar een opvangkamp voor Syrische vluchtelingen in Noord-Irak. Het merendeel van deze dozen was bestemd voor jongens en meisjes van 0 tot 18 jaar, een kleiner deel bevatte medische spullen.

Nicolien de Kroon uit Grootegast deelde de dozen in de eerste week van het nieuwe jaar uit aan schoolkinderen, weeskinderen en kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Zij deed dit samen met Yvonne Herrikhuizen en Jan Hoving en namens de Stichting Motherhood Wereldwijd.

De bananendozen werden uitgedeeld in Kamp Domiz, waar zo’n 26.000 Syrische vluchtelingen verblijven. Volgens Nicolien waren de dozen en vooral de spullen die erin zaten meer dan welkom. ‘Het is er heel erg koud en veel kinderen hebben geen warme kleren als sokken en winterjassen.’ Niet alleen de warme kleren, ook de andere cadeautjes die in de dozen zaten, deden de ogen van de kinderen glimmen. Nicolien: ‘Ze voelden de liefde en de aandacht die erin zat, wisten zich verbonden met onbekenden die de kinderen door deze dozen lieten weten dat ze niet vergeten werden.’

Ook de moeders van de kinderen waren geraakt en barstten regelmatig in tranen uit. ‘Als je elkaar in de ogen kijkt, wat wij bij velen deden, herken je de wens om goed voor je kinderen te zorgen. Wij zagen daarbij de machteloosheid. Je zult maar weduwe zijn, vijf kinderen hebben en in een vluchtelingenkamp zitten. Dan is het heel erg fijn dat er iemand langskomt die je vasthoudt, als is het maar even, je woordeloos vertelt dat ze je begrijpt en je kind een met liefde gevulde bananendoos geeft.’

In Friesland is actief mee geholpen vanuit Drachten, Schiermonnikoog, Oudega en Augustinusga.

 

Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 15 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 19 uur geleden
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 21 uur geleden
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 22 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 23 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen gisteren
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen gisteren
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30