Boek geeft unieke kijk achter de schermen van de politie

Nieuws

FEANWALDEN - Vrijdag 25 november vindt in de Doopsgezinde Kerk in Feanwâlden de boekpresentatie plaats van 'Hercules van de Wâlden - Het leven van brigadier Tjeerd de Walle'. Het boek geeft een unieke kijk achter de schermen van de politie. Tijdens de presentatie wordt het eerste exemplaar uitgereikt door schrijver Peter Boomsma aan Geertje de Walle, de vrouw van hoofdpersoon Tjeerd de Walle uit Feanwâlden.

Het leven van brigadier Tjeerd de Walle

In juli 2015 geeft net gepensioneerd brigadier van politie Tjeerd de Walle een aansprekend interview in de Heerenveense Courant. Hij breekt een lans om met elkaar in gesprek te gaan waarbij jezelf de moed moet hebben om je kwetsbaar op te stellen. Hij geeft tevens aan dat hij nog wel eens een boek over zijn leven wil schrijven. In april 2016 leest Peter Boomsma, oud-woordvoerder van politie Fryslân en oud-collega van Tjeerd de Walle het artikel en hij stelt De Walle voor dat boek voor hem te schrijven. Vervolgens spreken de twee elkaar circa 15 keer in lange sessies, afwisselend in hun woonplaatsen Feanwâlden en Drachten.

De Walle: "De belangrijkste reden voor het boek is dat ik een andere kijk op het leven van een gewone diender wil geven. Elke agent kan sterke verhalen vertellen. Ik wil een slag dieper gaan. Daarom had ook ik als voorwaarde aan Peter Boomsma gesteld dat er in het boek aandacht moet zijn voor mijn depressie. Een politieman is net als ieder ander, dat wil ik in Hercules van de Wâlden graag laten zien."

In het boek wordt een uniek kijkje achter de schermen van de politie gegeven. Het gaat over politiegeweld, de consequenties die dat kan hebben, de eerste bekeuring, Lonsdale in Dokkum, over beledigingen op Schiermonnikoog, zijn werk in Elburg, Lichtenvoorde, Abcoude en Feanwâlden, de arrestatie van een zware crimineel in Feanwâlden, politiehumor en de kunst van goed rechercheren. En ook over muziek, De Walle speelde zowel in het Nederlands Politie Orkest en de Blauhúster Dakkapel. Hoofdstuk 7 is gewijd aan Geertje de Walle, vrouw van Tjeerd, met haar geheel eigen kijk op politie, depressie en huwelijk.

In een apart kader wordt, op verzoek van De Walle en onder een gefingeerde naam, zijn voormalige familie- en systeemtherapeut geïnterviewd over De Walle zijn behandeling tijdens zijn verblijf in De Oosthoek in Limmen in 1997. Een zeer openhartig verhaal!

De titel verwijst naar het nummer Hercules van zangeres Elske DeWall, dochter van Tjeerd en Geertje de Walle. In dit nummer, van de cd Velvet soldier, wordt de hoop uitgesproken dat kleinzoon Herre de Hercules van pake Tjeerd mag worden.

Algemene informatie
Hercules van de Wâlden wordt uitgegeven bij Eddy van der Noord van Uitgeverij Louise uit Grou. Het is tot 25 november te bestellen bij Uitgeverij Louise voor € 15. Na die (presentatie) datum kost het € 16,50 en is het verkrijgbaar bij de meeste Friese boekhandels en te bestellen via internet (www.uitgeverijlouise.nl, www.bol.com ).

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 14 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 15 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 15 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 16 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 17 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 18 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 20 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 21 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07