Afbeelding

Meneer Ron is al 40 jaar op de Sint Lukas

Nieuws

DRACHTEN - Meneer Ron viert aanstaande vrijdag dat hij veertig jaar les geeft op de Sint Lukasschool in Drachten. Met plezier. Hij gaat zeker nog niet met pensioen. “Je moet tegenwoordig door tot je zevenenzestigste, dus ik hoop nog zeven jaar te blijven”, zegt de jubilaris. Vrijdag is het feest, dat natuurlijk eindigt met een verrassing voor de kinderen.

Als twintigjarige kwam Ron Mientjes van de pedagogische academie en zocht een baan. De Sint Lukasschool in Drachten zocht een onderwijzer. “Ik kon hier aan de slag in de ‘middenbouw’, zoals het nu heet. Daar werk ik nu nog.”

Het Jenaplan-onderwijs dat sinds ongeveer dezelfde tijd op de Sint Lukasschool wordt gegeven, sprak hem aan. “Officieel zijn er vier pijlers, waarop dit onderwijs is gebaseerd: gesprek, spel, werk en viering, en eigenlijk ook ‘helpen’.”

Ron Mientjes geniet van de kinderen die allerlei dingen inbrengen die voor hen belangrijk zijn: “Slakken, kikkerdril en schelpen, voor alles is er plek op onze kijktafel.”

De Lukasschool heeft vijf groepen met leerlingen van groep 3, 4 en 5. De klas waar meneer Ron en meneer Edwin samen lesgeven heet De Dubbeldekkers.

“We zijn de enige mannen voor de klas, verder heeft onze school juffen,” vertelt de onderwijzer. Het leuke van combinatieklassen vindt hij dat de leerlingen elkaar helpen. “De leerlingen van groep 5 zijn bijvoorbeeld tafelgroepsleider.”

Meester Ron heeft het naar zijn zin op school, mede omdat hij van het allereerste begin zijn hobby’s heeft kunnen inbrengen. “Ik was er nog maar net, toen ik met de leerlingen de eerste schooltuintjes ging aanleggen. Nu hebben alle klassen een schooltuin. Eens per week
zeker, gaan we er naar toe. In deze tijd van het jaar om appels te oogsten, frambozen of hazelnoten.”

Ook was hij verschillende jaren trainer van het Sint Lukasschool-voetbalteam. De school is diverse keren kampioen van Smallingerland/Friesland geweest.

Vrijdagavond speelt de band van oud-ouders (Mad Parents) op het feest dat voor de jubilaris wordt georganiseerd door collega’s. De band is al ontstaan in de tijd dat ouders van zijn huidige leerlingen bij Ron Mientjes in de klas zaten.

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 18 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 19 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 21 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 22 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen gisteren
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23