Afbeelding

Noodopvang asielzoekers in Ureterp

Nieuws

Medewerkers van de gemeente Opsterland rijden maandagavond betonnen blokken naar binnen, waar de metalen hekken (achtergrond) in zullen worden geplaatst, om in de beide sporthallen van MFC De Wier nog enige privacy te kunnen creëren. (Foto: Klaas Rozema)

URETERP – Een paar honderd vrijwilligers hebben zich tot en met maandagavond gemeld om de circa 150 vluchtelingen bij te staan, die vanaf dinsdag in de beide sporthallen van MFC De Wier ontvangen zouden worden.

Een van de naaste buren zei: “Ik stean der wat dûbel yn. Oan de iene kant begryp ik dat minsken net samar flechtsje en plak hawwe moatte. Oan de oare kant tink ik: wêrom hjir en net yn bygelyks Bloe mendaal?”

Maandagavond was er nog sprake van een tekort aan tolken. Een van oorsprong Syrische vrouw had geaarzeld of ze zich zou opgeven. “Sy fielt har ferbûn mei har lotgenoaten, mar it is ek konfrontearjend om oarmans oarlochsferhalen oan te hearren en oer te setten”, was de uitleg van één van de tientallen ambtenaren van de gemeente Opsterland. Zij kregen afgelopen donderdag de opdracht hun agenda’s “te blokkearjen” en aan de slag te gaan om de ‘crisisnoodopvang’ voor maximaal circa 150 vluchtelingen in goede banen te leiden.

Die kunnen hooguit zes dagen in de beide sporthallen in Ureterp overnachten. Er is 24 uur per etmaal ‘bewaking’. “Ik neam it gast­hearskip”, zegt directeur Geert van der Velde van het gelijknamige beveiligingsbedrijf uit Drachten. Hij zorgt ervoor dat er zes etmalen drie ploegen van vijf man ingezet worden voor de veiligheid in en rond MFC De Wier. Bovendien houdt ook de politie een oogje in het zeil.
De gemeente Opsterland heeft “tsientallen” ambtenaren ingezet om de klus te klaren, van het bezorgen van brieven in het dorp (vrijdag) tot en met het slepen met bedden en hekjes, die met wit plastic bekleed zijn, om in de hallen enige privacy te bieden.

Afbeelding
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 8 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 9 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 11 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 12 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 14 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23