Afbeelding

Grotere ontvangstruimte in De Schierstins

Nieuws

De nieuwe ontvangruimte in De  Schierstins, met in het midden een metalen boom. (Foto: Klaas Rozema)

Grotere ontvangstruimte in De Schierstins

FEANWALDEN – Cultureel centrum en museum De Schierstins in Feanwâlden is vorige week vrijdag officieel heropend door burgemeester Sicko Heldoorn van Dantumadiel.  Zaterdag was er open dag, met een groot aantal extra activiteiten. Er kwamen bijna vierhonderd bezoekers.

Er is na ongeveer tweehonderd jaar voor het eerst sprake van een uitbreiding van De Schierstins met een foyer. Het ontwerp, met een metalen boom in het midden die tevens dienst doet als fundering, is van architect Broor Adema.
De in de middeleeuwen als verdedigingswerk gebouwde stins is al tientallen jaren in gebruik als expositie- en theaterzaaltje, waar bijvoorbeeld lezingen en muziekoptredens worden gehouden.
Er was dringend behoefte aan een grotere ontvangstruimte. Met name als er optredens waren, konden de bezoekers in het smalle gangetje tussen de krappe ontvangstruimte en de expositie- en theaterzaal elkaar nauwelijks passeren. “Dat is nu wel anders. Dit is een enorme verbetering”, zegt Baukje Scheppink, bestuurslid en tevens coördinator van de programmacommissie.

Burgemeester Sicko Heldoorn verrichtte vrijdagmiddag de officiële heropening. ‘s Avonds en ook zaterdagavond waren donateurs van De Schierstins welkom om het resultaat van de uitbreiding te bekijken. “Dêr is frijwat gebrûk fan makke”, weet medewerker Jaap van der Boon.
Zaterdag werkte het zonnige en niet té warme weer uitstekend mee aan een forse opkomst van de open dag. “Ik rûzje it op sa’n 375 minsken”, aldus Van der Boon.

Alle ‘attracties’ die hadden beloofd te komen, waren ook komen opdagen, van de  jaarlijkse Theun de Vries-boekenmarkt tot en met een riddergezin, een imker en een wijnmaker. Ook een bierbrouwer en een eendenkortvlechter lieten hun vakmanschap zien (en proeven).
Bijzonder zijn ook twee nieuwe exposities: ‘Tuinen en doolhoven’ van Euf Lindeboom en een expositie van gebreide en gehaakte stinsenflora, door Breicafé Hurdegaryp, Vrouwen van Nu Feanwâlden en ‘losse’ vrouwen. “Yn totaal sa’n 48 froulju”, weet Van der Boon.

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 12 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 13 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 15 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 16 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 17 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23