Afbeelding

Christelijke scholen zijn vol verwachting

Nieuws

De jeugd kijkt toe hoe een leerling een werkje kantklost op De Reinbôge. Ze zijn verkleed in ot-en-sienstijl. (Foto: Klaas Rozema)

 

Christelijke scholen zijn vol verwachting

Burgumer scholen De Arke en De Reinbôge vieren jubileum christelijk onderwijs

 

BURGUM – Het is al lang geen vanzelfsprekendheid meer, maar veel ouders kiezen toch graag voor een christelijke school. “Het is het gevoel dat ze erbij hebben”, zegt directeur Henk Vriesema van de christelijke basisschool De Arke in Burgum. Samen met  De Reinbôge in hetzelfde dorp viert De Arke het honderdvijftigjarig bestaan van christelijk onderwijs in Burgum.

Door Marije Blacquière

 

Met zo’n driehonderd leerlingen per school hebben De Arke en De Reinbôge qua aanwas niet te klagen. Ook openbare tegenhanger ’t Partoer heeft ongeveer zo’n hoog leerlingenaantal. Dat betekent dat grofweg tweederde van de Burgumer ouders kiest voor een christelijke basisschool.

“Burgum hoort bij een van oorsprong gereformeerd bolwerk, samen met Surhuisterveen en Dokkum”, zegt Henk Vriesema. Het verklaart waarom Burgum er vrij snel bij was toen het in 1857 wettelijk mogelijk werd gemaakt om zonder overheidstoestemming bijzondere scholen te stichten, zoals christelijke.

Zes jaar later bestond er ook in Burgum een officiële ’Vereniging van Christelijk Nationaal Onderwijs’, die later opging in vereniging PCBO. Na verloop van tijd waren er vier christelijke scholen in het dorp, die later werden samengevoegd tot De Arke en De Reinbôge.

De scholen trokken gezinnen aan met een duidelijk christelijk signatuur. Vriesema merkt dat de ouders van tegenwoordig zich hier lang niet altijd mee identificeren. “Onze school is niet echt meer aan een kerk gebonden. Ouders zijn bijvoorbeeld wel christelijk opgevoed, hebben er zelf wat minder mee, maar vinden het wel belangrijk dat hun kinderen de normen en waarden van het christendom meekrijgen. Het is vooral het gevoel bij de school dat goed moet zijn.”

Simone Lamsma gooit de eerste schep zand op de tijdcapsule die op De Arke wordt begraven. Naast haar met hoed Henk Vriesema, directeur van De Arke. (Foto: Klaas Rozema)

Onderwijs verandert

Door die ontwikkeling is het christelijk onderwijs aan het veranderen, merkt Vriesema. Het heeft ook te maken met de ontzuiling, de ontkerkelijking en verschuivingen in de politiek, beaamt hij. “Minister van onderwijs Jet Bussemaker zit al te morrelen aan de wet die vrijheid van onderwijs mogelijk maakt. Ze heeft het over één, uniform geheel van onderwijs.”

Als gevolg zoeken de christelijke scholen naar een manier om toekomstbestendig te zijn. Want het christelijk onderwijs heeft absoluut bestaansrecht, benadrukt Vriesema, die ook namens De Reinbôge spreekt. “Je vindt er die bepaalde ‘geworteldheid’ waar veel mensen zich prettig bij voelen. Nu we op de drempel staan van een nieuwe periode, waarin het denken van de mensen ook verandert, denken we binnen het christelijk onderwijs expliciet na over identiteit. Vroeger lag die voor de hand. Nu is het innemen van onze plek een steeds bewuster proces.”

Zorgen maakt hij zich niet. “Ik ben heel benieuwd welke kant het op zal gaan met de samenleving als geheel. Alles gaat zo snel. Veranderende ideologie, technologische ontwikkelingen. Wat dit alles betekent, ook voor het christelijk onderwijs, vind ik boeiend.”

 

Tijdscapsule

Het was dan ook toepasselijk dat de leerlingen van beide scholen afgelopen week een tijdscapsule begroeven, met daarin kunstwerken vol verwachtingen voor over vijftig jaar. Op De Arke gebeurde dit onder begeleiding van oud-leerlinge Simone Lamsma, inmiddels een wereldberoemd violiste. De kinderen lieten daarna ballonnen op.

Op De Reinbôge gingen leerlingen verkleed in ot-en-sienstijl. Over vijftig jaar worden de capsules weer opgegraven. De feestelijkheden werden op beide scholen voorafgegaan door een wekenlang thema over geschiedenis. Er waren gastsprekers, speciale lessen en bezoeken aan het Burgumer Streekmuseum. “De kinderen hebben er echt van genoten.”

Afbeelding
Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 15 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 17 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 17 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 18 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 18 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 20 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 21 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 22 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07