Afscheid Age Holzmann als organist in Berchhiem

Cultuur

Voor de 84-jarige Holzmann kunnen de boeken met liederen nu echt in de kast. Veel steun aan de akkoorden had hij echter de laatste tijd niet meer. Toen hij 57 jaar oud was, kreeg hij macula-degeneratie (MD), een ernstige oogziekte. Dit zorgde ervoor dat Holzmann bijna blind werd. "Ik speel alles op mijn gevoel", zegt hij. "Van jongs af aan speel ik, dus ik ken veel liederen uit mijn hoofd."



BURGUM - Op woensdag 11 april was het bijzondere afscheid van Age Holzmann als organist in Berchhiem. Na 28 jaar trouwe dienst toverde Holzmann tijdens een feestelijke, maar ook emotionele zangmiddag voor de laatste keer prachtige klanken uit het tweeklaviersorgel in de grote zaal van het verzorgingshuis.

Holzmann was organist in Nieuw Toutenburg en bij de Vrije Evangelische Gemeente in Burgum. Doordat het zicht minder werd, werd het spelen moeilijker. Holzmann legt uit: "Vooral als dominees uit andere gemeenten met onbekendere liederen kwamen, werd het lastig. Ik kan redelijk wat psalmen zo spelen, maar ik ken niet het hele liedboek uit mijn hoofd." Holzmann moest het spelen in Nieuw Toutenburg en de Vrije Evangelische gemeente opzeggen.

Toen belde een activiteitenbegeleidster van Hillemastate, nu Berchhiem. "'Kunt u ons helpen met orgelspelen?' vroeg ze. Ik zei: 'Hebben jullie helemaal geen organist dan?' Het antwoord was: nee. Daarop zei ik: 'Dan ben ik de beste'", vertelt Holzmann. Er is nog vaak om gelachen. Hij speelde vervolgens 28 jaar twee keer per maand in de grote zaal en 20 jaar twee keer per week in 't Hofje, daarna 3 jaar een keer per week.

Een bijzonder moment dat Holz-mann zich kan herinneren is het uitzoeken van twee nieuwe Johannes-orgels samen met een collega-organist. "Bij Haarsma in Drachten. Wij mochten de orgels uitzoeken, terwijl wij ze niet hoefden te betalen", zegt Holzmann trots. Hij heeft op veel orgels gespeeld over de gehele wereld. Als stuurman kwam hij op veel plaatsen. Zo speelde hij op orgels in Kaapstad, Sidney en Melbourne. Familie in Canada zorgde voor toegang tot orgels in Vancouver en Edmonton.

Het spelen op grote orgels zou veel organisten verwend maken, maar Holzmann bleef bescheiden. "De meeste kerkorganisten willen niet in Berchhiem spelen. Daar waar zij vaak niet willen spelen, daar speel ik", geeft Holzmann aan. "Het is echt hartstikke leuk en dankbaar werk". Bescheidenheid blijkt niet nodig. Tijdens de zangmiddag begeleidt Holzmann de zanggroep vakkundig en met veel gevoel, met prachtig uitkomende stemmen. Tijdens het voor- en naspelen laat hij het orgel nu en dan zelfs swingen.

Als de zanggroep de zaal verlaat, speelt Holzmann zijn favoriete nummer: 'You raise me up' van Josh Groban. "Dat vind ik zo'n prachtig nummer", zegt hij. Nadat een vrijwilligster hem het nummer liet beluisteren, speelde hij het op zijn gehoor na.

Het begeleiden is voorbij, maar dat betekent niet dat zijn handen nooit weer over de toetsen zullen dansen. Holzmann glundert: "Ik zal altijd blijven altijd spelen."

Feestelijke uitreiking lintjes aan Gooitzen van der Schaaf (links) en Mohammed Yettefti (rechts). Met in het midden burgemeester Jeroen Gebben.
Feestelijke uitreiking lintjes in Tytsjerksteradiel Algemeen 14 uur geleden
Lintjesregen Smallingerland.
Zeven nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau in Smallingerland Algemeen 16 uur geleden
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Vier personen in Dantumadiel benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 16 uur geleden
Lintjesregen gemeente Noardeast Fryslân.
Koninklijke Onderscheidingen 2024 Noardeast-Fryslân Algemeen 16 uur geleden
De ingang van het vrij recentelijk geheel vernieuwde azc in Burgum.
"Verkennend onderzoek" naar veiligheid kinderen in asielopvang Algemeen 17 uur geleden
Tapuit.
Vogels van het Drents-Friese Wold Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Maria le Roy toont de blusinstallatie op één van de beide nieuwe afvalwagens van Smallingerland.
Twee gloednieuwe afvalwagens voor Smallingerland Algemeen 19 uur geleden
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 20 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 21 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 25 apr, 18:00
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 25 apr, 16:35
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 25 apr, 15:23
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 25 apr, 15:07