Afbeelding

Tweede Mearkesfestival in Burgum

Cultuur

BURGUM - Vrijdag en zaterdag aanstaande vindt opnieuw het Mearkesfestival plaats in Burgum. Sprookjes en verhalen staan centraal.

Vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober

De opening vindt vrijdagavond plaats, midden in het centrum op de Schoolstraat. Het publiek verzamelt zich om 19.00 uur voor de bibliotheek. Na een spectaculaire opening volgt een uitgebreid programma. Onder andere kan men dansen op het Boekenbal dat vanaf 19.30 uur losbarst voor de bieb. Iedereen mag gekostumeerd komen. Een geheime jury beoordeelt de creaties. Op straat is ook van alles te beleven: een lichtjesfestival. Dat dit mooi gaat worden garanderen in ieder geval het Van Ravensteijn Theater, de sportvereniging DFS en drumband de Marco’s.

Verhalen in de etalages
Zaterdag gaat het feest verder. Met verhalen, de basis van het Mearkesfestival. Zaterdagmiddag tussen 13.30 en 16.00 uur worden ze voorgelezen in de etalages van de Burgumer winkels.

De verhalenvertellers zijn bekende en onbekende Burgumers. Hun verhalen zijn oude vertellingen die zich afspelen in de Friese Wouden. “Er bestaan meer dan 300 van dat soort verhalen”, zegt een van de organisatoren, Geesje Duursma. “Dit jaar worden er dus weer andere verhalen voorgelezen dan vorig jaar.” Dankzij microfoons en boxen zijn ze op straat te beluisteren. Anne-Tjerk Popkema draagt zijn verhaal voor dat vorig jaar won tijdens de verhalenwedstrijd die werd georganiseerd in het kader van het Mearkesfestival.

Levensgrote kijkdozen
Levensgrote kijkdozen staan eveneens in de etalages tijdens het festival. Kinderen maakten ze op school rondom het thema van de kinderboekenweek: ‘Opa en oma, voor altijd Jong’. Er zijn zeven kijkdozen gemaakt. De eerste wordt onthuld in de etalage van boekhandel Atsma, vlak voordat het Boekenbal begint.

Filmtrailer op de Markt
Zowel vrijdagavond als zaterdag overdag zijn er allerlei Burgumer films te bekijken op De Markt. Daar staat een filmtrailer met ‘films van toen’. Van 14.00 tot 15.00 uur is er een kostuumwedstrijd op de catwalk op het Bulthuisplein. Vanaf 16.30 uur is de prijsuitreiking.

Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 8 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 9 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 10 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 11 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 12 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 14 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 15 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 17 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 4 mei, 20:33
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43