Afbeelding

De Spitkeet in winterse sferen

Cultuur

Anneke de Vries (links) en Corrie de Boer zorgden, samen met andere vrijwilligers, dat De Spitkeet sfeervol aangekleed werd. (Foto: Klaas Rozema)

De Spitkeet in winterse sferen

HARKEMA – Vandaag wordt er op het terrein van openluchtmuseum De Spitkeet in Harkema gestart met de jaarlijkse winterfair. Tot en met 12 december is deze te bezoeken.

Renneke Wiersma  vertelt hoe deze bijzonder sfeervolle fair elk jaar weer tot stand komt: “Alle vrijwilligers doen dit met elkaar. Samen hebben we een grote verscheidenheid aan ideeën en vaardigheden. Sommigen maken bijvoorbeeld mooie bloemstukken om te verkopen, anderen helpen met opbouwen of bakken oliebollen. Er is van alles te beleven.”

Elke dag zijn er diverse workshops. Er kunnen bijvoorbeeld kerststukjes worden gemaakt, maar ook ‘pindapopjes’, bedoeld om de vogels de winter door te helpen. In een grote tent worden kerstartikelen verkocht. “Het unieke is dat er geen standhouders van ‘buiten’ aanwezig zijn. Wij als vrijwilligers hebben samen gezorgd voor de inhoud van de kraampjes.”
In de  verschillende huisjes van het openluchtmuseum, die laten zien hoe mensen op de ‘Groningsche’ en ‘Friesche’ heide leefden, zijn vrijwilligers actief. In een van de huisjes worden bijvoorbeeld kerstverhalen verteld in de avonduren. Het hele terrein is dan sprookjesachtig verlicht.

Diverse ambachten worden getoond, er komt bijvoorbeeld een heuse schapendrijver naar Harkema. Men kan leuke prijzen winnen door een kansje te wagen bij het rad van avontuur. De hele dag door zorgt een draaiorgel voor een gezellige sfeer.

Het museum is geopend op woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De opbrengst van de winterfair is bestemd voor De Spitkeet, die dit jaar haar 25-jarig jubileum viert. Eerder dit jaar werd ter ere hiervan het jubileumboek ‘Spitketen op de Friesch-Groningsche heide’ uitgegeven.

Afbeelding
Zeilvereniging Eendracht Maakt Macht Earnewâld viert 150-jarig jubileum Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Haarknippen voor beginners in Feanwâlden Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
(video) Meld je nu in Tytsjerksteradiel aan voor Gigasnel glasvezel Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Drachten winnen prijs beste design scholenchallenge Algemeen 26 sep, 19:00
Afbeelding
Mede wegens hoge gasprijs, al het groen uit de Verkooptuin van De Kruidhof met 50% korting. Algemeen 26 sep, 16:58
Afbeelding
Dicky de Haan wint met één punt verschil Iepen Kampioenskip Ielrikjen Earnewâld Algemeen 26 sep, 11:36
Afbeelding
Notaris trekt nieuwe lotnummers voor komende voorstellingen in theater De Colle Algemeen 26 sep, 11:31
Afbeelding
Honderden belangstellenden bij opening Mienskipshûs De Kjellingen en Gezondheidsmarkt Vitamine Ea in Eastermar Algemeen 26 sep, 10:43
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 26 sep, 09:29
Afbeelding
Deze blauwe banen schieten in Friesland als ‘padelstoelen’ uit de grond Algemeen 25 sep, 19:15
Afbeelding
Nipt verlies Broekster Boys bij Pelikaan S: 3-2 Algemeen 25 sep, 19:07
Afbeelding
Voetballers van VV Kollum starten competitie met zege op Zuidhorn Algemeen 25 sep, 19:00
Afbeelding
Eindsprint van korfballers KV De Granaet net niet genoeg Algemeen 25 sep, 18:50