Afbeelding

Kompenijster historie herleeft

Cultuur

Oude tijden herleven met de stoomdorsmachine, getoond door de plaatselijke Dors(t)vlegels. (Foto: Klaas Rozema)

Kompenijster historie herleeft

DRACHTSTERCOMPAGNIE – Hon­derden bezoekers kwamen zaterdag naar It Fallaet in Drachtstercompagnie, waar de ‘Evenementendag’ plaatsvond.

De presentatie van Ruurd Verbeeks boek ’Het Compagniester Verlaat’ stond op deze dag centraal. Verbeek vertelt in dit boek over het grote belang van de vroegere verlaten in het wijkenstelsel. Het Compagniester Verlaat uit 1702 was één van de vier schutsluizen die, na het graven van de Drachtstervaart in 1641, contractueel moesten worden aangelegd. Niet alleen om de veengebieden overal goed te kunnen bereiken, maar ook om de afvloeiing van het water zodanig te reguleren dat er overal voldoende water in de te graven vaarten en opwijken bleef staan. Door de grote hoogteverschillen in het landschap is de beheersing van het waterpeil de eeuwen door een probleem geweest.

Verbeek schrijft eveneens over de totstandkoming van de Coöperatieve Zuivelfabriek en Graanmaalderij in 1908. De nieuwe fabriek zorgde voor veel werkgelegenheid. Ook de ontwikkeling van de landbouw en de voortdurende strijd om betere verbindingen wordt beschreven.

Na de boekpresentatie onthulde Willem Kalsbeek als oudste Fallaetbewoner een informatiepaneel op de dam in de wijk, waar vroeger de sluis lag. De evenementendag, georganiseerd door de Histoaryske Kommisje Drachtster Kompenije in samenwerking met landbouw- en natuurorganisatie Noardlike Fryske Wâlden, bestond uit presentaties van landbouw- en milieuorganisaties en exposities in de Oudheidkamer en in de loods. Er waren een historische jeep, een melkwagen en melkauto te zien. De plaatselijke Dors(t)­vlegels toon­den hun stoomdorsmachine. Een huifkar reed langs de Marrewyk en de elzensingels en onderweg vertelde Douwe de Graaf anekdotes over dit gebied. Oud-boswachter en rasverteller Jacob Bijlsma benadrukte het in stand houden van dit unieke landschap en de verantwoordelijkheid van de boeren hierbij.

Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 15 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 16 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 17 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 18 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 20 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23