Gebiedsregisseur Durk Talsma van Liander vertelt wat de problemen en de oplossingen zijn voor de 'net-congestie' van elektriciteit.
Gebiedsregisseur Durk Talsma van Liander vertelt wat de problemen en de oplossingen zijn voor de 'net-congestie' van elektriciteit. Foto: Ingezonden

Ondernemers Sumar zoeken oplossingen voor stroomnet-verstopping

Algemeen

Alleen door onderling samen te werken, kunnen ondernemers op het bedrijventerrein van Sumar het probleem van de stroomnet-verstopping en de energietransitie naar ‘niet-fossiel’ oplossen. Die conclusie trekken de ondernemers en de gemeente Tytsjerksteradiel na een gezamenlijke bijeenkomst op dinsdag 7 november.

“De enerzjykwestje hat de oandacht fan ús ûndernimmers”, constateert wethouder Berber van Zandbergen (GL-PvdA). en energietransitie. Ondernemers op het industrieterrein in het dorp willen een inventarisatie naar het energieverbruik op het bedrijventerrein. Op dit moment is de maximale capaciteit bereikt voor de afname en teruglevering van elektriciteit.

“Tiid en enerzjy stekke yn wat wol kin”

De Industriële Club Tytsjerksteradiel en de gemeente Tytsjerksteradiel organiseerden deze middag. Ondernemersvoorzitter Wessel Koning beklemtoonde dat er niet te lang moet worden stil gestaan bij wat niet kan. “It giet benammen om wat wol mooglik is, dêr moatte we de tiid en enerzjy yn stekke.” Er wordt een regiegroep ingesteld die de eerste stappen voor een inventarisatie gaat voorbereiden.

Inzicht en richting nodig

Die inventarisatie moet inzicht geven in het energiegebruik, de beschikbare capaciteit en de toekomstplannen. Ook kan het richting geven aan mogelijke oplossingen voor de netcongestie op het industrieterrein. Het is een beginstap voor het sluiten van een ‘Green Deal’ voor het hele bedrijventerrein. Daarin leggen de ondernemers, de gemeente en de Rabobank hun ambities vast voor energie en mogelijk ook voor circulair ondernemen, klimaatadaptatie en biodiversiteit op het bedrijventerrein.

Ook circulariteit en klimaatadaptie

Gebiedsregisseur Durk Talsma van Liander nam de aanwezigen mee in het energienetwerk, de knelpunten, oplossingsrichtingen en het investeringsprogramma. Rikkert Besselse van de Rabobank gaf een toelichting op het concept van de ‘Green Deal’ voor bedrijventerreinen. David Peter Kuiper en Marlies Ballemans van Samen Verduurzamen gaven praktische voorbeelden van wat ondernemers zelf kunnen doen om hun pand te verduurzamen. Er was ook aandacht voor circulariteit (’afval’ opnieuw gebruiken) en klimaatadaptatie (aanpassen aan het warmer worden van het klimaat, met meer neerslag, meer droogte en meer heftige stormen).

Wetwijziging nodig

Het onderling uitwisselen van zelf geproduceerde elektriciteit mag nu formeel nog niet. Het demissionaire kabinet Rutte IV wil dat dit wel mogelijk wordt. Dit vergt een wetwijziging. Momenteel moet de ‘overproductie’ van stroom uit bijvoorbeeld zonnepanelen aan het net worden geleverd, dan wel worden opgeslagen in (dure) accu’s. 

Anita Terpstra
Schrijfster Anita Terpstra naar Drachten Algemeen 18 uur geleden
Diverse kramen met onder andere lekkernijen
150-jarige Christelijke Nationale school Wâlterswâld organiseert verkoping Algemeen 19 uur geleden
Libertas strijdt tegen de landskampioen
Libertas strijdt tegen de landskampioen om een plek in de finale NK futsal! Algemeen 20 uur geleden
De Oudkerkermolen in Oudkerk
Ga op ontdekkingstocht langs Friese molens! Algemeen 21 uur geleden
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit
Smallingerland werkt aan duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit Algemeen 22 uur geleden
Skieppegerf (duizendblad) van Knillis Brouwer uit Hallum
Groepsexpositie cursisten Hetty Combs t/m 27 juni in bibliotheek Dokkum Algemeen gisteren
Slach om 'e mar
Stichting Slach om 'e mar houdt op van bestaan Algemeen 8 mei, 16:56
Buurtkamer Kollum
Buurtkamer Kollum 5 jaar! Algemeen 8 mei, 15:08
Project BUSKRUIT
Drachtster jongeren maken blijvende kunstroute in Drachten: BUSKRUIT Algemeen 8 mei, 14:03
19 mei shanty,s en zeemansliederen in Earnewald
De Brêgesjongers zingen op 19 mei in Earnewald Algemeen 8 mei, 12:00
Spinsters bij De Sûkerei
Alde Maaie bij museum De Sûkerei Algemeen 8 mei, 11:10
Kinderboekenschrijvers on tour!
Kinderboekenschrijvers on tour! Algemeen 8 mei, 10:00
Fietsen uit vroegere tijden.
De historische Fietsgroep Noord Algemeen 8 mei, 09:02