Jongste nieuwe bewoner Koen zaait samen met wethouder Hartogh Heys zaad in de toekomstige tuin bij de nieuwe woningen in Opeinde.
Jongste nieuwe bewoner Koen zaait samen met wethouder Hartogh Heys zaad in de toekomstige tuin bij de nieuwe woningen in Opeinde. Foto: Actief Media

Vijf en binnenkort nog twee nieuwe woningen in centrum Opeinde

Algemeen

Bouwbedrijf BHB heeft vijf nieuwe rijtjes-starters-woningen gebouwd op de plek waar voorheen basisschool De Bernebrêge stond in het centrum van het dorp Opeinde. De woningen kosten ongeveer 238.000 euro.

De toekomstige bewoners vierden het bijna gereedkomen van de nieuwbouw donderdagmiddag 25 mei 2023 samen met betrokkenen, zoals de directie van het bouwbedrijf BHB, wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier van Smallingerland en voorzitter van Dorpsbelang Opeinde Mink Visser. Die had als geschenk voor de nieuwe bewoners een gloednieuwe dorpsvlag van Opeinde.

Volgens Visser zijn dit de eerste nieuwe woningen in het centrum van het dorp sinds ongeveer 1985. Er is de laatste jaren wel gebouwd, maar dan vrij ver van het centrum van het dorp af, in de Peinder Mieden. “Dat binne bepaald gjin starterswenningen!” zegt Visser.

“Doorstroming mogelijk”

Het feestje werd opgeluisterd door shantykoor De Brêgesjongers uit Opeinde. Wethouder Hartogh Heys feliciteerde in zijn twee toespraakjes zowel de nieuwe bewoners - allemaal twintigers of dertigers - als ook het dorp Opeinde. Dit omdat de nieuwe bewoners uit Opeinde of nabije omgeving komen. “Dit kan leiden tot doorstroming op de woningmarkt”, hoopt en verwacht de wethouder.

Bouwbedrijf BHB is nog niet klaar, er komen op hetzelfde terrein waar voorheen de basisschool De Bernebrêge stond nog twee wat grotere, vrijstaande en ‘levensbestendige’ woningen. “Dat wurde prefab-wenningen, dy bouwe wy yn gearwurking mei kollega-boubedriuwen Van der Meer út Drûgeham en boubedriuw De Ridder út Uithuizen”, vertelt directeur Gerrit van der Meulen van BHB.

Nog twee woningen

De toekomstige bewoners van de rijtjeswoningen krijgen als het ware deze twee nieuwe, vrijstaande woningen vrij dicht voor hun ‘neus’. “Mar dat wisten de keapers allegearre, dus dêr hawwe se blykber gjin swierrichheden mei”, concludeert Van der Meulen.

Eén van de toekomstige bewoners van een rijtjeswoning is Sandra Barentse, met haar zoontje Koen. “Ik bin yn De Pein opgroeid en wenne de ôfrûne tsien jier yn Drachten. Mar ik kom werom yn De Pein. Hjir wenje ek myn âlders. Sy en in soad oaren sille meihelpe om it hûs oan te klaaien.”

Koen zaait zaad

Haar zoontje Koen mocht een symbolische starthandeling verrichten: zaaizaad verspreiden in de nieuwe tuin aan de voorkant van de vijf rijtjeswoningen. Wethouder Hartog Heys hielp hem daarbij. De nieuwe bewoners kregen symbolisch de sleutel van de voordeuren overhandigd uit handen van directeur Gerrit van der Meulen van bouwbedrijf BHB.

Ze leverden die sleutels echter meteen weer in! “Wy moatte de wetterpompen noch ynstallearje”, zegt Van der Meulen. “Mar de bewenners hiene al in dei earder al kaaien krigen en kinne no begjinne mei behingjen en sa.” Sandra Barentse hoopt over drie tot vier weken naar de nieuwe woning te kunnen verhuizen. “Sa lang bliuw ik noch útfanhûs by myn âlders hjir yn ‘t doarp.”

Eerste vijf van 600 woningen

De vijf - en binnenkort zeven - nieuwe woningen in het centrum van Opeinde zijn de eerste van 600 nieuwe woningen, die deel uitmaken van de ontwikkelstrategie voor de gemeente Smallingerland.

Actueel

Afbeelding
(video) Maak jij een gedicht voor Dichterspaad Aldegea? Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe directeur De Lawei Elly van der Goot: “Wy bouwe fierder oan wurk fan foargongers" Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Kindervoorstelling door Matthijs Vlaardingenbroek Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Vitaal ouder worden begint als je jong bent Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Kaartverkoop De Lawei succesvol gestart Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Wethouder De Pee opent speeltuin in Suwâld Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
VCR neemt afscheid van een viertal spelers Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
VV Kollum sluit competitie af met winst op SV Marum Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Seizoen Ropta Boys eindigd in mineur Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Sprookje Broekster Boys eindigt in Winsum. Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Einde seizoen Harkema-Opeinde na verlies bij V en V'68 Algemeen gisteren
Afbeelding
Wel winst voor ONT maar geen tweede plaats Algemeen gisteren
Afbeelding
Buitenpost handhaaft zich na thriller Algemeen gisteren
Afbeelding
Vluchtelingen in Westdongeradeel 1940-1945 Algemeen 28 mei, 17:00
Afbeelding
(video) Wat leeft er bij jou in de sloot? Algemeen 28 mei, 14:00
Afbeelding
Bijeenkomsten voor naasten van iemand met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Algemeen 28 mei, 13:00